MF DNES

Den posledního sněhu

Česko zaskočil návrat zimy. Dokáže však udeřit i v květnu

- Artur Janoušek reportér MF DNES PRAHA, OSTRAVA Auta zapadaná sněhem, nehody na kluzkých silnicích. Lidé znovu vytahují ze skříní odložené kabáty a vysoké boty. Po mimořádně teplých dnech

vtrhlo do země studené počasí a zaskočilo Čechy. Až na meteorolog­y.

Ti totiž znají data z předchozíc­h let. Mají na to dokonce klimatolog­ický termín: den posledního sněhu. Tím nazývají datum, kdy na určitém místě v daném roce nejpozději sněžilo. MF DNES má tyto údaje k dispozici.

Třeba v Praze je nejzazším dnem posledního sněhu 14. duben. Bylo to v roce 2001. „Tehdy jsme zažili nenadálý vpád studeného arktického vzduchu,“říká meteorolog Petr Dvořák. Od té doby sněžilo v Praze v dubnu ještě sedmkrát, nikdy však po 14. dni v měsíci.

Každé město v Česku má svůj „14. duben“– třeba Ostrava ho zažila včera (a možná také dnes či zítra). Ještě nikdy zde podle údajů meteorolog­ů od roku 2000 nenapadl sníh 20. dubna. Až letos. Na sociálních sí- tích se hned objevil vtip: „Letní čas je super. Člověk může večer o hodinu déle sáňkovat.“

V Liberci a Ústí nad Labem však v minulých letech mohli lidé sáňkovat i v květnu. V Ústí napadl dubnový nebo květnový sníh patnáctkrá­t za posledních 17 let. „Navíc, když už v dubnu sněží, většinou nasněží hodně,“říká meteorolog Radek Tomšů. „V atmosféře je totiž už víc vlhkosti,“dodává.

Letos však lidé sníh nečekali. Nejspíš proto, že se nechali strhnout mimořádně teplým počasím z přelomu března a dubna. A většina řidičů už přezula pneumatiky na letní.

„Teď znervózněl­i a přezutí odkládají,“říká majitel pneuservis­u v Přestanově u Teplic Rudolf Kluger.

Zákon nařizuje jezdit na zimních pneumatiká­ch jen do konce března. Politici totiž vycházeli z dalších, průměrných údajů ČHMÚ.

„V nižších polohách bývá poslední sněhový den většinou mezi 15. a 25. březnem,“podotýká Dvořák.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia