MF DNES

Umění i um jen krok od orloje

Opuštěné radniční domy v centru začnou letos v létě lákat kreativní Pražany Do zoo přišel šedesátimi­liontý návštěvník

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Staroměsts­ké náměstí je denně přeplněné tisícovkam­i turistů. Pražané se mu však většinou vyhýbají. Orloj i radnici již viděli mnohokrát a tamní často předražené restaurace a další atrakce je z pochopitel­ných důvodů nelákají.

To chce teď Praha změnit. Na jedné z nejlukrati­vnějších adres ve městě zřídí Pražské kreativní centrum, které má cílit právě na místní obyvatele. Začít sloužit by mělo již za několik měsíců. Včera o tom rozhodli magistrátn­í radní. Centrum vznikne v bývalých radničních domech na Malém náměstí na ploše 2 300 metrů čtverečníc­h.

Historické domy, které těsně sousedí se Staroměsts­kou radnicí, zejí prázdnotou již více než deset let. Výjimkou je jejich menší část, kterou zabydlel před dvěma roky Skautský institut. Už v létě si ale domy od Prahy za velmi výhodných podmínek pronajme čtveřice takzvaných organizáto­rů, kteří se postarají o část jejich využití i o pronájem dalším subjektům. Organizáto­ry budou Institut plánování a rozvoje (IPR), společnost­i Air Ventures a UP21, které se zaměřují na podporu začínající­ch podnikatel­ů, a Skautský institut, který již v jedné z budov sídlí. Na poměry pražského centra zaplatí za pronájem objektů nízké sumy – metr čtvereční je vyjde jen na osm set korun ročně. A dalším zájemcům nesmějí nabízet pronájem za vyšší částky. To by jim mělo umožnit naplnit domy zajímavým programem bez větších ohledů na návratnost prostředků.

Podle města půjde zejména o nejrůznějš­í přednášky, workshopy, konference, ateliéry, výstavy a přehlídky. „Centrum bude v podstatě takovým kulturně kreativním klubem otevřeným pro všechny. Chceme vytvořit inspirativ­ní prostory, kde budou zajímavé věci nejen vznikat, ale zároveň budou prezentová­ny veřejnosti,“říká primátorka Adriana Krnáčová. Domy nabízejí na šesti podlažích 27 kanceláří a ateliérů, osm učeben pro dva tisíce osob, tři sály či dvůr, který má sloužit k dočasným instalacím.

O konkrétníc­h projektech je zatím známo jen málo. Výjimkou je Skautský institut, který chce podle svého ředitele Miloše Říhy zejména rozšířit stávající činnost. „Za poslední dva roky jsme tam zorganizov­ali přes 600 akcí pro 35 tisíc lidí. Chodí k nám přednášet velké množství osobností a pořádají se tam nejrůznějš­í workshopy a kulturní akce. To teď chceme s podporou magistrátu ve větší míře rozvinout,“říká. Pod záštitou Skautského institutu se dnes v radničních domech měsíčně odehraje asi čtyřicet akcí, které jsou zdarma přístupné pro veřejnost. V dubnu tam bude přednášet třeba šéfredakto­r týdeníku Respekt Erik Tabery či Andrej Šumbera, restauráto­r korunovačn­ích klenotů.

IPR chce menší část svěřených prostor věnovat projektu Kreativní Praha, který si klade za cíl podporovat rozvoj kultury a kreativity v metropoli. Větší část nabídne ke sdílení externím partnerům. Mezi ně bude patřit Umělecko-průmyslové muzeum, Open Society Fund, Kreativní Česko, Cena Jindřicha Chalupecké­ho, Prázdné domy, Institut umění, Pragulic či DAMU. Zastřešují­cími tématy mají být kromě kultury a kreativity Trojská zoologická zahrada přivítala včera dopoledne svého šedesátimi­liontého návštěvník­a v historii. Stalo se tak jen pár týdnů poté, co zahájila 86. sezonu. Jen co prošel Vlastimil Čermák z Prahy (na snímku) turniketem, přivítal ho ředitel zoologické zahrady Miroslav Bobek spolu s náměstkem primátorky Petrem Dolínkem. Čermáka to příjemně zaskočilo. „Chodím sem často, teď mám zrovna dovolenou. Nečekal jsem, že tu budu takto přivítán. Můj ročník narození je 1960 a tak mi číslo šedesát přijde dnes přímo osudové,“řekl návštěvník serveru iDNES.cz. Pražská zoo byla otevřena roku 1931, kdy ji navštívilo dvacet tisíc lidí. (bun)

 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Nový smysl Radniční domy na Malém náměstí jsou prázdné již 10 let. Za tři roky je čeká oprava, do té doby poslouží kultuře.
Foto: Vít Šimánek, ČTK Nový smysl Radniční domy na Malém náměstí jsou prázdné již 10 let. Za tři roky je čeká oprava, do té doby poslouží kultuře.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia