MF DNES

Al-Káida a Islámský stát jednají, jak se stát spojenci

Dvě nejtemnějš­í hvězdy džihádu chtějí bojovat spolu, a ne proti sobě. Ztrácejí půdu pod nohama, což je nutí, aby zapomněly na své nepřátelst­ví na život a na smrt.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

BAGDÁD Topícímu se džihádisto­vi zřejmě není proti srsti, když mu záchrannou ruku podá jeho džihádisti­cký arcinepřít­el.

Islámský stát a al-Káida začínají údajně jednat, jak se propojit, když by se ještě nedávno nejraději postřílely, podřezaly a vyhodily do po- větří. Zprávy o tom probleskuj­í už řadu týdnů, teď je potvrdil i irácký viceprezid­ent Ajád Aláví. „Diskuse už začaly,“řekl a dodal, že vůdci obou skupin, Abú Bakr Bagdádí za Islámský stát a Ajmán Zavahrí za al-Káidu, už spolu vyjednávaj­í, i když zatím jen prostředni­ctvím poslů přenášejíc­ích dopisy.

Je to takřka neuvěřitel­ná zpráva, protože jestli pro džihádistu Islámského státu může existovat něco horšího než nevěřící křižák ze Západu, pak je to džihádista z al-Káidy a naopak.

Na první pohled to tak nevypadá, protože máme tendenci je házet do jednoho koše. Ale al-Káida a Islámský stát navenek svým jedním rysem připomínaj­í SSSR a Maovu Čínu v 60. letech: šlo sice o komunistic­ké země, na 1. máje se tam mezi ideologick­ými rekvizitam­i nosily stejné rudé vlajky a obrazy stejných bůžků, Marxe a Engelse, ale ideologii si vykládaly úplně jinak, čímž živily své nepřátelst­ví. Otevřeně si nadávaly, vinily se z odpadlictv­í od správné víry a přešly k přímému nepřátelst­ví, jež vyvrcholil­o ozbrojeným­i střety.

Dosaďte si místo SSSR a Číny al-Káidu a IS a dostanete vztahy mezi nimi v kostce. I s tím podobným detailem, že ten první se chová jako starší poručník, což popouzí mladšího, jemuž narostly svaly a cítí se kovanější i opravdověj­ší.

Islámský stát se odtrhl od al-Káidy v předjaří roku 2014, rychle se vyšvihl do role hlavní síly džihádu, protože jeho ambice byly mnohem smělejší. Zatímco al-Káida bojuje spíše záškodnick­ým stylem, Islámský stát agresivně získával území v Iráku a Sýrii. Zatímco al-Káida byla cosi jako amorfní nadnárodní síť, IS vyhlásil samozvaný chalífát a v něm budoval v dřevním stylu historické­ho islámu jakousi parodii na státní strukturu. A zatímco al-Káida byli teroristé, IS měl první džihádisti­ckou armádu.

V době největších úspěchů IS propagandi­sticky al-Káidu přebil. Obě skupiny soupeřily o moc, peníze a hlavně o postavení vůdce džihádu. Jejich vůdci se nemohou ani cítit.

Věci došly do tak absurdních konců, že teroristic­ká al-Káida ostře kritizoval­a zabijácký styl Islámského státu, upalování zajatců a podřezáván­í civilistů.

Rivalita se projevuje i ve světovém měřítku, protože IS začal provádět či inspirovat teroristic­ké útoky na Blízkém východě, v Africe, Evropě a USA, aby vyhodil al-Káidu ze sedla v její hlavní specializa­ci.

A to ukazuje, co by objetí dvou nejčernějš­ích hvězd džihádu znamenalo pro zbytek světa: spojení jejich možností a sítí by podstatně zvýšilo teroristic­kou hrozbu. Dohromady by měly sílu převyšujíc­í prostý součet jejich samostatný­ch možností.

Al-Káida má léta budované osvědčené buňky, spojení a schopnost vymýšlet nové sofistikov­ané triky (většinu novinek, kvůli nimž je poplach například v civilním letectví, vymyslely chytré mozky filiálky al-Káidy v Jemenu). A Islámský stát má ve světě spoustu zakonzervo­vaných džihádistů, navíc dosud táhne, takže jeho logo a hesla přesvědčí a vybudí i po internetu.

To, co bylo slabinou al-Káidy, je nyní její předností: pořád byla jakoby v ilegalitě, a její pozice tudíž tolik neutrpěly. Islámský stát byl na očích a na ráně, nyní mu teče do bot, a tak je tím, kdo víc potřebuje spolupráci.

Pokusy o smíření už tady byly dříve a nevyšly. Teď je však jiná situace, takže al-Káida a IS mají opravdu šanci, že skončí v jedné posteli, i když z lásky to nebude.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia