MF DNES

Velký přehled dotací

Až 3 800 korun na metr čtvereční vyměněných oken, 450 tisíc na úsporný dům, 120 tisíc na nový kotel nebo tepelné čerpadlo. A také až 60 tisíc korun na využití dešťové vody. To vše a ještě víc je možné získat v dotačních programech.

- Text Jolana Nováková Foto Shuttersto­ck, Klastr Česká peleta

NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM Na co:

Na výměnu oken a dveří, zateplení obvodových stěn, střechy, stropu, podlahy. Rodinné domy v celé ČR, bytové domy v Praze.

Pro koho:

Podle celkové kvality úsporných opatření 500–800 Kč/m2; na okna 2 100–3 800 Kč/m2; na podlahy 700–1 200 Kč/m2; na stropy 330–550 Kč/m2. V Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji mírné zvýhodnění – násobí se koeficient­em 1,1. Maximálně 50 % skutečných nákladů. Plus až 25 000 Kč na zpracování odborného posudku a zajištění technickéh­o dozoru. Spolu se zateplením existuje i možnost podpory zelených střech. V tom případě je třeba, aby závlaha nebyla z vodovodní sítě, aby byla dodržena předepsaná technologi­e a na střeše bylo alespoň pět rostlinnýc­h druhů.

Nutnost snížit vypočtenou měrnou roční potřebu tepla aspoň o 20 %. Je potřeba odborný posudek, který zpracuje ‚oprávněná osoba‘ podle seznamu zveřejněné­ho na www. novazelena­usporam.cz. Možnost žádat maximálně dva roky zpětně.

Elektronic­ky na www.novazelena­usporam.cz, pak je třeba vytisknout, podepsat a do pěti dní doručit na krajské pracoviště fondu (po, st, pá).

www.novazelena­usporam.cz

Kolik můžu dostat: Podmínky: Kde se žádá: Kde se dozvím víc: Na co:

Na výstavbu nových rodinných domů s velmi nízkou energetick­ou náročností. Rodinné domy celá ČR, žadatelem může být jen první vlastník rodinného domu.

Pro koho:

Až 300 000 nebo 450 000 Kč podle dosažené energetick­é úspory, plus 35 000 Kč na projekt. V Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji je dotace zvýšena o 10 %.

Dům musí dodržet požadované parametry, včetně povinné rekuperace (nucené větrání se zpětným získáváním tepla). Když použijete jiné materiály, než jsou ve schváleném Seznamu, je třeba prokázat jejich technické vlastnosti. Existuje i možnost podpory zelených střech, podmínky viz. Zateplení. Možnost žádat maximálně dva roky zpětně.

Elektronic­ky na novazelena­usporam.cz, vytisknout, podepsat a do pěti dní doručit na krajské pracoviště fondu (po, st, pá).

www.novazelena­usporam.cz

Kolik můžu dostat: Podmínky: Kde se žádá: Kde se dozvím víc: Na co:

Na výměnu zdroje energie za efektivněj­ší a ekologičtě­jší.

Kolik můžu dostat:

15–100 tisíc Kč, podle typu zdroje energie, maximálně 50 % skutečných nákladů, plus 5 000 Kč na zpracování odborného posudku. V Moravskosl­ezském a Ústeckém kraji je dotace zvýšena o 10 %.

Dotace je na: výměnu kotle spalujícíh­o uhlí, koks či uhelné brikety například za kotel na biomasu, tepelné čerpadlo nebo plynový kondenzačn­í kotel. Lze žádat, jen když nemáte nárok na ‚kotlíkovou dotaci‘ z Operačního programu Životní prostředí.

výměnu elektrické­ho vytápění za systém s tepelným čerpadlem

instalaci solárních termických a fotovoltai­ckých systémů – lze žádat i samostatně, bez podpory v oblasti A (zateplení)

instalaci systémů rekuperace – lze žádat i samostatně, bez podpory v oblasti A (zateplení)

instalaci systému na využití tepla z odpadní vody

Podmínky: Kde se žádá:

Elektronic­ky na www.novazelena­usporam.cz, pak je třeba vytisknout, pode-

Kotel na pelety

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia