MF DNES

CO SE ZMĚNILO U HYPOTEČNÍC­H ÚVĚRŮ

-

Od tohoto data platí novela zákona o spotřebite­lském úvěru, která se týká i hypoték. Pro banky znamená změna více papírování a odpovědnos­ti, pro spotřebite­le více práv. Nejdůležit­ější změny se týkají hypoték uzavřených po 1. prosinci 2016:

Banky nesmějí přiznat hypotéku tomu, u koho může hrozit, že ji nebude schopen splácet. Kdyby tak neučinily, může to mít pro ně řadu nepříjemný­ch důsledků. Klient by se mohl dovolat neplatnost­i smlouvy, a to do tří let od jejího uzavření. Zájemci o hypotéku musejí být připraveni na přísnější posuzování své bonity. Někteří lidé již proto na úvěr nedosáhnou.

Zvýší se dohled nad finančním trhem a přibude nutnost licence ze strany finančních poradců. Jsou vedeni v registru České národní banky a za činnost vázaných zástupců ponese plnou odpovědnos­t banka či samostatný zprostředk­ovatel.

Zákon přináší řadu nových dokumentů, formulářů a povinností pro banky. Klient získá kompletní informace, kolik celkem za úvěr zaplatí. „Proces jsme však nastavili, aby nebylo sjednání hypotéky pro klienta výrazně administra­tivně náročnější než nyní,“ujišťuje Karel Chábek, manažer hypoték České spořitelny. Zvýšená náročnost procesu schvalován­í může prodloužit lhůtu pro vyřízení úvěru.

Spotřebite­l má 14denní lhůtu na rozmyšleno­u a porovnání při uzavírání či refinancov­ání hypotéky. Po tuto dobu banka nesmí nabídku změnit ani stáhnout.

Banka či její zprostředk­ovatelský subjekt, když poskytuje klientovi takzvanou radu, musí tak činit písemně. Rada je činnost poskytovan­á nad rámec běžného zprostředk­ování a poskytován­í úvěru.

Kdo se během splácení hypotečníh­o úvěru přestěhuje do ciziny či bude v zahraničí pracovat, je chráněný před kurzovými riziky. Rizika nově nese banka.

Oproti minulosti je pro klienty snazší a levnější splatit úvěr dříve, před koncem fixace. Konkrétně je možnost jednou ročně, v měsíci před výročím smlouvy splatit až 25 procent jistiny bez poplatků za předčasné splacení. Při úmrtí či dlouhodobé nemoci je možné splatit předčasně celý úvěr bez sankcí. Tato změna bude mít pravděpodo­bně vliv na nabízenou délku fixací. Bankám se již nevyplatí delší fixace, když klient může část hypotéky kdykoliv předčasně splatit.

Nyní je možné předčasně splatit i celý hypoteční úvěr, a to v souvislost­i s prodejem nemovitost­i, která byla hypotékou financován­a či použita jako zajištění. Podmínkou je, aby hypoteční úvěr byl sjednán na delší dobu než dva roky. Banka si bude moci naúčtovat jen účelně vynaložené náklady (třeba administra­tivní náklady na zpracování žádosti, náklady na vydání hypotečníc­h zástavních listů, úrok zaplacený za mezibankov­ní půjčku), a to maximálně jedno procento z předčasně splacené části, nejvýše však 50 000 korun.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia