MF DNES

DŮVODŮ, PROČ MÍT HYPOTEČNÍH­O MAKLÉŘE

Nic vás nebudou stát. A přitom vám mohou zajistit hypotéku s lepšími podmínkami, než jakou byste sjednali sami. Šikovný hypoteční makléř dokáže najít cesty i v situacích, které můžete pokládat za bezvýchodn­é.

- Text Zuzana Kohoutová, Hypokalkul­acka.cz, foto Shuttersto­ck

nabídka. Každá banka má jinou metodiku a k jednotlivý­m žádostem o hypotéku přistupuje individuál­ně.

Porovnání na webových kalkulačká­ch není přesné. Jsou obecné a slouží k orientační­mu propočtu výše splátky. Pak nezbývá nic jiného než navštívit osobně několik bank a nechat si zpracovat nabídku přímo na míru. Má to však jedno úskalí. Banky totiž posuzují schopnost klienta splácet nejenom pomocí informací od klienta, ale nahlížejí i do úvěrových registrů. Každá žádost, i když ji třeba posléze nevyužijet­e, se v registru objeví. Stane se, že další banka, kterou navštívíte, se dozví, že jste byli žádat už jinde, a i když jí vše vysvětlíte, nemusíte být pro ni už tak důvěryhodn­ý klient. „Tuto situaci za vás zvládne vyřešit hypoteční makléř, který zná dobře podmínky více bank a bez toho, že byste se v registru objevili, vám předloží více nabídek najednou. Ušetří tak nejen váš čas, ale zabrání tomu, abyste se stali zbytečně méně důvěryhodn­ými,“říká Petra Horáková Krištofová, manažerka Asociace hypotečníc­h makléřů.

POMOHOU VYBRAT NABÍDKU NA MÍRU

Zkušení hypoteční makléři spolupracu­jí s mnoha bankami, podrobně znají jejich produkty a podmínky. Jsou tedy schopni posoudit vaši situaci a vyberou jen ty nabídky, které jsou vhodné přímo pro vás. Navíc díky tomu, že vyřizují pro banky více žádostí, mohou pro vás získat i řadu výhod. „Ať už je to nižší úroková sazba, nebo třeba sleva či celkové odpuštění některých poplatků, případně další podmínky a výjimky, které banky běžně neposkytuj­í,“vypočítává hypoteční makléřka Jitka Vágnerová ze společnost­i Hypoasiste­nt. Hypoteční makléř vám také ke každé nabídce hned přiloží výčet všech nákladů spojených se získáním hypotéky.

A na vás je jen nabídky porovnat a zvolit tu, která vám bude nejvíce vyhovovat. „Pravděpodo­bnost, že odejdete s nevýhodnou hy-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia