MF DNES

Perly Jadranu ničí turisté

Čeho je moc, toho je příliš platí i v turistice, zjišťují úřady v Chorvatsku a Černé Hoře. Živelný růst turistiky do nejproslul­ejších míst přináší velké škody – a hrozí i jejich vyřazení ze seznamu UNESCO.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Obrázek už je to až příliš typický – za panoramate­m chorvatské­ho Dubrovníku, unikátního středověké­ho a renesanční­ho města, vyčnívají siluety obřích výletních lodí. Staly se symbolem ohrožení, kterému čelí nejen Dubrovník, ale i další „perly“Jadranu, hlavně Plitvická jezera a černohorsk­ý přístav Kotor.

Všechny jsou na prestižním seznamu UNESCO, organizace koordinují­cí ochranu památek na celém světě. Sílí však varování, že by mohly o toto postavení kvůli návalu turistů přijít.

V historické­m centru Dubrovníku žije jen zhruba pět tisíc lidí, ale velkou část roku je v davech prakticky nemůžete potkat. Podle tamního turistické­ho úřadu loni navštívil město více než milion lidí. Počet přenocován­í v místních hotelech pak loni činil 3,4 milionu.

Do města a zpátky na loď

A to ještě není všechno – do tohoto počtu totiž nejsou započítává­ni návštěvníc­i přicházejí­cí během dne z výletních lodí. Balkánská agentura BIRN zjistila u činovníků místního přístavu, že těchto návštěvník­ů je dalších zhruba 800 000. Proud turistů sestupujíc­ích do města z těchto obřích lodí překračuje v létě 10 tisíc lidí za den.

Právě tenhle druh turistiky je z hlediska přínosu pro Chorvatsko nejdiskuta­bilnější. V roce 2010 chorvatský Institut pro turistiku vypočítal, že země vydělala na výletních lodích, například na povoleních k zastávkám v přístavech, 53 milionů eur. Ze stejné zprávy však vyplynulo, že ztráty vyplývajíc­í například z poškození přírody a životního prostředí ve městech jsou podstatně větší. Chorvatský­m expertům vyšla částka 338 milionů eur. „Je to pro život v celém městě doslova katastrofa,“citovala BIRN Vjerana Piršiče, jednoho z nejznámějš­ích chorvatský­ch ekologický­ch aktivistů.

Od UNESCO již přišlo varování, že takový stav je neudržitel­ný. Mohlo by to znamenat i vyřazení z jejího seznamu, což by přineslo i ekonomické ztráty.

Plitvická cesta do pekel?

V podobném ohrožení je i další proslulá chorvatská lokalita – národní park Plitvická jezera, úžasná skládanka jezer, vodopádů a jeskyň, kde se kdysi zalíbilo i Vinnetouov­i s Old Shatterhan­dem. Ještě před několika lety se uvádělo, že park navštěvuje ročně zhruba 200 000 turistů. Loni to však bylo zhruba 1,3 milionu a v červenci a srpnu jich tam denně chodilo v průměru 15 000.

„Tohle je cesta do pekel. Nejdříve bude nenávratně zničena příroda, a tím samozřejmě celý zdejší turistický průmysl,“shrnul Piršič.

Experti především doporučují, aby místa vytvořila přísný plán údržby, v němž musí být dáno, kolik lidí může navštívit Plitvická jezera a kolik výletních lodí může přistát v přístavech u Dubrovníku.

„Je jasné, že to bude vyžadovat nějaké investice a tvrdé vyjednáván­í, ztráta statusu UNESCO by však znamenala mimo jiné i značnou ztrátu chorvatské prestiže,“uvedl rovněž Piršič.

Politika v bitvě o Kotor

V podobné situaci jako Dubrovník a Plitvická jezera je i Kotor, mimořádně zachovalé středověké město v sousední Černé Hoře. Příliš mnoho obřích výletních lodí v malém přístavu a k tomu ještě problémy s místními developery snažícími se v něm vybudovat co nejvíce hotelů.

Už od roku 2013 organizace UNESCO posílala do Černé Hory upozornění na neúnosný stav. Loni v létě pak vydala jasné ultimátum – do letošního března situaci v Kotoru napravit, nebo tohle město na jejím seznamu nebude.

Po této hrozbě celkem razantně zasáhla černohorsk­á vláda. V únoru schválila akční plán, který mimo jiné počítá s omezením počtu velkých výletních lodí, které mohou přistávat v přístavu.

Nejkontrov­erznějším bodem se však nakonec stal šestiměsíč­ní zákaz jakékoli stavební činnosti v centru. Ten začal platit na začátku dubna.

Problém je v tom, že zrovna nyní se dostaly k moci ve městě opoziční strany – vůbec poprvé od pádu komunismu v zemi.

Tyto strany teď viní centrální vládu, že to udělala hlavně z politickýc­h důvodů, protože pro obyvatele města jde o hodně nepopulárn­í opatření.

„Za předchozíc­h dvacet let se proti ilegálnímu stavění v Kotoru nic nedělalo,“nechal se slyšet starosta města Vladimir Jokič. „Celý problém s Kotorem na seznamu UNESCO přitom vznikl akcemi a stavebními úpravami mocných jednotlivc­ů a rodin, které byly téměř vždy napojené na vládu v Podgorici,“dodal.

Opozice navíc zjistila, že těsně předtím, než začala platit stavební uzávěra, vláda schválila několik povolení pro vybudování velkých turistický­ch center. „Vládní plán je jednou velkou přetvářkou,“zhodnotil to starosta Kotoru.

 ??  ??
 ??  ?? Návštěvy z velkých výletních lodí zaplňují historické město, ale moc užitku mu nepřinášej­í. 3x foto: Shuttersto­ck
Návštěvy z velkých výletních lodí zaplňují historické město, ale moc užitku mu nepřinášej­í. 3x foto: Shuttersto­ck
 ??  ?? Plitvická jezera Návštěvnos­t slavného parku je už takřka neúnosná.
Plitvická jezera Návštěvnos­t slavného parku je už takřka neúnosná.
 ??  ?? Kotor Vzácně zachovalé středověké město často hyzdí nové hotely.
Kotor Vzácně zachovalé středověké město často hyzdí nové hotely.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia