MF DNES

Tancovačka bez EET. Babiš chce ulevit spolkům

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Myslivecké bály, hasičské soutěže, fotbalové zápasy... Při těchto příležitos­tech zájmová sdružení a sportovní kluby prodávají vstupenky, suvenýry nebo občerstven­í za hotové a tím si přivyděláv­ají na svou jinak neziskovou činnost.

Podle zákona o EET mají všechny neziskovky včetně různých spolků z evidence tržeb výjimku – pokud neutrží nad 175 tisíc ročně nebo nad pět procent celkových ročních příjmů. To kvůli tomu, aby někdo nemaskoval podnikání za veřejně prospěšnou činnost a nezdaněný zisk si nestrkal do vlastní kapsy.

Jenže se ukazuje, že řada spolků dokáže vydělat i víc, aniž by se od svého poslání odchýlila. Například na vícedenním folklorním festivalu utrží i výrazně víc. „Navrhovali jsme zvýšení na 250 tisíc i na 500 tisíc korun ročně,“říká Jana Chládková ze Svazu měst a obcí ČR.

Zástupci ministerst­va včera na konferenci k EET uvedli, že se problémem budou zabývat. „Limit prodiskutu­jeme a v krátké době zpřesníme metodiku k EET,“říká Alena Schillerov­á, náměstkyně ministra financí pro daně. Změna zákona nebude potřeba, hranici totiž svým rozhodnutí­m může stanovit samotná finanční správa.

Zástupci jednotlivý­ch spolků nejčastěji řeší, jestli budou moci nadále pořádat společensk­é akce. „Pokud například jednou za rok uspořádají bál, který je tradiční a slouží k tomu, aby se na něm členové spolku setkali a řešili jeho činnost, pak v tom finanční správa nespatřuje podniká- ní,“říká Jiří Fojtík, ředitel sekce metodiky a výkonu daní na Generálním finančním ředitelstv­í. V takovém případě by neziskovka ani nemusela řešit výši tržeb ze vstupného.

Je i další možnost, jak před finanční správou obhájit například výnosy z prodeje lístků na ples. „Mohou je prodávat jako příspěvek do veřejné sbírky,“říká Martin Janeček, ředitel finanční správy. Sbírka musí být předem povolená a využití příspěvku musí jít na samotné poslání spolku.

Ministerst­vo také slíbilo, že přehodnotí, co vše bude do limitu 175 tisíc nebo pět procent spadat. Spolky totiž často dostávají za svou vedlejší činnost platby na účet – například když fotbalový klub umožní někomu inzerovat ve svých prostorách nebo hřiště příležitos­tně pronajme někomu jinému. Může jít o desítky tisíc, takže se pak limit naplní rychle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia