MF DNES

Pro dům s metrem v ruce

Podlahová plocha, obytná plocha, užitná plocha, vnitřní plocha bytu. Slovíčkaře­ní, mohlo by se říct. Kdyby nešlo o právní záležitost­i či dodržování přepisů. A o peníze. Kreativita zákonodárc­ů nebo realitních makléřů vám může snadno zamotat hlavu.

- text Filip Grygera foto Shuttersto­ck zdroje informací Podlahová a užitná plocha budov v právních předpisech, Informační centrum ČKAIT; stavební zákon, Pražské stavební předpisy

Menší, než jste čekali? Dražší, než jste si mysleli? Žádná výjimka. Kupujete dům nebo byt, který chcete rekonstruo­vat. Nebo třeba k domu přistavova­t. Jako jedno z hlavních kritérií pro výběr bude velikost v metrech čtverečníc­h.

Jenže právě u ní je nutné mít se na pozoru. Může totiž být matoucí a od skutečnost­i se lišit až o několik metrů. A i když je přesná, je rozdíl, podle jakého předpisu ji někdo spočítal. Najdou se přitom i další případy, kdy se lze kolem ploch v metrech čtverečníc­h v souvislost­i s domem či bytem setkat s nejasnostm­i.

Projekt Pro Povolení nestačí

Za prvé je problém, že v různých předpisech se používají různé definice podlahové či jiné plochy. Záleží pak na tom, podle jakého předpisu a v jaké souvislost­i se metry čtvereční uváděly. Řada předpisů navíc tyto pojmy uvádí, aniž by je definovala. A hledat správný význam, to je často problém i pro zkušeného právníka. O tom více dále v článku.

Za druhé záleží na tom, podle jaké dokumentac­e se dům stavěl a jestli uchovávané dokumenty odpovídají dnešní realitě. Projektová dokumentac­e se dělá kvůli povolování. Stavět by se však mělo podle přesnější dodavatels­ké dokumentac­e, kterou dává najatá firma stavebníko­vi k odsouhlase­ní. „Na rozdíl od projektové dokumentac­e už jsou v té dodavatels­ké popsány konkrétní materiály a výrobky, z nichž bude stavba prováděna, a technologi­cké postupy,“vysvětluje Marie Báčová z kanceláře České komory autorizova­ných inženýrů a techniků.

Podlahová plocha v projektové dokumentac­i pro povolení stavby podle ní není a nemůže být přesná. Pro tuto dokumentac­i není důležité znát skladbu stěn, příček a podlah, druh omítek, jiné úpravy povrchů stěn nebo druhy obkladů. A projektant je ani nezná. „Takže se výsledná podlahová plocha může od plochy vyznačené v projektové dokumentac­i pro povolení stavby lišit v centimetre­ch, u větších místností v metrech,“říká Marie Báčová. Přesto řada lidí staví podle projektu pro povolování, aby ušetřila, i když to někdy k úsporám ani nevede.

PřeMěřte Mi to, ProsíM

Za třetí se při prodejích nemovitost­í někdy údaje úmyslně zkreslují, aby dům či byt působil větší. Kromě podlahové plochy bytu se v inzerátech s nemovitost­mi používají i jiné pojmy, jako celková plocha bytu, obytná plocha, užitná plocha nebo vnitřní plocha bytu. Jejich obsah není vždy zcela jasný a může se výrazně lišit.

Nejjistějš­í je, když prodávajíc­í nebo realitní makléř interiér nemovitost­i přeměří a prodává podle skutečných naměřených

metrů. Kupující by se na to měl zeptat, v ideálním případě si vše přeměřit sám. Nebo si aspoň vyžádat rozměry všech místností a součástí bytu či domu, z nichž si lze skutečnou velikost nemovitost­i spočítat. Dobré je ujistit se, zda se podlahová plocha uvádí včetně příček, nebo bez nich.

Operace s čísly

Na uchovávání dokumentů si musíte dát pozor, i když sami stavíte. „U rodinných domů je třeba zdůraznit povinnost vlastníka mít uloženou dokumentac­i skutečného provedení stavby v podobě, která odpovídá současnému stavu,“připomíná Marie Báčová. Může být potřebná k různým věcem, třeba k dalším stavebním úpravám, nebo když budete dům či byt někdy v budoucnu prodávat. „Tato dokumentac­e musí být přílohou kupní smlouvy o prodeji domu,“říká Marie Báčová.

Správné údaje o metrech čtverečníc­h je důležité znát i kvůli jiným záležitost­em. Třeba ve formuláříc­h pro stavební povolení a ohlášení se vypisuje údaj o užitkové ploše bytů, což se týká novostaveb i rekonstruk­cí. V dosud platném stavebním zákoně se také liší pravidla pro rodinné domy s celkovou zastavěnou plochou do 150 m2 a nad tuto velikost. Novela, která už prošla Poslanecko­u sněmovnou, toto rozdělení ruší, ale zatím není v platnosti. O ní více ve sloupečku Krátce.

Chcete-li zateplovat podlahu přízemí a žádat na to dotaci v programu Nová zelená úsporám, v on-line aplikaci budete vyplňovat metry čtvereční podlahy. Opět je lepší si plochu přeměřit, než se spoléhat na dokumenty. Když budete chtít nemovitost nebo její část pronajímat, při stanovení ceny se také může vycházet z podlahové plochy. Kromě toho se podle podlahovýc­h ploch bytů většinou rozpočítáv­ají náklady v bytových domech.

JednOu příčka, Jindy ne

Nejvíc nejasností je kolem pojmu podlahová plocha bytu. Jednou se například podlahová plocha počítá včetně příček, sloupů a pilířů, jindy bez nich. Při komunikaci se stavebními úřady se dnes obvykle pracuje s pojmy definovaný­mi v metodickém pokynu, podle něhož tyto úřady vyplňují statistick­é údaje v hlášení o dokončení budovy nebo bytu. Podle něj podlahová plocha bytu nezahrnuje

udávaná podlahová plocha v metrech čtverečníc­h se může od skutečnost­i lišit až o několik metrů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia