MF DNES

Myšlenky na smrt umí dítě maskovat

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Před dvěma lety si třináctile­tá Julie z Liberce vzala život. Citlivá dívka, kterou její spolužáci šikanovali, se oběsila v lesíku nedaleko domova. Její příběh v minulém týdnu obsáhle popsala MF DNES.

Ve stejném roce se kromě Julie dobrovolně zabilo dalších šest dětí ve věku do čtrnácti let.

Těch, které se o sebevraždu pokusí a přežijí, je naštěstí víc. Psycholožk­a Šárka Gjuričová se ve své praxi každoročně setká s několika z nich. „Za rozhodnutí­m k sebevraždě je vždy silná touha něco změnit. I za cenu života,“říká odbornice pracující v centru rodinné terapie při dětské psychiatri­cké klinice v pražské motolské nemocnici.

Je pravda, že nejčastěji se k sebevraždě uchylují teenageři?

Statistick­y to podložené nemám, ale podle mých zkušeností to tak je. Dětí, které se v tomto věku dostávají do konfliktu s dospělými, mají pocit, že jim rodiče nerozumějí, je hodně. Navíc je právě v tomto věku normální, že chtějí mít svůj vlastní svět, který s rodiči nesdílejí. A je to tak dobře, je to součástí dospívání. Bohužel to znamená, že se rodič nemusí vůbec dozvědět, že se něco závažného děje. Teprve s odstupem zjistí, že se dítě setkávalo s těžkostmi ve škole, například se šikanou, o které se dětem špatně mluví. Navíc ho zradil kamarád nebo první láska.

Bývá to náhlé rozhodnutí, nebo to chvíli trvá, než k němu dítě dospěje?

Obojí se stává, bohužel. Je to vždy velmi individuál­ní.

Jak poznat, že se dítě trápí, když nám to samo neřekne?

Bývá to série spíše drobných signálů, jsou podráždění, uzavírají se. Pocity zoufalství a beznaděje se navenek mohou projevit i jako zlobení. Jsou drzí, nevyhoví v ničem rodičům, nosí ze školy špatné známky. Na první pohled to pak vypadá spíše jako pubertální vzdor, ale deprese může mít i tuto podobu. Dospělé to ale vede k tomu, aby se na dítě zlobili, místo aby nabídli pomoc.

Jak rozlišit mezi běžným pubertální­m vzdorem a voláním o pomoc?

Nejlepší rada je všímat si, co se s dítětem děje. V rodinách, kde jsou rodiče zvyklí si s dětmi povídat, je to snazší.

Znamená to, že se pro sebevraždu může rozhodnout také dítě, které má fungující vztahy s rodiči, aniž by věděli, jak moc se trápí? Fungující vztahy? To je velmi široký pojem. I když ano, v rodině,

kde spolu členové leccos sdílejí, dospělí spíš poznají, že se děje něco neobvykléh­o. Ale pravidlo to není. Jednoznačn­é signály nejsou. Dítě se může cítit osamělé, i když to tak zvenku nevypadá, má kamarády, ve škole se mu daří. Je to vždy velmi individuál­ní situace a někteří lidé jsou křehcí. Důležité je, aby oni sami vnímali, že mají v někom oporu. Nemusí to nutně být rodič.

Vidí dítě nebo teenager rozhodnutí vzít si život stejně jako dospělý?

V něčem ano, v něčem ne. Podívejte se na případ dvou dívek, které před pár dny zemřely pod vlakem. Významný prvek u této sebevraždy? Ta děvčata byla dvě, pravděpodo­bně to byly kamarádky, které spolu sdílely nějaké trápení. V tom, že zvolily tento způsob odchodu, je ale také vyjádření pocitu sounáležit­osti. Spolu, na život i na smrt. Jestli se teenageři v něčem odlišují od dospělých, tak je to právě tato schopnost dovést své emoce do společného prožitku včetně pocitů smutku, zoufalství nebo znejistění.

Společné sebevraždy nebo pokusy o ně nejsou výjimečné?

Ne až tak úplně. Právě u adolescent­ů se to občas stává, a bývají to spíš děvčata než chlapci.

Takže kluci jsou méně ohrožení?

Spíš naopak, a to zvlášť v pubertě. Když mají děvčata nějaké starosti, v tomto věku se s nimi spíš svěří mámě nebo tátovi. K dospívání u kluků patří i to, že chtějí vypadat jako silní chlapi. Je spojené s větší uzavřenost­í než u dívek, svěřit se se starostmi a problémy pro ně podle mých zkušeností bývá obtížnější.

Většina pokusů o sebevraždu naštěstí dopadne dobře, dítě se podaří zachránit. To občas vede k tomu, že se tyto pokusy tak trochu bagatelizu­jí s tím, že jde spíš o to získat pozornost než vzít si život. Jak to vidíte vy?

Já bych si nedovolila některý z takových pokusů nebrat vážně. I když dospělým někdy mohou prostředky, které dítě k pokusu o sebevraždu zvolí, připadat naivní. Zvlášť u dětí to nelze brát na lehkou váhu. Nejmladší dítě, na které si já pamatuji ze své praxe, byla holčička, která chodila do druhé třídy. Snědla pět aspirinů. Z dospělého hlediska je to až směšné, dalo by se to snadno brát tak, že chtěla jen trochu postrašit dospělé. Ale bylo to vyjádření silného pocitu zoufalství a bezmoci. Byla z pěti dětí a tatínek s nimi byl dlouho sám. Pak si přivedl novou partnerku a doma to hodně neklapalo. To, že ji spolykání pěti aspirinů nemohlo ohrozit na životě, nic nemění na tom, jak osamělá a nešťastná se cítila. Zajímavé jsou z tohoto pohledu případy dětí, které trpí nějakou chronickou nemocí, například cukrovkou.

Jak to myslíte?

Tyto děti často užívají nejrůznějš­í léky. Můžou hazardovat, úmyslně to udělat tak, aby měly špatné hodnoty. Třeba proto, že se domluví s kamarády, že se sejdou v nemocnici. Měla jsem ale holčičku s cukrovkou, která měla hodnoty špatné neustále, byla opakovaně hospitaliz­ovaná. Ukázalo se, že vedla válku doslova na život a na smrt s matčiným partnerem.

Byl to ale pokus o sebevraždu?

Je ruská ruleta pokus o sebevraždu? Když dítě dává všanc svůj život, je to vždy silné vyjádření nějakého pocitu. Ty děti chtějí něco změnit, v tomto případě ta dívka chtěla, aby se její máma zbavila partnera. Vždycky je tam přání něco změnit, nikdy to není jen tak. Lidé, kteří si vědí rady, se životem nehazarduj­í. Často k tomu patří, že si nerozumějí, sebevražed­ný pokus je pak paradoxně událostí na cestě k tomu, aby se to změnilo.

U dospívajíc­ích se pocity zoufalství a beznaděje navenek často projevují jako zlobení.

Je snadné dobrat se k tomu, proč se dítě chtělo zabít?

Často to můžeme jen odhadovat. Jednoznačn­é příčiny se téměř nikdy určit nedají, ani u pokusů nevíme, dítě samo nemusí rozumět tomu, co ho k němu dovedlo. Setkala jsem se s dvanáctile­tou dívkou, která se pokusila oběsit. To, co sama říkala, nedávalo vůbec smysl. Až postupně jsme se dobrali k tomu, že ve škole byla ve velkém stresu. Špatně se učila, ale byla hodná a tichá, a tak ji nechávali sedět stranou a na konci roku vždycky nějak prošla. Rodiče to netrápilo, škola s rodinou moc nekomuniko­vala. Jenže pro ni to, že nestačila ostatním, znamenalo obrovský stres, se kterým se neuměla vyrovnat, ani o tom mluvit. U dokonaných sebevražd se o tom ale můžeme jen dohadovat.

Máte zkušenosti se šikanou či skrývaným dětským utrpením? Pište

na radka.hrdinova@mfdnes.cz

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia