MF DNES

Město opraví své budovy v areálu Emauz

-

také udržitelný rozvoj města a výchova, vzdělávání a osobní rozvoj na prahu 21. století.

Inspiraci Praha čerpala převážně z evropských měst, která podobná zařízení pro kreativní lidi ve svých centrech již mají. Například ve Vídni je to kulturní a muzejní čtvrť Museums Quartier, v Budapešti bývalý terminál dálkových autobusů Design Terminal či v Košicích bývalá tabáková továrna Tabačka.

Stejný záměr má Praha ostatně i s dalšími nevyužívan­ými objekty. Minulý týden ve spolupráci s Filozofick­ou fakultou UK otevřela univerzitn­í kampus pro veřejnost v Hybernské ulici. A podobný osud by mohl potkat i tržnici v Holešovicí­ch. Na možnost jejího pronájmu teď město připravuje analýzu.

V případě radničních domů nepůjde pro Prahu o nijak významnou investici. Podle Krnáčové je v domech potřeba pouze vymalovat a opravit toalety. Celkem by se náklady měly vejít do tří milionů korun. Ač kreativní centrum na Malém náměstí ještě činnost nezahájilo, již dnes je jasné, kdy s ní skončí. V roce 2020 totiž začne rekonstruk­ce radničních domů. Až budou opraveny, vypíše město na jejich využívání novou soutěž. Praha zrekonstru­uje administra­tivní budovy v areálu Emauz, kde sídlí některé magistrátn­í odbory a Institut plánování a rozvoje (IPR). Důvodem je špatný stav domů. Rozhodli o tom včera pražští radní. Opravy by měly stát 250 až 300 milionů korun. Část prostředků chce město získat z evropských fondů. Budovy by měly být opraveny v rámci projektu energetick­ých úprav městských domů. Administra­tivní budovy v Emauzích navrhl architekt Karel Prager. „Pokud by nebyla provedena rekonstruk­ce, tak by v blízké budoucnost­i magistrát hlavního města musel vynaložit nemalé prostředky ze svého rozpočtu, aby budovy bylo možné vůbec využívat,“píše se v dokumentu, který schválili radní. Pokud město nezíská peníze z evropských fondů, provede jen část oprav. Praha si letos vytipovala více než dvě desítky budov, které chce vybavit chytrými technologi­emi, mezi nimi i ty v Emauzích. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia