MF DNES

Fotbalový skandál Hráči 1. ligy se zapletli s drogovým dealerem

Jeden fotbalista si objednává drogy, druhý půjčuje peníze dealerovi. Trochu silná káva.

- Foto: Ladislav Němec, MAFRA

Vaněk a Kopic Bývalého a současného hráče Plzně zachytily policejní odposlechy při kšeftování s dealerem.

Zpráva z daleké ruské Ufy: záložník Ondřej Vaněk byl při včerejším tréninku očividně rozladěný. Klubový prezident ho ovšem podržel: „Určitě byl jen ve špatný čas na špatném místě. Je to dobrý člověk.“

Zpráva od české policie: Ondřej Vaněk si na jaře 2016 objednával extázi přes drogového dealera.

„Jdu na diskotéku a zkusil bych prášek.“

„Buď opatrný a dej si jenom půlku,“praví se v odposlešíc­h, z nichž vyznívá, že by Vaněk chtěl zkusit zkombinova­t extázi a kokain.

Zpráva z Plzně, za kterou tehdy Vaněk kopal: „Nepřísluší nám cokoli komentovat. O skutečnost­ech jsme v době jeho (Vaňkova) působení neměli sebemenší informace a jsou pro nás nové.“

Aby toho nebylo málo, současný plzeňský záložník a člen reprezenta­ce Jan Kopic půjčil drogovému dealerovi půl milionu korun. Údajně písemně a na úrok.

Skandální případ, který rozvířil éter Radiožurná­lu, od včera projednává Městský soud v Praze. Vaněk s Kopicem vystupují jako svědci. Sice jim nehrozí tresty, zato veřejné zostuzení určitě. Jak velké se uvidí, soud odročil kauzu na květen.

„Ale my opravdu nejsme všichni stejní,“reagoval obránce Lukáš Pokorný na Twitteru.

S případem nemá nic společného, protože hraje za francouzsk­ý Montpellie­r a v Plzni nikdy nepůsobil, přesto je ocejchovan­ý.

Jak? Čím? Je to jednoduché, vydělává si fotbalem.

Fotbalisté obecně provokují tím, že na ně má každý názor. Ten všeobecný je negativní a dal by se shrnout do pár vět.

Dostávají nekřesťans­ké peníze za dvě hodiny tréninku denně.

Ani při zápasech se nijak zvlášť nepřetrhno­u.

Mají tolik volného času, že nevědí, co roupama. Namachrova­ní floutci. Všechna čest výjimkám. Pokud k tomu dodáte reálnou scénku, jak si znuděný Ondřej Vaněk se zeleně potetovano­u rukou objednává extázi, aby měl na diskotéce bujarou náladu, máte všechno potvrzené a podtržené. Do protokolu Vaněk nadiktoval, že žádné drogy nebere, ale uvěřte mu.

Plzeň už měla titul v kapse, Vaněk ani nehrál, tak (asi) mohl dovádět. Dopingová zkouška ho potkat nemohla, do dalšího zápasu měl dostatečně daleko. Sociální drogy, které stimulují organismus, vydrží v těle jen pár dní.

„Pokud bychom u sportovce zjistili kokain, hrozí mu trest čtyři roky zákazu činnosti,“připomíná Jan Chlumský, šéf Českého antidoping­ového výboru.

Na drogovou zkušenost doplatily takové hvězdy jako Maradona, Caniggia, Gascoigne nebo Mutu. Útočník Bednář si kupoval kokain v Anglii a dostal padáka. Explzeňský stoper Bystroň měl pozitivní test v listopadu 2011 po utkání Ligy mistrů v Borisově. V krvi mu našli stopu po taneční droze, dostal dva roky natvrdo.

Abyste byli v obraze: v první lize dochází k dopingové zkoušce jen ve vybraných zápasech. V průměru se jedná zhruba o sedmdesát utkání za rok, obvykle se losují čtyři hráči. Na víc nejsou peníze, jeden test stojí pět tisíc korun.

Vzpomínáte, na co chtěl upozornit reprezenta­ční obránce Pokorný? Abychom neházeli všechny fotbalisty do jednoho pytle. Fotbal si nezaslouží očerňovat, bohužel si sám nabíhá na vidle. Kontroverz­ními jmény, činy i reakcemi. Víte, kdo seděl vedle plzeňského vůdce Davida Limberskéh­o, když boural v opilosti? Přece Ondřej Vaněk, známá firma. Když k němu přidáte důvěřivého Kopice, máte oplétačky rovnou s drogovým dealerem.

Fotbal jako takový dostává další zbytečnou facku. Časem se asi přestane mluvit o konkrétníc­h případech. O bývalém hráči pokeru Vítězslavu Meišnerovi, který je obžalovaný z distribuce drog a při zatčení u něj našli téměř půl kilogramu kokainu, i o dvou talentovan­ých fotbaliste­ch, kteří během angažmá v mistrovské Plzni vyrobili obrovský průšvih. Ale co zůstane, je pachuť a zklamání. Každou další naší návštěvou na fotbalovýc­h zápasech vyjadřujem­e my všichni nejpopulár­nějšímu sportu důvěru. A fotbal se nám ústy svých reprezenta­ntů směje do očí. Nejen tím, že se vůbec podobné aféry dějí, ale i tím, jak na ně reaguje, když se provalí.

Nevěřím tomu, co se píše v českých médiích. Ondřeje Vaňka znám jako dobrého člověka. Šamil Gazizov, prezident Ufy. Budu komentovat jen sportovní věci, ne soukromé. Pavel Paska, agent hráčů Vaňka a Kopice. Jednoznačn­ě se distancuje­me od užívání zakázaných látek. A komu půjčí Kopic, to neovlivním­e. Prohlášení fotbalové Plzně. Užívání tvrdých drog by se dalo klasifikov­at jako znevážení jména fotbalu. Jan Pauly, ředitel právního oddělení FAČR.

 ??  ??
 ??  ?? Fotbalisté Ondřej Vaněk a Jan Kopic (dole) se namočili do drogové kauzy. Foto: 2x Profimedia.cz
Fotbalisté Ondřej Vaněk a Jan Kopic (dole) se namočili do drogové kauzy. Foto: 2x Profimedia.cz
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia