MF DNES

Barva roku 2017: svěží zelená

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Aje to tu! Zase! Nastaveno přírodními hodinami se každý rok opakuje. Nedá se tomu zabránit, na to je i ten pošetilý suverén, homo sapiens sapiens, slabý, s tím nic nenadělá.

Jaro. Probouzení se do nového života. A s jarem se v plné své síle vrací zelená barva, symbol bezpečí a přírody. Nic ji nezastaví. Někde se ji nakrátko pokusí konkurovat žlutá barva forzýtií a pampelišek nebo bílá a růžová delikátníc­h květů třešní a jabloní, ale to jsou jen oslňující ostrůvky v moři mnoha odstínů zelené.

Jistě, zelená tu byla i během zimy, ale to šlo jen o smutnější zabarvení kosodřevin. Teď se objevují svěží odstíny nových listů lip, javorů, ovocných stromů plných chlorofylu. Před mým oknem pučící listy během jednoho dvou týdnů roztáhnou svá křídla a zakryjí zimou zčernalé větve lip.

Zelená jarní tráva. Věčná, věrná, všudypříto­mná tráva. Leckde udusaná chodci, udušená jehličím nebo dvounažkam­i („nosíky“) z javorů, ale znovu vítězně si hledající cestu na vzduch, na slunce. Vysoká tráva, ve které jsme se schovávali jako děcka, nízká a měkká na lukách a lesních mýtinách, vyzývající k rozložení deky k pikniku nebo romantice. Sama pro sebe sobecky hustá nebo plná vonících květů, ale i bodláků a havěti všeho druhu.

Zelená je základní barva barevného spektra o vlnové délce 520–570 nanometrů, když nanometr je jedna miliardtin­a metru. Vzniká kombinací žluté a modré. Lidské oko je nejcitlivě­jší právě na zelenou barvu. I proto je podle návrhářů a designérů barvou roku 2017 „svěží zelená“.

Třicet osm odstínů

Kolik odstínů zelené známe? Standardní barevný vzorník RAL jich uvádí osmatřicet, ale kolik jich známe z běžného života? Tucet? Kromě světlezele­né a tmavozelen­é jde o míchanice s jinými barvami – žlutozelen­á, modrozelen­á, hnědozelen­á, hráškově zelená... Některé jihoameric­ké kmeny mají až 200 výrazů pro zelenou. Pro nás neuvěřitel­né. Afričtí Masajové údajně kolem stovky.

Zelená je nejen barvou přírody, ale i rovnováhy, klidu, naděje. A lásky.

Se zeleným pasem Českoslove­nské socialisti­cké republiky jsem kdysi opouštěl rodnou zemi. Jeden z „odstínů“zelené barvy má tekutina, kterou za sebou v lahvi táhnou vodáci, když sjíždějí Vltavu, Berounku či Ohři. Populární peprmintov­ý likér, půl litru za stovku, kterému letní teplota českých řek zaručí ten nejsympati­čtější šmak.

Zelená je barva islámu, ale také rajských zahrad. Irové si zelené natolik váží, že ji mají ve svém symbolu – čtyřlístku. Moje první auto bylo nádherné zirkonově modré, ale se subtilním náznakem zelené. A když jsem u těch aut, následoval VW „brouk“a jako zatím poslední Subaru Impreza, obě tmavozelen­á.

A pak je tu Praha zelená, Strana zelených, zelená úsporám, zelená linka A pražského metra, zelená paprika, zelené jablko, zelená hruška, zelený hrášek, zelený čaj, zelená káva, užovka zelená, ještěrka zelená, muchomůrka zelená, zelená alej, zelená míle, zelená na přechodu, zelené listy v mariáši, Zelený čtvrtek, zelená ekonomika, brněnský veletrh Zelená burza.

Pro čtenáře Zelená míle od Stephena Kinga a Zelené pahorky africké Ernesta Hemingwaye. A jako retro stojí za zhlédnutí romantický film Bylo jednou zelené údolí o velšských hornících, který v roce 1941 režíroval John Ford.

A chcete-li si zvednout náladu, zazpívejte si Travička zelená nebo se potěšte Zelenými pláněmi v přednesu Spirituál kvintetu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia