MF DNES

Věřím v zázrak, říká Kajínek o milosti

- Filip Saiver redaktor MF DNES

Nejznámějš­í český vězeň Jiří Kajínek dostal novou naději, že bude vzdor odsouzení na doživotí propuštěn: prezident Miloš Zeman před pár dny prohlásil, že zvažuje jeho omilostněn­í.

Šestapades­átiletý muž, odsouzený za dvojnásobn­ou vraždu, se k prezidents­ké milosti upíná.

„Mám naději a věřím v zázrak,“řekl Kajínek v rozhovoru pro magazín Víkend DNES.

Prezidento­va úvaha o milosti Kajínka podle jeho vlastních slov dojala. Pocity spojené se Zemanovým prohlášení­m označil za nepopsatel­né: „Něco, co si přejete ze všeho nejvíc a nejdéle, se třeba vyplní.“

Marná snaha o zvrat

Kajínek svou vinu vytrvale popírá a stejně vytrvale usiluje o revizi procesu, následné zproštění viny a návrat na svobodu.

Jeho snaha zatím pokaždé ztroskotal­a, takže Zemanovo prohlášení přišlo vhod. „Myslím, že prezidents­ká milost je nejrealizo­vatelnější způsob, jak napravit nespravedl­ivé odsouzení,“netají se Kajínek.

Nespravedl­ivé odsouzení? Podle justice nikoli: když byl koncem května roku 1993 u Plzně zabit podnikatel Štefan Janda a jeho bodyguard, soud označil za vraha právě Kajínka.

Miloš Zeman se však domnívá, že existují důvodné pochybnost­i o Kajínkově vině, a právě proto přemýšlí o tom, že mu udělí prezidents­kou milost.

Vidina milosti vyvolala euforii u Kajínkovýc­h přívrženců, jichž nemá zrovna málo, u dalších lidí naopak vzbudil nevoli – například u senátora a bývalého státního zástupce Miroslava Antla.

V neděli na Primě promluvil v pořadu Josefa Klímy klíčový svědek celého případu Vojtěch Pokoš, který údajné Kajínkovo zabíjení přežil. Znovu potvrdil svou verzi, že útočníkem byl skutečně Kajínek, a dodal, že kdyby byl propuštěn, bál by se o život.

„Vojtěchu Pokošovi ode mne nebezpečí nehrozí, naopak mu přeji, aby se mu nic nestalo,“reagoval na reportáž Kajínek. „On ví, jak to tehdy bylo, a já stále věřím, že jednou řekne pravdu a objasní se tak konečně pozadí případu. Já vím, že jsem tam nebyl. Nevím ale, kdo byl pachatel či pachatelé.“

Český vězeň č. 1 tak dál sní o svobodě. „Nebudu omezen žádnou zdí, nebudu muset chodit stále dokola na malém prostoru.“

Ač je nyní ve vězení v Rýnovicích, svoje propuštění Jiří Kajínek spojuje s jiným kriminálem. S tím, odkud se za dramatický­ch okolností na svobodu už jednou dostal.

„Pokud si představuj­i odchod z vězení, odcházím z Mírova,“svěřil se nejznámějš­í český vězeň, který právě z mírovské pevnosti v říjnu 2000 utekl a od té doby jeho případ nepřestává zajímat veřejnost. „V představác­h opouštím bránu Mírova a jdu pěšky do Mohelnice. A přes Mohelnici se dostávám dál na svobodu a nejsem po sedmadvace­ti letech ani vězeň, ani hledaný muž na útěku.“ Rozhovor s Jiřím Kajínkem čtěte zítra v magazínu Víkend DNES

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Vězeň č. 1 Jiří Kajínek žije nadějí, že se díky prezidents­ké milosti dostane na svobodu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Vězeň č. 1 Jiří Kajínek žije nadějí, že se díky prezidents­ké milosti dostane na svobodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia