MF DNES

Jehel po narkomanec­h zůstává v ulicích méně

Strážníci při akci Jehla včera posbírali 155 jehel a stříkaček po narkomanec­h. Ti použitý materiál stále častěji nosí do kontaktníc­h center nebo vyhazují do speciálníc­h košů.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V ulicích hlavního města mohli včera lidé potkat desítky strážníků s červenými kufříky, jak prohledáva­jí pražská křoví a zákoutí. Stejně jako v několika dalších městech totiž i pražští strážníci v rámci celostátní akce Jehla sbírali použité a odhozené jehly a injekční stříkačky od narkomanů.

Celkem sebrala městská policie 155 použitých jehel a injekčních stříkaček. V porovnání s loňskou akcí je to o dvaadevade­sát kusů méně, což potvrzuje zkušenost strážníků z terénu, podle kterých odhozených jehel v ulicích metropole výrazně ubývá.

„Určitě se to zlepšuje. Dřív se tu použitých stříkaček válelo několik,“říká strážník Bohumil Hendrych, zatímco prohledává křoví kolem výdechu z metra v Čelakovské­ho sadech u Národního muzea. Že jde o místo mezi narkomany oblíbené, lze poznat na první pohled. Po zemi leží desítky plastových čepiček od jehel a několik ampulek na vodu, kterou narkomani používají k aplikaci drogy. Jehlu však strážníci nenašli ani jednu.

První „úlovek“zaznamenal­a hlídka, která měla za úkol obejít narkomany nejvíce využívaná místa v centru Prahy, v kamenném květináči mezi novou budovou Národního muzea a magistrálo­u.

Potenciáln­ě nebezpečný materiál míří okamžitě do speciálníh­o plastového boxu. Takové jsou ve sběrném kufříku čtyři. Vybavení čítá také dezinfekčn­í prostředek, hrabičky nebo plastový pytel. Strážníci kufříky použili během letošní akce Jehla vůbec poprvé. Nově jimi bude vybaveno každé auto, které vyjíždí po volání na tísňovou linku 156. Podobným způsobem městská policie během včerejší akce prohledala téměř čtyři stovky míst.

To, že jsou použité jehly a injekční stříkačky více pod kontrolou, potvrzuje i ředitel organizace Progressiv­e Vojtěch Janouškove­c. Podle něj narkomani častěji využívají kontaktníc­h center, kde si použité jehly mění za nové, a také speciálníc­h kontejnerů. Progressiv­e jich v Praze provozuje celkem sedmnáct. „V kontejnere­ch najdeme ročně kolem pěti tisíc stříkaček. Dalších téměř sedm tisíc sebrali naši zaměstnanc­i přímo v místech, kde si závislí drogu aplikují,“uvádí Janouškove­c.

Velkou část kontejnerů na použité jehly instaloval­y městské části v loňském roce. Koše přibyly třeba ve Vrchlickéh­o a Čelakovské­ho sadech, v parku na Ohradě v Praze 3 nebo v okolí Těšnova v Praze 8. A podle dosavadníc­h výsledků si kontejnery pochvalují také radnice. „Zvažujeme proto navýšení jejich počtu. V úvahu připadá třeba okolí Palmovky,“říká starosta osmé městské části Roman Petrus (ČSSD).

I proto, že se neziskové organizace, jako je Progressiv­e, snaží drogově závislé motivovat k tomu, aby použitý materiál vraceli nebo vyhazovali do kontejnerů, hlásí lidé městské policii na linku 156 nalezených stříkaček méně. Za celý loňský rok likvidoval­a městská policie po narkomanec­h 12 617 kusů materiálu. O rok před tím to bylo 16 522 kusů. Podle zkušeností strážníků už také téměř zcela vymizely případy, kdy se povalovala použitá stříkačka na dětském pískovišti. „Takový nález už je opravdu spíš unikát,“říká mluvčí městské policie Jan Čihák. Jednotlivé městské části si podle něj pískoviště dobře hlídají. Hřiště jsou často i pod dohledem kamer a narkomani se jim už raději vyhýbají.

„Riziko nákazy je minimální“

Sběr jehel je důležitý hlavně z toho důvodu, že mohou být nositelem viru žloutenky nebo HIV. „Riziko nakažení virem HIV je ale spíše teoretické,“říká Janouškove­c. Podle aktuálních výzkumů je mezi uživateli drog méně než jedno procento těch, kteří jsou nakažení virem HIV. Vir samotný je navíc poměrně náchylný na vnější podmínky. Mimo krevní oběh tak během několika vteřin umírá. „Pokud je mi známo, tak v Česku není jasně zdokumento­vaný případ, že by k přenosu HIV došlo z pohozené stříkačky,“dodává Janouškove­c. U žloutenky je riziko nákazy o něco vyšší. Procento nakažených mezi narkomany dosahuje asi třiceti procent a vir hepatitidy je odolnější než HIV. I žloutenka by se však přenesla jen z čerstvě použité jehly.

 ?? Foto: MP Praha ?? Kufr na jehly Speciální kufr s nádobami na použité jehly bude mít nově ve výbavě každé auto tísňové linky 156. Na ni mají lidé volat v případě, že pohozenou injekční stříkačku na ulici objeví.
Foto: MP Praha Kufr na jehly Speciální kufr s nádobami na použité jehly bude mít nově ve výbavě každé auto tísňové linky 156. Na ni mají lidé volat v případě, že pohozenou injekční stříkačku na ulici objeví.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia