MF DNES

Němec vs. Šimek. Rivalové, kteří se možná sejdou na MS

- — Jaroslav Tomas

Výškou nepříliš výrazní, přesto asi nejlepší v hokejové extralize. Takoví jsou obránci Radim Šimek (24) a Ondřej Němec (33), fináloví soupeři z Liberce a Komety.

Tihle dva se podobají ve více ohledech. O prvním z nich se hovoří jako o největším talentu uplynulých let, což potvrzuje zájem San Jose a dalších týmů z NHL.

O druhém se ve stejném duchu hovořilo před deseti lety, kdy začínal v Karlových Varech po boku současného šéfa extraligy Josefa Řezníčka.

Oba jsou též klíčovými pro své týmy a oba mají velkou šanci sejít se v tom reprezenta­čním na blížícím se mistrovstv­í světa.

„Tam jsme se ještě nepotkali, tak to třeba vyjde,“usměje se Šimek.

Ten na vzájemné setkání marně čekal i v prvních dvou finálových duelech, jelikož Němec chyběl kvůli otřesu mozku. Přesto s ním má zkušenosti a chválí: „Ondra je výborný na přesilovká­ch, má skvělou střelu i bruslení. Není moc velký, zato podsaditý a nepříjemný do soubojů. Navíc je schopný rozhodovat zápasy.“

Tahle slova Němec potvrdil v semifinále proti Hradci, kdy se jako druhý bek v historii play-off blýskl hattrickem.

Šimek je podobně ofenzivní. Příklad? V semifinále s Chomutovem vytvořil rekord play-off, když během jednoho zápasu zaznamenal dvanáct střeleckýc­h pokusů.

„Přesto letos nemá takovou sezonu jako loni, ale trápí ho zdravotní problémy. Vidět to bylo hlavně ve čtvrtfinál­e s Plzní,“všiml si reprezenta­ční kouč Josef Jandač.

Šimkova zranění mohou vyplývat i z větší pozornosti, kterou mu soupeři věnují.

„Cítím to, jsem dost dohrávaný. Kolikrát dostanu ránu, že se sotva zvednu. Ale aspoň si zvykám na zámořský styl a posouvám se. Beru to jako přípravu na hokej v NHL a učím se dávat puky rychle od sebe.“

Že je Šimek ústřední postavou liberecké defenzivy, o tom svědčí fakt, že na ledě stráví každé utkání přes pětadvacet minut čistého času. A není neobvyklé, aby atakoval hranici půlhodiny.

„Což už je dost. Je hodně vytížený, řekl bych až přetížený. Hraje malinko jinak než loni. Přesto je pořád jeden z nejlepších v lize a já s ním počítám i pro nároďák,“říká Jandač.

Ten pomýšlí i na Němce, jenž má za sebou už šest světových šampionátů. Kometa si sice v úvodních finálových zápasech poradila i bez něj, ale dlouhodobě by to pro ni byl velký problém. Ani on totiž na ledě nechybí při přesilovká­ch, oslabeních i dalších důležitých okamžicích.

„Je na něm vidět obrovská zkušenost, a přestože Brno bez něj první dvě finále zvládlo, je pro něj důležitý. Umí hrát těžké zápasy, to je na ledě poznat,“hodnotí Jandač.

Který z dvojice obránců bude nakonec slavit svůj druhý mistrovský titul?

Je krásná, párkrát jsme se tam už byli podívat. Zázemí pro fanoušky bude jedno z nejlepších v NHL.

 ?? Foto: 2x ČTK ?? Radim Šimek pravidelně tráví na ledě přes 25 minut.
Foto: 2x ČTK Radim Šimek pravidelně tráví na ledě přes 25 minut.
 ??  ?? Ondřej Němec první dvě finále vynechal kvůli otřesu mozku.
Ondřej Němec první dvě finále vynechal kvůli otřesu mozku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia