MF DNES

Nečesaný vyhrál, za mříže se jen tak nevrátí

- — Tomáš Kučera

Nejvyšší soud už podruhé vrátil kauzu Lukáše Nečesaného na začátek. Mladík byl naposledy pravomocně odsouzen za vraždu kadeřnice na 13 let, už byl ve vězení, nyní má trest přerušený. Případ musí teď znovu otevřít Krajský soud v Hradci Králové, avšak senát s jiným soudcem než ten, který mladíka opakovaně poslal za mříže. Soudce Jiří Vacek se případem zabýval už třikrát a pokaždé s podobným výsledkem. Nejvyšší soud ho projednal podruhé. Na konci března znovu nařídil nové projednání celé kauzy.

Už to, že Nejvyšší soud v Brně loni v prosinci pustil Lukáše Nečesaného na svobodu, o mnohém svědčilo. Nebyl prý důvod, proč by Nečesaný, kterého v posledních čtyřech letech soudy třikrát poslaly do vězení za pokus o vraždu v Hořicích na Jičínsku, neměl počkat na nový verdikt na svobodě. Detaily z verdiktu Nejvyššího soudu zveřejnili obhájci Nečesaného, kteří jsou s rozsudkem spokojení. „Nejvyšší soud všechny naše námitky uznal za oprávněné. Veškeré dokazování bylo děláno ze strany soudu a státní zástupkyně účelově, veškeré provedené důkazy jsou v extrémním rozporu se skutkovými zjištěními soudu a právními závěry soudu,“shrnul advokát Petr Dítě.

Nové dokazování

Zatím není jasné, jestli soud bude muset opět provést všechny důkazy, protože celé řízení povede jiný senát. „Nabýváme opět víru ve spravedlno­st. Chci si to v klidu prostudova­t, neznám detaily. Nebudu to dál komentovat,“řekl otec obžalované­ho Luděk Nečesaný.

Hradecké krajské státní zastupitel­ství zatím rozhodnutí komentovat nebude. „Ještě jsem se s ním nestihl seznámit,“řekl včera krajský státní zástupce Pavel Hochman. Nečesaný podle obžaloby v hořickém kadeřnictv­í zaútočil v únoru 2013.

Útok na hořickou kadeřnici se musí projednat úplně znovu a jiným soudcem, rozhodl Nejvyšší soud

Měl prý dluhy a chtěl získat peníze. Kadeřnici měl několikrát udeřit do hlavy polenem a ukrást jí 10 tisíc korun.

Vážně poraněnou ženu našel její syn. Po útoku trpěla výpadkem paměti, přesto Nečesaného označila za pachatele. Na základě tohoto důkazu a pachových stop obžalované­ho, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači, soudy dospěly k závěru, že pachatelem je Nečesaný.

 ??  ?? Lukáš Nečesaný Z vězení ho soud podmíněně propustil už na Vánoce. FOTO: Martin Veselý, MAFRA
Lukáš Nečesaný Z vězení ho soud podmíněně propustil už na Vánoce. FOTO: Martin Veselý, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia