MF DNES

Liberec položil sporný gól, Kometa je krok od titulu

- — Matěj Hejda

Byl zklamaný, hodně zklamaný. Liberecký brankář Ján Lašák dobře ví, že v letošním finále nic nejde podle představ obhájců trofeje. Ke kupě zraněných hráčů se ve třetím duelu přidal sporný gól, který včerejší utkání rozhodl.

„Nedokážu posoudit, jestli to byl gól. Bylo to na hraně,“říkal slovenský brankář.

Liberečtí se ze zlomového momentu nedokázali oklepat a podlehli Kometě 0:3. Brňané se ujali vedení v sérii 3:0 na zápasy a dnes mohou slavit první titul po 51 letech dlouhého čekání. Co se vlastně stalo? Klíčový moment utkání přišel už ve 13. minutě prvního dějství. Obránce Brna Jozef Kováčik si

HC Kometa Brno Bílí Tygři Liberec

chytře vyměnil puk s Jakubem Krejčíkem a tvrdou ranou z pravého kruhu pálil na libereckou branku. Puk akrobatick­ým zákrokem zachytil do lapačky hostující brankář Ján Lašák. Nikdo v DRFG Areně však netušil, jestli přešel brankovou čáru. Ani střelec se příliš neradoval. Celou situaci musel přezkoumat videorozho­dčí, jenž doporučil gól uznat. Lašákova lapačka byla evidentně za brankovou čarou, z žádného prokazatel­ného záběru ale nebylo vidět puk.

Liberecký brankář po zápase s výrokem rozhodčích nebyl spokojený. „Nedokážu přesně posoudit, jestli to byl gól. Ale pravidlo zní, že puk musí být za brankovou čárou prokazatel­ně. Pokud tam puk není vidět, všechny dedukce jsou podle mě úplně zbytečné. Viděli jsme to i v NHL,“zlobil se Lašák krátce po utkání a celou situaci přiblížil ze svého pohledu.

„Puk jsem vůbec neměl v košíku lapačky, ale v dlani, protože jsem ho nechytil úplně ideálně. I to může sehrát velkou roli. Už to nevrátíme, i rozhodčí jsou jen lidi,“říkal Lašák.

Ten paradoxně téměř totožnou situaci už jednou v kariéře zažil. V semifinálo­vé sérii play-off 2005 mezi Libercem a Pardubicem­i, kde tehdy působil, se v prvním duelu odehrál velice podobný moment.

Tehdejší liberecký útočník Aleš Kotalík ve vyložené šanci trefil lapačku slovenskéh­o gólmana. Ta i tehdy byla za brankovou čarou. Začala dlouhá několikami­nutová diskuse mezi hlavním rozhodčím a kolegou u videa. Ten nakonec doporučil gól neuznat.

A Pardubice v prvním duelu zvítězily. Po dvanácti letech ale rozhodnutí rozhodčích nehrálo tentokrát v Lašákův prospěch.

Hosty sporný moment nalomil, protože o 32 vteřin později brněnský útočník Marek Kvapil navýšil vedení na rozdíl dvou branek. Výsledek na 3:0 upravil při liberecké hře bez brankáře domácí střelec Martin Zaťovič. „Prostě ho uznali, měli jsme bojovat dál, není čas na plakání,“nevymlouva­l se Lašák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia