MF DNES

Praha zadává projekt nového parkoviště P+R

-

Pražští radní včera schválili vypsání veřejné zakázky na vytvoření projektové dokumentac­e k výstavbě záchytného parkoviště P+R (park and ride) s kapacitou 880 míst na Černém Mostě. Za dokument zaplatí maximálně 4,33 milionu korun.

Prahu dlouhodobě trápí nedostatek míst na záchytných parkoviští­ch. V metropoli je těchto parkovišť v současné době kolem dvaceti a mají kapacitu pro zhruba tři tisíce aut, řidiči je najdou hlavně v blízkosti nádraží a stanic metra.

Veřejná zakázka zahrnuje dodání projektový­ch prací nutných pro získání stavebního povolení, vytvoření zadávací dokumentac­e na dodavatele stavby nebo zajištění autorského dozoru pro stavbu. Parkoviště svého bratra rád a nechce s ním politicky soupeřit. Nakonec nedojde ani k jejich přímému souboji, protože Tomio jako lídr uskupení SPD bude kandidovat v sousedním Středočesk­ém kraji.

Naopak silnou pozici mít tentokrát nebudou Novákovi, vlivná rodina v pražské ČSSD. Do sněmovních voleb před čtyřmi lety kandidoval­a Hana Nováková z výhodného čtvrtého místa, jenže díky preferenčn­ím hlasům ji přeskočil Jiří Koskuba a poslankyní se jen těsně nestala. O rok později si ji pak při sestavován­í koalice na pražském magistrátu vybrala sociální demokracie jako radní pro sport. Během krize vládnoucíc­h stran však byla v říjnu roku 2015 spolu s dalšími třemi radními odvolána a o místo přišla. V této době zároveň čelila tlaku opozice kvůli umístění jejího syna na lukrativní post v dozorčí radě městské společnost­i Pražská teplárensk­á Holding. Na kandidátku strany se i proto tentokrát vůbec nedostala.

Dlouholetý člen sociální demokracie a Novákové manžel Vladimír se naopak loni v červnu stal starostou stotisícov­é Prahy 10 a letos mířil ještě výš. Podle původního návrhu by mělo být na místě stávajícíh­o plošného P+R na severní straně Chlumecké ulice a podle dokumentu, který schválili radní, by nově mělo být patrové.

Výběr dodavatele projektové dokumentac­e mají pražští radní schválit začátkem května.

Praha ohledně nedostatku záchytných parkovišť opakovaně čelila kritice Středočesk­ého kraje. Region loni vyzval Prahu, aby nezaváděla parkovací zóny na území Prahy 5 a 6 do doby, než budou vybudovaná záchytná parkoviště.

Parkoviště P+R jsou zahrnuta do systému Pražské integrovan­é dopravy. Primárně jsou určena pro mimopražsk­é řidiče, kteří na nich nechají automobil a dále do centra města jedou MHD. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia