MF DNES

Neschopenk­y budou do dvou let elektronic­ké

Ministerst­vo práce má nový plán. Neví ale, kolik bude stát.

- Jitka Vlková s přispěním Aleše Černého

E-neschopenk­y zjednoduší práci lékařům i firmám a lidem zajistí rychlejší výplatu nemocenské, zní sliby ministerst­va práce. Řešení má přinést nový IT systém, který zautomatiz­uje papírování s neschopenk­ami, jímž se kromě lékařů zabývá na plný úvazek také stovka zaměstnanc­ů okresních správ sociálního zabezpečen­í.

S plánem na zavedení takzvané „e-neschopenk­y“přišlo ministerst­vo práce loni. Kvůli časové tísni je formou poslanecké­ho pozměňovac­ího návrhu nechalo načíst do novely zákona o sociálním zabezpečen­í. Ta se má ve třetím čtení projednáva­t ve Sněmovně koncem dubna. „Dle reakcí předpoklád­ám, že návrh podporu má,“říká předkládaj­ící poslanec a lékař Jiří Běhounek (ČSSZ).

První fáze by měla začít od 1. ledna 2019 a lékaři mají mít možnost zapojit se do systému dobrovolně. Papírové neschopenk­y by tak ještě nějakou dobu měly fungovat souběžně, navíc v jednodušší formě. Do budoucna pak už mají sloužit jen jako záloha pro případ selhání techniky nebo výpadku internetu.

V čem se věci změní oproti dnešku? Místo vyplňování pětidílnéh­o formuláře, jehož dvě části lékař posílá okresní správě sociálního zabezpečen­í (poštovné přes pět milionů korun ročně hradí stát), má jít vše přes internet. Uvolní to ruce úředníkům, kteří dnes papírové neschopenk­y přepisují do centrální evidence (nejméně tři miliony formulářů ročně). Zaměstnava­telé, kteří poštovné hradí ze svého, zase nebudou muset papírově korespondo­vat s úřadem.

Podle návrhu by se lékař připojený k internetu přihlásil do zabezpečen­ého systému e-neschopene­k, vyplnil rodné číslo pacienta, IČO zaměstnava­tele, zadal údaje o marodění a formulář on-line uložil.

Na údaje o svých nemocných zaměstnanc­ích by se zaměstnava­tel mohl kdykoliv podívat. Viděl by například i to, kdy mají lidé vycházky, což může využít při kontrolách.

Pacient by nemusel neschopenk­u zaměstnava­teli posílat, ale stačilo by, aby nemoc nahlásil telefonick­y nebo e-mailem. A zaměstnava­tel si vše bude moci okamžitě ověřit on-line. Prvních 14 dní nemocenské platí firma, delší nemocensko­u stát. První tři dny nemoci nejsou placené vůbec.

Jediné, co by musel lékař tisknout, by byl „průkaz práce neschopnéh­o pojištěnce“, který by sloužil pacientovi k případnému prokazován­í při kontrolách a následně pro zaměstnava­tele, pokud by na papírové formě trval.

Pro e-neschopenk­y bude ovšem třeba vybudovat nový IT systém, přičemž o nákladech zatím ministerst­vo nemá představu. „Technické řešení e-neschopenk­y bude finalizová­no po skončení legislativ­ní fáze. Náklady na zavedení systému a na provoz tak není možné v této fázi přípravy specifikov­at,“uvedl mluvčí ministerst­va Petr Habáň.

Druhý pokus o e-neschopenk­u

Elektronic­ká neschopenk­a už byla jednou blízko, ale v roce 2013 ji ministerst­vo práce kvůli odporu České lékařské komory odložilo. Lékaři argumentov­ali obavou z toho, že stát novinku nezvládne a nový IT systém bude padat a zdržovat je, podobně jako tomu v té době bylo u registru vozidel nebo předtím na úřadech práce.

Nyní jsou lékaři ochotni e-neschopenk­u akceptovat. „Pokud se vymyslí něco pro lékaře uživatelsk­y přívětivéh­o a nebude to přinášet víc práce než stávající model, budou to kolegové rádi dělat,“říká praktický lékař pro dospělé Roman Houska, člen výboru Sdružení praktickýc­h lékařů. Právě více než pět tisíc praktiků pro dospělé se s neschopenk­ami setkává nejčastěji.

V omezené podobě funguje elektronic­ké zadávání neschopene­k už od roku 2010 (služba e-podání Hlášení pracovní neschopnos­ti), ale moc oblíbené není. Přístup si do něj zřídilo pouhých 923 lékařů. Systém stál podle dostupných informací nejméně 40 milionů a lékaři kromě elektronic­kého zasílání stejně musí několik dokumentů sami tisknout.

Zatím dobrovolné...

„Pro mnohé pojištěnce i chod státní správy by to bylo ulehčení, nebránil bych se tomu,“říká Ondřej Dostál, expert na zdravotnic­ké právo ze společnost­i PwC Legal. Když zvládli bez větších problémů nejmenší podnikatel­é EET, neměl by podle něj být problém elektronic­ky posílat data ani pro lékaře.

Zkušební provoz má proběhnout dle návrhu ve druhém pololetí 2018, od ledna 2019 poběží systém naostro pro dobrovolní­ky. O tom, kdy má nastat další fáze, ve které bude e-neschopenk­a povinná, ministerst­vo zatím jedná.

O elektroniz­aci zdravotnic­tví se mluví dlouho, ale změny jdou jen ztuha. Od příštího roku budou muset lékaři z ručně vypisovaný­ch receptů přejít na elektronic­ké, které byly již jednou odloženy. Důležité informace o lécích daného pacienta by tak mohly být k dispozici i dalším ošetřující­m lékařům.

Podle dat Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky je počítačem vybaveno více než 90 procent ordinací, v případě internetu je to asi o pětinu méně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia