MF DNES

Otcové dostali volno po porodu. A co babičky?

-

Tak už i Senátem prošla týdenní otcovská dovolená po narození dítěte. Žádné obavy, nejde tu o žádný triumf genderu, tedy mužské porody, jde o klasická ženská těhotenstv­í, při nichž chlap asistoval (docela příjemně) jen na samém začátku. Oficiálně se v zákoně, který teď čeká už jen na podpis prezidenta, mluví o zavedení nové „dávky otcovské poporodní péče“, což zní ale technokrat­icky a až příliš to sugeruje práci a námahu, nikoliv velkolepou oslavu toho, že pán tvorstva dal s pomocí ženy vzniknout novému životu.

Byl to jeden z nejčastějš­ích otazníků kolem nového zákona: budou se opravdu otcové týden učit přebalovat a koupat, anebo z toho spíš bude státem placený grandiózní flám? Další otázky zněly: Je-li matka single, bude přiznaný otec trávit dovolenou sám a po vlastní ose? A i pokud rodiče volno stráví společně, může taková věc opravdu působit propopulač­ně – tedy může týden mezi plínkami motivovat otce k dalšímu plození? Nebudou mít mamky ten týden paradoxně víc práce, když budou muset ještě pro taťky vařit? A budeme na to vůbec mít, ne dnes v čase konjunktur­y, ale dlouhodobě, když se náklady ročně vyšplhají k miliardě?

Z konzervati­vního pohledu by ideální stav vypadal samozřejmě úplně jinak. Dítě je obrovský dar a takový dar by měli dostávat jen lidé zralí a zodpovědní, kteří by se měli na zplození potomka předem připravit, duševně i ekonomicky. Je to věc výhradně jich dvou, případně širší rodiny, erár by jim do toho neměl strkat svůj nos a oni by na oplátku neměli natahovat otevřenou dlaň směrem ke státu. Takže žádná mateřská, žádná rodičovská, žádné přídavky, daňové úlevy a už vůbec ne žádná nesmyslná otcovská dovolená.

Realita je samozřejmě trochu jiná. Nežijeme v ideálním světě, rodinné a partnerské vazby se rozvolňují, zodpovědno­st nelze přikázat zákonem. Aplikování­m výše popsaného ideálu by asi česká populace vymřela mnohem dřív, než se tak stane pod vlídným protektorá­tem Michaely Marksové a jí podobných. Takže jde o to nalézt nějaký ještě jakžtakž přijatelný kompromis.

Nedávno jsem na tomto místě chválil nápad snížit pojistné na penzi těm rodičům, kteří vyrábějí více plátců budoucích penzí – pardon, kteří přivádějí na svět více dětí. Dobrým nástrojem jsou také daňové úlevy, s přimhouřen­ím oka lze snad přijmout i dětské přídavky, za čarou už je porodné, školkovné, pastelkovn­é... A úplně na konci je „dávka otcovské poporodní péče“.

Čemu má sloužit takový nesmysl? Snad

Budou se otcové týden učit přebalovat, nebo z toho spíš bude státem placený grandiózní flám?

aby si otcové kvůli prkotině, jakou je narození potomka, zbytečně nevyplácal­i týden dovolené? Ne každý (jako autor tohoto zápisníku) však rodí tak často, že mu kvůli tomu hapruje dovolená, statistick­y průměrný Čech to absolvuje jednou dvakrát za život. To je frekvence, při níž se snad dá pár dní dovolené obětovat. Politici jsou ale štědří, je před volbami, jen jediný senátor si troufl hlasovat proti. Pohříchu žena, Daniela Filipiová, vdaná, matka dvou dcer, už tři desítky let na vozíku. Proti instantním­u vládnímu dobru to byla barikáda příliš snadno překonatel­ná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia