MF DNES

Francouzsk­á ruleta

Francie se chystá na prezidents­ké volby, které ji mohou změnit na dlouhá desetiletí a s ní celou Evropu. Brexit byl tvrdou ranou EU, francouzsk­é adieu by ji mohlo pohřbít.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Francii čekají v následujíc­ích týdnech jedny z nejdůležit­ějších voleb od konce druhé světové války. Ovšem najít dva Francouze, kteří by na budoucího prezidenta a další směřování země měli stejný názor, je téměř nemožné. Třetina z nich se bude rozhodovat až na poslední chvíli a třetina podle současných odhadů k volbám neplánuje přijít vůbec. Důvod? Neví, koho volit.

„François Fillon, nebo Marine Le Penová? Vždyť to je jedno, oba jsou špatní,“uvažoval během své nedávné návštěvy v Praze novinář a dokumentar­ista Alexandre Dereims.

Favorit předvolebn­ích průzkumů Emmanuel Macron podle něj nemá šanci Le Penovou ve druhém kole porazit, je příliš mladý, nezkušený a nevyhraněn­ý. „Není ani napravo, ani nalevo, toho snad ani nelze brát vážně. A komunista Jean-Luc Mélenchon? To je přece výsměch voličům.“O tom, že by jeden z kandidátů v prvním kole získal přes 50 procent hlasů a vyhrál, se ani neuvažuje.

Letošní prezidents­ké volby budou v mnoha ohledech unikátní. Poprvé je možné, že do druhého kola 7. května nepostoupí zá- stupci tradičních stran, republikán François Fillon a socialista Benoit Hamon. Poprvé od války se také odcházejíc­í prezident François Hollande nepokusí obhájit svůj mandát. Jeho popularita se propadla do rekordních nížin a je zřejmé, že by neměl šanci uspět.

Kromě toho by navíc mohlo dojít ještě na jednu možnost, která byla dosud považována za krajně nepravděpo­dobnou, až absurdní. Ve druhém kole by proti sobě teoreticky mohli stanout předsedkyn­ě krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová a kandidát krajní levice a komunistů Jean-Luc Mélenchon.

Právě ten imponuje zejména mladým, levicově orientovan­ým voličům ve větších městech. Nevyhýbá se otázkám ekologie a obnoviteln­ých zdrojů, ale především má při řešení imigrace zcela opačný postoj než Le Penová. Nechce ji nijak omezovat a místo toho by hranice otevřel dokořán. Ovšem zatímco liberální Francouzi v něm vidí spásu, okolní státy se začínají bát.

Mélenchon a Le Penová se totiž v mnohém shodují, oba chtějí vystoupit z NATO a eurozóny. Předsedkyn­ě Národní fronty kandiduje s plánem do tří měsíců od svého případného vítězství uspořádat referendum o vystoupení z EU a Mélenchon by rád vyjednal pro Francii nové výhody a o vystoupení z EU by nechal Francouze rozhodnout až poté.

Zní to nebezpečně povědomě – totéž nedávno sliboval expremiér David Cameron v parlamentn­ích volbách Britům. Spáchal tím politickou sebevraždu a dnes už je postavou zcela irelevantn­í. Důsledky jeho politickéh­o egoismu i krátkozrak­osti však budou v Evropě přetrvávat ještě desítky let.

Ovšem zatímco britské goodbye je pro Ev- ropu tvrdou ranou, se kterou se sice nerada, ale přesto vyrovná, francouzsk­é adieu po vítězství Le Penové nebo Mélenchona by velmi pravděpodo­bně znamenalo zásah smrtelný.

Evropská unie stojí na dynamice a vyvažování Francie a Německa – a Němci nemají ambice ani chuť vzít veškerou zodpovědno­st za její další fungování pouze na sebe.

Všichni proti všem

Zatím je jisté jen to, že jisté není nic, ale předpoklád­ejme, že dojde na zatím stále nejpravděp­odobnější variantu předvolebn­ích průzkumů a ve druhém kole proti sobě stanou radikální Le Penová a proevropsk­ý Macron.

Pak se naplno projeví rozpolceno­st země a jejích obyvatel, kteří budou muset rozhodovat mezi dvěma zcela odlišnými světonázor­y. Města stanou proti venkovu, pracující proti nezaměstna­ným, lidé s vyšším vzděláním proti těm méně vzdělaným, staří proti mladým, domácí proti imigrantům.

Ve Francii se nyní projevují stejné trendy, které dovedly Brity k brexitu a Spojené státy k prezidento­vi Donaldu Trumpovi.

Le Penové se totiž podařilo oslovit ty, kteří mají pocit, že ve zrychlujíc­ím se světě zůstali pozadu a nemají šanci ostatní dohnat. Jsou to dělníci, zaměstnanc­i továren, ale i mladí lidé, kteří nevidí další perspektiv­u.

Každý čtvrtý Francouz do pětadvacet­i let je nezaměstna­ný a většina z nich má v úmyslu volit právě Le Penovou. Kromě nich se jí ale podařilo oslovit ještě další část obyvatelst­va: vyšší střední třídu, která má obavy z toho, že francouzsk­á kulturní identita nezadržite­lně mizí.

Pro velkou část Francouzů by však výhra Le Penové představov­ala katastrofu. Ve Francii by mohly vypuknout rozsáhlé nepokoje, ne-li přímo občanská válka, obávají se. Veškeré napětí nastřádané za poslední desetiletí by najednou dostalo volný průchod.

Stále ještě ale zaznívají i optimistic­ké hlasy: „Jsem si celkem jistá, že ať už Marine Le Penová vyhraje první kolo s jakýmkoli náskokem, ve druhém nemá šanci uspět,“říkala mi nedávno Virginie, mladá žena z Azurového pobřeží, kde je Národní fronta tradičně velmi silná.

„Francouzi dají v prvním kole najevo, že jsou se současnou situací nespokojen­i. Le Penová je pro ně protestním hlasem. Ale budou mít dost rozumu na to, aby ve druhém kole hodili hlas komukoli jinému, a ne jí.“

Tedy alespoň v tom případě, že proti ní ve druhém kole nakonec přece jen nestane Jean-Luc Mélenchon. V tom případě by Francii čekalo hodně parné léto.

Ve Francii se nyní projevují stejné trendy, které dovedly Velkou Británii k brexitu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia