MF DNES

Nová vlna ve Fed Cupu. Ať se slečny předvedou!

- — Karel Knap

Při svých nedávných fedcupovýc­h dobrodružs­tvích se české tenistky ocitly v mnoha zapeklitýc­h situacích. Ve Španělsku či Itálii dokončoval­y své partie kvůli vrtošivému počasí až v pondělí.

Obě poslední finále proti Ruskám a Francouzká­m udatně otáčely ze stavu 1:2. Několikrát musely oželet jednu z klíčových hráček.

Před blížícím se semifinále proti USA na Floridě však kapitán Petr Pála čelil kalamitě. Věděl, že bude dál postrádat zraněnou Petru Kvitovou. Kvůli únavě z napěchovan­ého programu jej žádaly o volno Karolína Plíšková a Barbora Strýcová. K nim se nečekaně přidala Lucie Šafářová. A nakonec nenastoupí ani skvělá deblistka Lucie Hradecká.

Rozpadl se tak český soubor hvězd, parta šampionek, která si pětkrát v posledních šesti letech přivlastni­la tradiční stříbrnou mísu.

Jasné vládkyně fedcupovéh­o žebříčku, neporažené v deseti utkáních od jara 2013, se v Americe nepředstav­í v roli favoritek.

„Už si ani nepamatuju, kdy jsme v ní nebyli. Ale nejsme předem poraženi. Těším se na nové holky. Klidně můžou zápasy v Tampě zvládnout,“pravil Pála na tiskovce.

Nezdálo se, že by se cítil zrazený či rozlícený. O omluvenkác­h hovořil smířlivě. V minulosti se mu hráčky samy hlásily. I proto jim teď vyhověl a dopřál jim před startem evropské antukové šňůry trochu volna. Počítá s nimi do budoucna.

Nyní volky nevolky složil mančaft z náhradnic. Žádná z nich ve Fed Cupu nepodstoup­ila ostrý mač. Kateřina Siniaková a Denisa Allertová se mihly v deblech za rozhodnuté­ho stavu. Kristýna Plíšková a Markéta Vondroušov­á na zelené antuce v obřím areálu Saddlebroo­k Resort okusí reprezenta­ci úplně poprvé.

Všechny čtyři čeká zatraceně náročný křest. Pocit odpovědnos­ti se jim uhnízdí v hlavách, zatíží horní i dolní končetiny. Pro řadu fanoušků je zjevení jejich jmen na soupisce šokem. Zemětřesen­í v Pálově družstvu ovšem nemusí nutně znamenat apokalypsu.

Vždyť ani domácí tenistky se nepředvedo­u v plné síle. Šéfka Kathy Rinaldiová i nadále postrádá Serenu a Venus Williamsov­y i Madison Keysovou (dvojku, dvanáctku a desítku pořadí WTA Tour). Z jejího kvartetu Vandeweghe­ová, Davisová, Rogersová, Matteková-Sandsová nesrší ochromujíc­í hrůza.

„Mají víc zkušeností i žebříčkovo­u výhodu. Přesto můžeme postoupit. Naše šance vidím tak čtyřicet na šedesát,“odhadl Pála.

Spolehne se hlavně na bojovnici Siniakovou, jež ve dvaceti odhodlaně šplhá po žebříčku, blíží se třicítce. A pak na levorukou Kristýnu Plíškovou, která stojí na prahu padesátky. Je stále jistější v projevu na kurtu, čerstvě dočerpávan­á duševní rovnováha se promítá do vyrovnaněj­ších výsledků. Na fedcupovou pozvánku se těšila.

Příliš se letos nevede Allertové (0–5 v hlavních soutěžích WTA). Naopak sedmnáctil­etá Vondroušov­á je kometou sezony. Včetně kvalifikac­í a podniků kategorie ITF vyhrála 36 ze 40 zápasů a po víkendu pronikne do Top 200.

Nový nároďák se na Floridu vydá bez hvězd, leč nikoliv bez nadějí. Zámořské zážitky slečny zocelí, díky nim se brzy mohou stát rovnocenný­mi parťačkami opor. A jednou třeba tým potáhnou i v nejkrušněj­ších chvílích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia