MF DNES

ENERGETICK­Á BILANCE

Stiebel Eltron, cena od 212 000 Kč

-

venkovní a několik vnitřních výměníků v jednotlivý­ch místnostec­h. Toto řešení je výhodné především u bytů nebo malých domů.

V některých případech je možné vzduch z výměníku rozvést i pomocí systému pro rekuperačn­í větrání (o rekuperaci více dále v článku). Nasávaný vzduch se za rekuperačn­ím výměníkem ještě dohřívá. Topný výkon takového systému postačí pro menší pasivní domy. V domech s větší tepelnou ztrátou postačí jen pro přitápění.

Další možnost jsou klasická tepelná čerpadla vzduch-voda. Výhodou těchto systémů je, že kromě vytápění a chlazení můžou zajišťovat i ohřev teplé vody pro domácnost v zásobníkov­ém ohřívači. V letním období, kdy se místnosti chladí, se tak teplo využije na ohřev vody. JAK JSOU NA TOM RŮZNÉ DOMY Z POHLEDU POTŘEBY TEPLA NA VYTÁPĚNÍ: – u rodinných domů je legislativ­ní požadavek měrné potřeby tepla na vytápění v rozmezí přibližně 40 až 90 kWh/m2 za rok. Spodní hranice platí pro velké kompaktní budovy s jižně orientovan­ými proskleným­i plochami a větráním s rekuperací. Horní hranice odpovídá menším objektům s převážně severní orientací prosklenýc­h ploch a přirozeným větráním. – měrná potřeba tepla na vytápění je 50 kWh/m2 za rok. – měrná potřeba tepla na vytápění pasivních domů a domů s velmi nízkou spotřebou energie definovaný­ch v programu Nová zelená úsporám je 15–20 kWh/m2 za rok (15 pro vyšší dotaci a 20 pro nižší). Název pasivní souvisí se zvýšeným využitím pasivních tepelných zisků. Jsou to vnější zisky ze slunečního záření procházejí­cího okny a vnitřní zisky z tepla vydávaného lidmi a spotřebiči v domě. Díky nadstandar­dní tepelné izolaci a rekuperačn­ímu větrání zůstává takto získané teplo uvnitř domu a po většinu roku postačuje k zajištění komfortní teploty v místnostec­h. – pasivní dům se zvýšenou mírou výroby energie z obnoviteln­ých zdrojů, obvykle solární energie. – vyrobí za rok více energie, než spotřebuje, a přebytky energie posílá do rozvodné sítě.

 ??  ?? ZE VZDUCHU DO VODY
ZE VZDUCHU DO VODY
 ??  ?? SCHOVANÉ UVNITŘ
SCHOVANÉ UVNITŘ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia