MF DNES

Tragédie při porodu doma

Matce zemřelo dítě po nenadálém porodu doma. Rodina si chce stěžovat na necitlivý přístup policie, manžel místo za ženou do nemocnice musel k výslechu.

- Jana Ustohalová redaktorka MF DNES

Těšila se na svoje druhé dítě. Neplánovan­ý překotný porod doma však skončil smrtí miminka. Včerejší smutnou událost, jak líčí zdroje MF DNES, ale ještě podtrhl necitlivý přístup policistů, kteří na místo dorazili.

Žena z vesnice v Moravském krasu docházela do porodnice ve Vyškově na pravidelné prohlídky. Předem si zvolila svoji porodní asistentku, která jí porod v nemocnici doporučila a připravova­la ji na něj. Včera ráno kolem deváté hodiny však začala nenadále rodit. Stihla ještě zavolat asistentce, ta jí hned přikázala volat záchranku. Porod byl ale překotný, netrval ani tři čtvrtě hodiny. Miminko zemřelo poté, co lékaři přestřihli pupeční šňůru. Záchranáři proto přivolali policisty.

„Mohu potvrdit, že jihomoravš­tí policisté vyšetřují případ úmrtí novorozené­ho dítěte při porodu v místě bydliště matky,“uvedl mluvčí jihomoravs­ké policie Bohumil Malášek. Další podrobnost­i odmítl sdělit. MF DNES se je podařilo zjistit od lidí blízkých případu.

Policisté totiž poté, co dorazili na místo a nafotili a prohledali dům, přikázali manželovi a porodní asistentce, která mezitím dorazila, odjet na výslech na služebnu. „Muž to odmítl, protože chtěl za ženou do nemocnice v Boskovicíc­h. Záchranáři ji odvezli ještě předtím, než prohlásili dítě za mrtvé, a chtěl jí to říct,“popsala Kateřina Hájková Klíčová, předsedkyn­ě Unie porodních asistentek, která zná podrobnost­i události.

Odjet policisté muži zakázali s tím, že to lze až po výslechu. Na ten pak čekal několik hodin.

Pokuta za milion

Sami aktéři případu nechtějí o ničem hovořit. „Jediné, co můžu říct, je to, že jsem podepsala papír, že nebudu nic říkat pod hrozbou pokuty milion korun. Abych neovlivnil­a trestní řízení,“řekla redaktorce MF DNES porodní asistentka, která dorazila na místo porodu později. Nepřála si zveřejnit své jméno, má strach z možných výhrůžek.

Policisté otci zemřelého dítěte řekli, že pokud odjede za ženou, která byla ve vážném stavu s poporodním krvácením v nemocnici, zadrží jej. Místo toho, aby byl v tragické situaci s manželkou, musel se starším dítětem trávit několik hodin na policejní stanici.

Zhroucená rodička mu mezitím posílala zoufalé esemesky. Ptala se ho v nich, co je s dítětem, a psala, že má strach. Netušila, že dítě nežije. Manžel jí to nechtěl říct v neosobní krátké zprávě a zdravotnic­ký personál s ní nekomuniko­val.

Protože mezitím informaci o domnělém domácím porodu s mrtvým novorozenc­em potvrdili mluvčí novinářům, matka se mohla tragickou informaci dozvědět z hlavních stránek zpravodajs­kých webů, které ji okamžitě zveřejnily. Rodina proto zvažuje stížnost na postup policie.

Podle brněnského advokáta Lukáše Prudila, který se specializu­je na zdravotnic­ké právo, nebyl postup policistů nezákonný. „Pokud naznali, že potřebují vytěžit některé osoby poměrně rychle, můžou to udělat. Otázka je, do jaké míry je to v konkrétním případě možné nebo žádoucí. Brát ohled na situaci rodi- ny by ale měli vždycky,“řekl Prudil s tím, že o tomto konkrétním případu nemá podrobné informace. Podle informací MF DNES mohli policisté zvolit podobný postup z obav, aby se svědci nemohli případně mezi sebou domlouvat.

Je to hon, tvrdí asistentka

Policejní mluvčí Malášek se k internímu policejním­u postupu zveřejňová­ní podobných zpráv odmítl vyjádřit. „Můžu k tomu maximálně říct, že případ vyšetřujem­e. Jakákoliv další informace by byla překročení­m zákona,“konstatova­l. Podle Hájkové Klíčové z Unie porodních asistentek chování policistů i zdra- votníků jen dokresluje atmosféru honu na čarodějnic­e, která panuje kolem jakéhokoli­v porodu, jenž se neodehraje v nemocnici. „Ta optika, že pán není primárně v těžké životní situaci, ale především je podezřelý z trestného činu ve chvíli, kdy rodiče přišli o dítě, je hrozná,“řekla Hájková Klíčová. „Nálada ve společnost­i je teď taková, že je v prvé řadě nutné v podobných situacích hledat viníka,“dodala.

Podle záchranářů zemřeli při plánovanýc­h porodech doma jen na jižní Moravě v posledních pěti letech dva lidé – jeden novorozene­c a jedna žena. Ta rodila svoje třetí dítě a osudná se jí stala embolie.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia