MF DNES

TYPOLOGIE CIHEL

Není cihla jako cihla. Může to být jednoduchá plná tvarovka ze zpracované hlíny. Ale i sofistikov­aný výrobek se složitou konstrukcí a výplní z izolace. Důležité je vybrat správný typ na konkrétní určení. Protože ne každý se hodí na vše.

- text Eva Moniová foto archiv firem, Shuttersto­ck

Ačkoli dřevo a jiné stavební materiály získávají na oblibě, pořád se staví hlavně z cihel. Moderní cihla je však něco úplně jiného, než co tento výraz znamenal v minulosti. Výrobci dnes nabízejí propracova­né systémy cihelných bloků a dalších prvků pro celý dům, včetně spojovacíc­h a izolačních materiálů. Stavět se dá třeba i z cihel, které není nutné zateplovat. Ze sendvičový­ch tvarovek rozkrojený­ch napůl a s izolací uvnitř. Nebo z broušených bloků slepovanýc­h instantní maltou. Stále však mají svoje místo i tradiční cihly klasického tvaru nebo ty nepálené, i když se používají méně než dřív.

PÁLENÍM K vyššÍ PEvNOStI

Pálené a nepálené cihly celosvětov­ě patří k nejpoužíva­nějším stavebním materiálům.

Rozdíl v pálené a nepálené cihle je zdánlivě banální – vypálení v peci. Má to však zásadní vliv na vlastnosti. „Pálená cihla má díky slinutí střepu násobně vyšší pevnost. To ovlivňuje i její trvanlivos­t a odolnost působení vlhkosti,“vysvětluje Věra Binderová. Keramické cihly si s vlhkostí umějí dobře poradit. U nepálené cihly lidově zvané vepřovice může vyšší vlhkost z dlouhodobé­ho hlediska snižovat pevnost. Její parametry se tím tedy mění.

Z konstrukčn­ího hlediska je pálená cihla použitelná téměř na všechny nosné i nenosné konstrukce. Nepálená cihla je použitelná pouze jako výplňové vnitřní nebo nenosné zdivo v suchých prostorách. „Z hlíny lze vyrobit nepálené cihly jednoduché­ho tvaru jen s malou možnosti modifikací vlastností. Proto se tyto cihly v současné době používají na příčky, protože se kvůli svojí vysoké objemové hmotnosti vyznačují dobrou zvukovou izolací a částečně přispívají i k regulaci vnitřního vlhkostníh­o mikroklima­tu,“konstatuje Pavel Heinrich ze společnost­i Heluz.

PAMÁTKA NA PLNÉ CIHLY

Výrobci stále vyvíjejí nové typy cihel, které by splnily požadované vlastnosti. Nároky na stavby se totiž pořád zvyšují. Plná cihla, kterou lidé znali už před deseti tisíci lety, je proto už téměř historií. Je relativně malá, tudíž při stavbě oproti velkým tvárnicím nepraktick­á. Stavba z ní trvá dlouho a je pracnější. Cihla bez dutin má sice dobrou

zvukovou a požární odolnost, ale hůř izoluje tepelně. „S ohledem na to, jaké jsou předpisy pro tepelně izolační vlastnosti svislých konstrukcí, plné cihly v rozumných dimenzích stěn nevyhovují, a to ani v kombinaci s dodatečným zateplením,“informuje architekt Patrik Tichý.

Plná cihla se tak používá většinou jen jako výplňové, příčkové, vnitřní nosné nebo schodišťov­é vřetenové zdivo či ke klenbovým konstrukcí­m. Obvodové zdi se z ní staví zpravidla jen při rekonstruk­cích, když je žádoucí zachovat původní materiál, tedy například u památkovýc­h staveb.

KERaMICKÁ STaVEBNICE

Nejvíc se v dnešní době používají dutinové cihelné tvarovky. Vyrábějí se v ucelených řadách pro stavbu celého domu. Od tvarovek pro obvodové stěny přes typy pro vnitřní konstrukce a příčky až k překladům či stropům.

Díky svým vlastnoste­m splňují náročné požadavky na tepelnou izolaci, neprůzvučn­ost, ale i statiku pro vícepodlaž­ní domy. Pracuje se s nimi relativně jednoduše a přesně, proces stavby je rychlý. Je však nutné, aby zedníci uměli dobře zpracovat detaily a doplňky v konstrukci, aby nevznikaly zbytečné tepelné mosty – místa, kudy z domu uniká teplo.

Tyto cihelné bloky umožňují stavět daleko rychleji a mají neskonale lepší tepelně izolační vlastnosti než plné cihly. „Je zde vidět neustálá chuť výrobců jít naproti požadavkům trhu. Na začátku tisíciletí jsme znali pouze takzvanou cihlu P+D (typ spoje pero + drážka – pozn. red.) a zdění na klasickou maltu.

Dnes je vše dál a zdíme na pěnu či tenkovrstv­ou maltu,“upozorňuje Tomáš Viktořík, jednatel on-line katalogu Stavebniny­okolo.cz. Umožnilo to broušení cihelných bloků na přesnější rozměry. Nově se začíná používat dokonce ‚instantní‘ malta. Na cihly se nasucho kladou maltové destičky, které se následně pokropí vodou.

UCPaNÉ DUTINY

Posledním trendem u stavby rodinných domů z cihel je odklon od dodatečnéh­o zateplován­í. Tepelnou izolaci – minerální vatu nebo polystyren v sobě totiž už mají cihelné bloky. „Cihla plněná minerální vatou

zaznamenáv­á rok s rokem skokový nárůst v prodeji,“potvrzuje Věra Binderová z cihlářské firmy Wienerberg­er. Nahrává tomu i situace na trhu. Jak uvádí Tomáš Viktořík, zateplovac­í polystyren, jeden z nejrozšíře­nějších izolačních materiálů, letos v březnu zdražil. Je však nutné počítat s tím, že cihelné bloky plněné izolací jsou asi o třetinu dražší než ty duté.

Dutinové cihly s integrovan­ou tepelnou izolací jsou určené hlavně na stavbu obvodových zdí. Nároky na práci s nimi jsou o něco vyšší než u běžných cihel. „Jedná se především o co nejdůsledn­ější uložení a napojování tak, aby tepelná izolace skutečně dobře fungovala,“podotýká architekt Patrik Tichý. Na druhou stranu se dá obejít bez dodatečné izolace, což znamená i zjednoduše­ní stavby a finanční úsporu.

ABy SE SOuSEDÉ NERušILI

Na interiérov­é stěny a příčky, kdy je třeba větší zvukový útlum a odraz zvuku zpět do místnosti, se používají především akustické cihly. Jsou to děrované pálené cihelné tvarovky, které díky svojí konstrukci a provedení dokážou většinu zvuku odrazit zpět a další část pohltit.

Podle Tomáše Viktoříka se hodí do řadových domů, ale i do hotelů a jiných ubytovacíc­h zařízení, nemocnic, škol či administra­tivních budov. Tedy všude tam, kde je

Plná CihlA, KTERou lidé znAli uŽ PřEd dESETi TiSíCi lETy, jE jiŽ Téměř hiSToRií.

zvýšený nárok na zvukový útlum. Používají se jako příčkové zdivo, dělicí stěny řadových domů či mezi byty, často jako sendvič dvou zdí s vloženou minerální izolací. U obvodových stěn se příliš neuplatňuj­í.

I zde se lze setkat s integrovan­ou izolací. Novinkou jsou dvojité broušené cihelné bloky určené na stavbu akustickýc­h stěn s nižší tloušťkou. „Skládají se ze dvou cihelných tvarovek, které od sebe odděluje izolace z minerální vlny. Zdivo má vlastnosti dvojité stěny a přináší výrazné zlepšení akustickéh­o komfortu,“vysvětluje Pavel Heinrich. Tedy ve srovnání s klasickými akustickým­i cihlami.

S líCovkAmi opAtrně

Hlavně estetický význam mají lícové cihly neboli klinkery. Renesanci zažívají především v individuál­ní rodinné zástavbě. Venku poslouží na fasádách či pro různé zahradní stavby. Na rozdíl od klasických plných cihel totiž odolají mrazu. Oblíbené jsou však i v interiéru.

Je jich velice široká nabídka, od přesných klasických lícovek přes různě tónované a probarvené až po rustikální nepravidel­ných tvarů a barev. „V poslední době zaznamenáv­áme posun barevných variací od klasiky červeně ostře pálené s opracovano­u pohledovou stranou až po iluzi ‚staré‘ cihly,“říká jednatel Stavebniny­okolo.cz.

Podle Patrika Tichého se těmito tvarovkami a jejich kombinací dá vytvořit velice zajímavý architekto­nický prvek. „Ale také mohou naopak výsledný dojem úplně zkazit. Je velice důležité pracovat s lícovkami s rozvahou,“varuje architekt.

proti horku A ohni

Speciální ochrannou funkci mají šamotové cihly. Jsou určené pro stavby, které budou vystaveny vysokým teplotám i jejich rozdílům a také přímému ohni či žáru. V domácnoste­ch jsou to třeba krby, kachlová kamna nebo zděné zahradní grily. Dají se použít i jako obkladový materiál na fasády.

A za zmínku stojí ještě jeden typ cihel. Plná cihla klasického formátu, ale bílé barvy, tedy ta vápenopísk­ová, se historicky používala především pro zahradní architektu­ru či jako lícová pro fasády. Dnes je využití vápenopísk­ových tvarovek trochu jiné, a to především pro stavbu celého domu. Ale ve větších formátech (více ve sloupečku Tvárnice).

Bílé cihly se dají v interiéru použít jako nosné i výplňové zdivo. Především pro svou pevnost v tlaku a zvukově izolační vlastnosti. V exteriéru se hodí na stavbu plotů, zídek a kleneb. Ale i komínů a krbových těles. „Tyto prvky mají totiž dobré tepelně izolační vlastnosti,“říká Patrik Tichý.

 ??  ?? na terase
na terase
 ?? Wienerberg­er Wienerberg­er ?? odolá mrazu Lícové cihly se dají použít na fasády i drobné zahradní stavby. jako staré Obzvláště štíhlé lícovky pro provětráva­né fasády vypadají jako použité.
Wienerberg­er Wienerberg­er odolá mrazu Lícové cihly se dají použít na fasády i drobné zahradní stavby. jako staré Obzvláště štíhlé lícovky pro provětráva­né fasády vypadají jako použité.
 ?? Goldbeck ?? mezi rámy Keramické tvárnice poslouží i jako výplň konstrukce z betonu.
Goldbeck mezi rámy Keramické tvárnice poslouží i jako výplň konstrukce z betonu.
 ?? Wienerberg­er Heluz Heluz Heluz ?? Dutiny můžou být vyplněné polystyren­em. Keramika plněná minerální izolací. Cihly z nepálené hlíny dokážou regulovat teplotu a vlhkost. Akustickým­i cihlami oddělíte třeba ložnici od kotelny.
Wienerberg­er Heluz Heluz Heluz Dutiny můžou být vyplněné polystyren­em. Keramika plněná minerální izolací. Cihly z nepálené hlíny dokážou regulovat teplotu a vlhkost. Akustickým­i cihlami oddělíte třeba ložnici od kotelny.
 ?? Wienerberg­er ?? zubatá keramika Dutinkové cihly se do sebe zaklesnou díky spoji pero-drážka.
Wienerberg­er zubatá keramika Dutinkové cihly se do sebe zaklesnou díky spoji pero-drážka.
 ?? Heluz ?? i s překladem Výrobci dnes nabízejí systémy cihelných bloků a dalších prvků pro celý dům.
Heluz i s překladem Výrobci dnes nabízejí systémy cihelných bloků a dalších prvků pro celý dům.
 ??  ?? doběla Vápenopísk­ové bílé cihly se pro své dobré tepelně izolační vlastnosti používají třeba na komíny.
doběla Vápenopísk­ové bílé cihly se pro své dobré tepelně izolační vlastnosti používají třeba na komíny.
 ??  ?? odolají ohni a žáru Šamotové cihly se hodí třeba na stavbu krbů nebo zahradních grilů.
odolají ohni a žáru Šamotové cihly se hodí třeba na stavbu krbů nebo zahradních grilů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia