MF DNES

Už zítra v Magazínu DNES+TV

Konec jedné éry. John Terry opustí Chelsea, stejně jako předtím Čech, Lampard či Drogba.

-

David Čermák

trofeje: Liga mistrů, Evropská liga, pětkrát FA Cup, třikrát Ligový pohár, dvakrát anglický Superpohár. Slušná sbírka, co říkáte? Přitom kdyby mu někdo jako klukovi řekl, že bude válet právě za Chelsea, asi by se ušklíbl. Fandil Manchester­u United, obdivoval rebela Erika Cantonu. A když už si měl vybrat vzor mezi obránci, tak v konkurenčn­ím Arsenalu – vzhlížel k Tonymu Adamsovi.

Aby toho nebylo málo, sám začínal v dalším londýnském týmu, West Hamu. Až když ve čtrnácti přeběhl na druhou stranu města, zrodilo se spojení, které od té doby nikdy nepovolilo.

„Chelsea miluju a nikdy ji nechci opustit,“říkal Terry, když v létě před dvanácti lety přiletěl do Prahy. Pozval ho kamarád Petr Čech, který v centru pořádal velkou akci pro fanoušky. Terry si ji užíval.

Vtipkoval s moderátore­m Leošem Marešem, rozdával autogramy i rozhovory. A líčil, jak vymyslel Čechovi slavnou přezdívku: „Viděl jsem ho poprvé a hned jsem věděl, jak se mu bude říkat. Zkrátka Big Pete, velký muž se vším všudy!“

Čech, Terry, Lampard a Drogba, to byla osa týmu, který pod trenérem José Mourinhem začal soupeře válcovat. Do hvězdné party nakoukl na jednu sezonu i nováček Kalas.

„První přátelák v přípravě jsem hrál hned vedle Johna. Sice jen v tréninkové­m centru a už ani nevím proti komu, ale byl to zážitek,“vzpomíná. „Pak už jsme se na hřišti nepotkali. Ale být s ním v kabině byla škola. V tréninku mi občas poradil a co řekl, to bylo svaté.“

V soukromí Terry svatouškem nebyl, to je třeba říct. Legrácky v kabině byly tím nejmenším: zamlada se pral v nočních klubech, obtěžoval turisty na letišti, močil na veřejnosti. Později si začal s manželkou spoluhráče Waynea Bridge a údajně rasisticky urážel soupeře – kvůli tomu přišel v reprezenta­ci o pozici kapitána a trenér Capello rezignoval.

Ale v soukromí se J. T. postupně zklidnil a na hřišti se o něj Chelsea vždycky mohla opřít. Až v této sezoně začali hrát mladší, proto skončí.

Bude ještě hrát jinde? V Anglii? Americe? Emirátech?

Ať už zvolí jakoukoli možnost, mezi jeho jméno a název Chelsea navždy bude patřit rovnítko.

 ?? Foto: 8x Profimedia.cz ??
Foto: 8x Profimedia.cz
 ??  ?? 2013 A další do sbírky. Úspěšný kapitán si mohl potěžkat i pohár pro vítěze Evropské ligy.
2013 A další do sbírky. Úspěšný kapitán si mohl potěžkat i pohár pro vítěze Evropské ligy.
 ??  ?? 2005 Terry a spol. po vítězství nad Charltonem oslavili první ligový titul pro Chelsea po padesáti letech.
2005 Terry a spol. po vítězství nad Charltonem oslavili první ligový titul pro Chelsea po padesáti letech.
 ??  ?? 2015 Zatím poslední titul starý dva roky. Letos by se mohl Terry jako mistr s Chelsea rozloučit.
2015 Zatím poslední titul starý dva roky. Letos by se mohl Terry jako mistr s Chelsea rozloučit.
 ??  ?? 2006 Další titul, tentokrát s ještě sladší tečkou: jistotu dalo vítězství 3:0 nad Manchester­em United.
2006 Další titul, tentokrát s ještě sladší tečkou: jistotu dalo vítězství 3:0 nad Manchester­em United.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia