MF DNES

Invia: od agentury k cestovce

Největší tuzemský prodejce dovolené začne konkurovat svým dodavatelů­m.

-

Jan Sůra redaktor MF DNES

rh s dovolenými v Česku čekají další velké změny. Do byznysu vstoupil Jakub Havrlant a jeho firma Rockaway Capital. Nákupem největšího on-line prodejce zájezdů v Česku Invia může odstartova­t velké přeskupová­ní sil na tuzemském trhu s dovolenými.

Řada lidí považuje Invii za cestovku už roky. Jen část zákazníků totiž rozlišuje mezi cestovní kanceláří a cestovní agenturou – kancelář organizuje zájezd, jedná s hotely či dopravci a musí mít pojištění proti úpadku, agentura její zájezdy prodává.

Převzetí Invie bylo završeno rok po oznámení nákupu. 16. března letošního roku se v obchodním rejstříku objevil jako jediný akcionář Rockaway Capital. Za většinu v Invii zaplatil Rockaway dvě miliardy korun. Část podílu má mít i čínská skupina CEFC, v rejstříku však zatím uvedena není.

Už na podzim založila Invia firmu Invia Internatio­nal (II), která se začne mnohem více věnovat byznysu organizace zájezdů než prodeji dovolené od cestovek. V únoru pak vznikly další firmy, například Invia Flights na prodej letenek.

„Založení nových firem je funkční záležitost, umožňuje nám to přehledněj­i strukturov­at celou skupinu, která kolem Invia vznikla. Směrem k zákazníkov­i se nic nemění a Invia zůstává tou značkou, u které najde vše potřebné pro jeho dovolenou,“řekla Michaela Papežová, PR manager Rockaway.

Nový majitel chce Invii pomoci se vstupem na další trhy. „Právě v expanzi vidíme do budoucna velkou příležitos­t, protože sdílení zkušeností z různých trhů přinesou další zlepšení služeb pro zákazníky,“dodala Papežová. Rozmach se týká například i posílení incomingu, tedy služeb pro zahraniční návštěvník­y Česka, především pak čínských turistů.

Naplánuj si zájezd podle sebe

Firma oficiálně tvrdí, že cestovkám nekonkuruj­e, a upozorňuje, že i Invia několik let zájezdy pořádá.

Podle marketingo­vého ředitele Invie Michala Tůmy bude II sloužit jako firma zastřešují­cí již existující produkty. „Do budoucna chceme rozšířit především oblast příjezdové turistiky. Mírně chceme posílit i pořádání zájezdů na míru především do exotických zemí. Rozhodně neplánujem­e vlastní charterové lety do středomořs­kých destinací,“řekl. Podle něj tedy nelze mluvit o konkurenci jiným cestovkám, což dokládá tím, že II má pojištění proti úpadku jen ve výši 20 milionů Kč.

Firma však už začala hledat lidi, kteří budou zájezdy sestavovat. V nabídce pracovních míst je například pozice produktové­ho manažera pro Evropu, který bude mít na starosti přípravu katalogu či školení provizních prodejů. Podle Tůmy jde však o pozici na zajišťován­í poznávacíc­h výletů z Prahy do okolních zemí – například pro čínské turisty.

Klíčovým požadavkem je němčina, což má své logické důvody – Rockaway Capital loni společně se CEFC koupil největší německou on-line cestovní agenturu AIDU (ab-in-den-urlaub.de) a tamní letenkový portál Fluege.de.

Právě jejich systém chce Invia použít pro tvorbu zájezdů. Půjde o takzvané dynamické balíčky, kdy si klienti sami skládají dovolenou výběrem letadla a ubytování. Podobný systém je v cestovním ruchu čím dál běžnější.

„Většina tour operátorů v Německu a jiných západoevro­pských zemích řeší dynamické balíčky jako budoucí byznys, který bude doplňkem stávajícíh­o modelu prodeje zájezdů. Část klientů vyžaduje například různé délky dovolených a větší flexibilit­u,“říká Ondřej Rušikvas z ERV pojišťovny, která se zabývá hlavně cestovním pojištěním a pojištěním cestovek proti úpadku.

Sama sobě hrozbou

Jenže plány Invie začít dělat vlastní zájezdy mohou částečně ohrozit její původní byznys, tedy prodej dovolené od jiných cestovek. Tento týden už přišla o největší z nich na českém trhu. CK Fischer a jí vlastněná Nev-dama oznámily konec spolupráce s Invií.

„K tomuto rozhodnutí jsme dospěli po zralé úvaze, co bude pro naši společnost nejlepší. Do naší obchodní strategie momentálně spolupráce s agenturou Invia nezapadá, proto jsme se ji rozhodli ukončit,“řekl výkonný ředitel Fischer Group Jiří Jelínek. „Jsem přesvědčen, že máme dostatečno­u sílu na to, abychom dokázali stejný objem zájezdů prodat ve vlastní síti,“dodal.

Jedním z dalších důvodů, o kterém však CK Fischer veřejně nemluví, je i fakt, že Invia začne přímo se zájezdy konkurovat. Fischer přes Invii ročně prodal zájezdy za 400 milionů korun.

To, že nejde čistě o problém s internetov­ými agenturami obecně, potvrzuje i fakt, že Fischer bude dál prodávat zájezdy přes jiné portály nabízející zájezdy od více cesto- vek. Invia má na trhu on-line prodejů zájezdů neochvějné postavení.

Pro cestovky jde o velmi rozšířený prodejní kanál, protože samy neumějí přitáhnout svými pobočkami či weby dostatek lidí.

Samozřejmě že to něco stojí, musí se s Invií za její služby podělit o své marže. Obě strany se však potřebují navzájem – Invia může fungovat díky velké zásobě zájezdů,

které od cestovek získává.

 ?? Foto: Robert Sedmík ?? Majitel Jakub Havrlant a jeho skupina Rockaway Capital zaplatili za většinový podíl v Invii přes dvě miliardy korun.
Foto: Robert Sedmík Majitel Jakub Havrlant a jeho skupina Rockaway Capital zaplatili za většinový podíl v Invii přes dvě miliardy korun.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia