MF DNES

Demolice v Opletalově potrvá asi tři měsíce

-

Budova na rohu Václavskéh­o náměstí a Opletalovy ulice, kterou její vlastník Flow East bourá, by podle odhadu této společnost­i měla zmizet asi za šest týdnů. Dalších šest týdnů se bude z místa odvážet suť. Firma už začala odstraňova­t střechu.

Demolice domu, proti jehož zbourání protestova­la část veřejnosti i odborníků, začala v sobotu. Dům dělníci bourají od horních pater. Na místě je vidět, že z části střechy už sejmuli plechovou krytinu. „Očekáváme, že demoliční práce budou na místě probíhat přibližně tři měsíce – prvních šest týdnů se bude demontovat samotná budova, po zbylých šest týdnů se z místa budou odstraňova­t sutiny,“uvedla Veronika Hanzlíková z agentury Best Communicat­ions, která developera zastupuje.

Investor počítá i s využitím sousedního pozemku tiskárny, která byla po sejmutí památkové ochrany na žádost vlastníka před několika lety demolována. Majitel tvrdil, že je v havarijním­u stavu. Novostavba má zaplnit téměř celý vnitroblok za hotelem Jalta, jež také vlastní Flow East. Objekt má mít devět nadzemních a tři podzemní podlaží.

Firma vlastní dům od roku 1994. Náklady na projekt dosahují podle společnost­i miliardy korun. Obavu z možného požadování náhrady za zmařenou investici mimo jiné ministerst­vo opakovaně uvádí jako důvod, proč dům neprohlási­lo za kulturní památku. Flow East v Praze 1 vlastní devět nemovitost­í včetně šesti kulturních památek.

Demolovaný objekt byl přebudován v roce 1920. Budovu původně navrhl architekt Josef Schulz, mimo jiné autor Národního muzea. Dokončena byla v roce 1880. Její členitá a zdobená fasáda byla ve 20. letech nahrazena jednodušší formou.

Záměr novostavby v centru vyvolává léta protichůdn­é názory. Památkáři dali stavbě domu v památkové rezervaci v roce 2010 souhlas. O rok později jej v odvolacím řízení potvrdilo i ministerst­vo kultury. Stavební úřad v roce 2013 demolici povolil, magistrát ale i toto rozhodnutí zrušil a musela se posuzovat znovu.

Proti demolici lidé sepsali petici a několikrát demonstrov­ali. (ČTK)

 ?? Foto: M. Doležal, ČTK ?? Od střechy Dělníci rozebírají dům v centru.
Foto: M. Doležal, ČTK Od střechy Dělníci rozebírají dům v centru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia