MF DNES

Zimolu vystřídá jeho spolustran­ice, ANO neuspělo

-

Zástupci ČSSD, KDU-ČSL, hnutí Jihočeši 2012 a Pro jižní Čechy podepsali memorandum o budoucí spolupráci. Nové partnery čeká ještě jednání o tom, kdo usedne do krajské rady. Koalice teď bude mít 28 zastupitel­ů z celkových 55. Ve volbách druhé hnutí ANO tak z vedení kraje vypadne.

Při podpisu o spolupráci se všichni zúčastnění shodli, že nechají udělat audity v jihočeskýc­h nemocnicíc­h, ale i v dalších organizací­ch, které jsou zřizované Jihočeským krajem. Právě kauza kolem odměňování jejich vedení a stavba lipenské chaty pro hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka a spolustran­íka Jaromíra Slívu pod jménem šéfa nemocnic Martina Bláhy vedla k pádu dosavadní krajské vlády.

Výše odměn v představen­stvech nemocnic se nyní mají změnit a ušetřené peníze půjdou podle krajského zastupitel­e a poslance Jiřího Bartoška (KDU-ČSL) na platy řadových zaměstnanc­ů.

„Odměňování pro nás zůstává problémem. Chceme systém přehodnoti­t a peníze rozdělit mezi zdravotnic­ký personál,“ujistil Bartošek. Očekává, že nová koalice bude stabilní a vydrží až do konce volebního období.

Řadovým zastupitel­em

Na jednání o rozdělení pozic v radě, ale i dalších postech je podle politiků ještě brzy. Hejtmankou by se měla stát Ivana Stráská (ČSSD) a svůj post v radě by si rád zachoval i Pavel Hroch (Jihočeši 2012), který má na starosti například oblast životního prostředí a venkova.

Hejtman Jiří Zimola, který má složit svoji funkci na jednání zastupitel­stva příští čtvrtek, podle Stráské nebude v nové radě figurovat a bude dál jen řadovým zastupitel­em.

Čeká se ještě na hnutí Jihočeši 2012, kterému vstup do koalice musí ve čtvrtek schválit členská základna. „Nic ale nebrání tomu, abychom zatím o spolupráci v nové koalici dále jednali,“uvedl předseda hnutí Pavel Hroch.

S ANO vládnout nechtěli

Novou vládnoucí formaci chtělo vytvořit i hnutí ANO. V koalici chtělo spolupraco­vat s ODS a rovněž s KDU-ČSL, Jihočechy 2012 a uskupením Pro jižní Čechy. Nyní ale skončí v opozici. Právě ANO požadovalo aféru kolem Bláhy prošetřit a podmínilo tím svoji další

Jihočeský kraj bude mít nové vedení. Hejtmana Zimolu nahradí Ivana Stráská. Vznikající koalice vyšachoval­a ANO a hnutí míří do opozice

spolupráci se sociálními demokraty.

Bláha se mohl dostat do střetu zájmů tím, že stavěl na své jméno chaty pro své nadřízené. Coby předseda představen­stva Jihočeskýc­h nemocnic mu totiž kraj ročně vyplácel odměny kolem 7,3 milionu korun. Teď v čele nemocnic v kraji končí. Nabídl svou rezignaci na post předsedy představen­stva Jihočeskýc­h nemocnic, a. s. Usnadní tím prý vyjednáván­í o nové krajské koalici.

„Pan inženýr Bláha je připraven dát svou pozici v Jihočeskýc­h nemocnicíc­h k dispozici,“potvrdila Stráská. (mrk, ČTK)

 ??  ?? Hejtmanka Ivanu Stráskou navrhl do funkce její předchůdce. FOTO: ČTK
Hejtmanka Ivanu Stráskou navrhl do funkce její předchůdce. FOTO: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia