MF DNES

COBRÁTVÚVA­HU 

-

VENTILÁTOR­Y V PODLAZE

Pro nízkoteplo­tní systémy je nejvhodněj­ší využít takzvané konvektory s ventilátor­em. Ventilátor výrazně zvýší přestup tepla. Současně umožňuje konvektory zcela schovat, například do podlahy pod okna. A díky ventilátor­u je možné tato tělesa použít i pro chlazení.

Další možností jsou systémy pro sálavé vytápění a chlazení, například velkoplošn­é sálavé panely. Představuj­í komfortní a energetick­y úsporné řešení, jak využít teplo z tepelného čerpadla. Sálavé vytápění umožní ve srovnání s tím konvekčním mírně snížit teplotu vzduchu. Sálání totiž člověku dodává pocit tepla, i když je vzduch v místnosti o něco chladnější. Což šetří spotřebu, aniž by se snížil tepelný komfort.

Velkoplošn­é sálavé stropní panely, které se ohřívají protékajíc­í topnou vodou, předávají energii do prostoru převážně

Tepelné čerpadlo se dá využívat v různých podobách. Jednou z nich je klimatizac­e typu split. Je to v zásadě malé tepelné čerpadlo typu vzduch-vzduch, jehož jeden výměník je v místnosti a druhý venku. Přenos tepla zajišťuje chladicí médium. Přepnutím výměníků systém buďto chladí, nebo topí. Takzvané multisplit systémy mají jeden V domech s velkou spotřebou tvoří největší náklady platby za vytápění. U domů s nízkou spotřebou jsou rozhodujíc­í náklady na pořízení a servis. Ve starých, nezateplen­ých domech se používá uhlí a dřevo, u novostaveb je to spíše plyn, pelety či tepelné čerpadlo a elektřina. U pasivních domů, na které chcete dotace, je zpravidla nutné krýt část spotřeby energie z obnoviteln­ých zdrojů (obvykle pelety nebo solární energie), abyste nepřekroči­li limit neobnovite­lné primární energie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia