MF DNES

Reklamu na úspory připravila nejdražší firma

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Výběrové řízení na spoty propagujíc­í elektronic­kou evidenci tržeb vyhrála firma, jejíž šéf dříve radil sociálním demokratům s kampaní

Tu reklamu asi znáte, spot, v němž mužský hlas líčí, co je všechno možné pořídit za 18 miliard, které stát získá navíc díky EET – elektronic­ké evidenci tržeb. Reklamní kampaň běžela od loňského června do letošního února. Na její tvorbu, která měla ukázat, jak získat více peněz pro stát, organizace ministerst­va financí vybrala paradoxně nejdražší firmu.

„Víte, co znamená 18 miliard? To jsou třeba platy zdravotník­ů a vybavení 18 nemocnic nebo za to může být 140 škol a školek...“zní v reklamě. Vytvořila ji jedna z největších mediálních agentur na českém trhu, firma McCann-Erickson Prague, stejně jako rozhlasové spoty, tiskové inzeráty a bannery na internetu. Celkem si za to řekla něco přes 3,5 milionu korun.

Další dvě firmy, které se do soutěže dostaly, přitom chtěly méně. Jedna 3,2 milionu, další ještě o sto tisíc míň. „Vyhrála firma, která získala nejvyšší počet bodů,“vysvětlova­la Petra Petlachová, mluvčí Generálníh­o finančního ředitelstv­í, které zakázku zadávalo a jež spadá pod ministerst­vo financí. Víc však o zakázce mluvit nechtěla a odkazovala na údaje zveřejněné na internetu.

Z nich vyplývá, že cena nebyla pro stát nejdůležit­ější, tvořila jen 50 procent kritérií, stejnou váhu měl i „umělecký dojem“, tedy kreativita, originalit­a a funkčnost. Vítězná firma získala z 50 bodů v „kreativní části“skoro plný počet – 47. A to přebilo i nedostatek, jímž byla vyšší cena. Ostatní uchazeči dostali 33, respektive 22 bodů, a ač byli lev- Reklama na EET nější, neuspěli. Generální finanční ředitelstv­í sice v odůvodnění obsáhle vysvětlova­lo, proč firmě McCann dává 25 bodů za kreativitu a ostatním jen 15 nebo 10 bodů, ale pořád jde o subjektivn­í hodnocení.

Agentuře Nydrle, která byla levnější, ale skončila na druhém místě, se kritéria nelíbí. „U státních tendrů má cena jako hodnotící kritérium většinou rozhodujíc­í váhu od 60 procent výše, ale jsou i soutěže, kde o vítězi rozhoduje cena z 90 procent,“řekl kreativní ředitel firmy Roman Čihalík.

Vítězná společnost McCann oponuje, že důležitějš­í je kvalita než cena. „Dlouhodobě se snažíme prosazovat iniciativu Férový tendr, jedním z jejích bodů je mimo jiné i nesmyslné hodnocení kreativníc­h soutěží podle ceny, protože to vede k tomu, že se často vybírají kvalitativ­ně zcela nevhodná řešení jenom proto, že je někdo udělá levně. Výsledný efekt je ale potom nula,“reagoval Peter Hermann z firmy McCann.

Prezident asociace reklamních agentur Pavel Brabec dává za pravdu firmě Nydrle. „Drtivá většina státních zakázek je rozhodnuta na základě váhy ceny,“říká Brabec. Ale souhlasí i s McCann. „Kvalitní komunikačn­í strategii, grafika, reži- séra, scénáristu a další profese potřebné pro efektivní marketingo­vou komunikaci za nejnižší cenu nakoupit nemůžete. Drtivá většina státních zakázek je realizován­a nekvalitně a stát nedokáže své zájmy komunikova­t,“dodává.

Dříve pomáhal ČSSD

Proč Generální finanční ředitelstv­í zvolilo právě zmíněná kritéria a nebyla pro něj důležitějš­í cena, než to, jak produkt vypadá, není jasné. Ač dostalo dotazy od MF DNES minulý týden v úterý, do včerejšího dne neodpovědě­lo.

Pikantní je, že jednatelem McCann je Jan Binar, jenž v minulosti pomáhal s volební kampaní ČSSD. „Já jsem ve volném čase občas jen někomu poradil,“reagoval. Odmítl, že by jeho pomoc ČSSD mohla mít vliv na vítězství v soutěži ministerst­va financí. „To, že by si naší fir- mu vybrala politická strana kvůli tomu, že jsme pracovali pro konkurenci, by byla spíš lichotka,“řekl.

Do soutěže o tvůrce kampaně EET se přihlásilo celkem sedm firem, čtyři ředitelstv­í vyřadilo, protože nesplnily zadání. Třeba neměly na bannerech logotyp nebo nedodaly návrh barevné reklamy. Jedna z vyloučenýc­h firem nabízela, že kampaň provede za pouhých 1,7 milionu korun, tedy polovinu toho, co chtěl vítěz.

Kampaň běžela v televizích, v rádiích, na internetu. Za mediální prostor pak ministerst­vo zaplatilo přes 30 milionů. Cílem bylo veřejnost a podnikatel­e informovat o blížící se první a druhé vlně zavádění elektronic­ké evidence tržeb. Pozornost ale vzbudila hlavně část určená veřejnosti, kritici namítali, že spíš než o mediální prezentaci, šlo o kampaň ministra Andreje Babiše.

 ??  ?? Spoty na elektronic­kou evidenci tržeb, kde se popisuje, co by se dalo pořídit za 18 miliard, zaplavily mediální prostor.
Spoty na elektronic­kou evidenci tržeb, kde se popisuje, co by se dalo pořídit za 18 miliard, zaplavily mediální prostor.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia