MF DNES

Ministerst­vo střílí samo na sebe

- Bohumil Kartous vzdělávací think tank EDUin

Uskutečnil­o se první kolo přijímacíc­h zkoušek na střední školy a na webu CERMAT, státní organizace, která je stejně připravuje, se objevila informace o tom, že zadání testů budou zveřejněna až 12. května. Tedy po všech zkouškách. Do té doby, dle názoru organizace řízené ministerst­vem školství, je třeba zadání utajit, neboť by mohlo dojít k narušení rovného přístupu. Uchazeči z prvního termínu by se mohli cítit v nevýhodě, neboť neměli k dispozici zadání z předchozíc­h termínů.

Zní to logicky? Ano, pokud vyloučíme všechny podmínky, které z toho dělají špatný vtip. V době digitálníc­h zařízení je scestné předpoklád­at, že by se zadání neobjevilo ještě ten den na internetu. Objevilo se takřka ihned. Tím však vzniká reálná nerovnost, kterou způsobuje fakt, že se k zadání dostanou jen někteří uchazeči. Pokud by bylo zveřejněno oficiálně, budou k němu mít přístup všichni.

Zápletka ovšem graduje. Hned poté, co se testy objevily na internetu, se ukázalo, že CERMAT instruoval ředitele středních škol, že uchazeči, kteří se zúčastní prvního termínu, si mohou zadání odnést s sebou. Kdokoliv z tisíců účastníků prvního termínu přijímaček ho tedy mohl šířit, ať už off-line, nebo on-line. Jinými slovy, CERMAT učinil zadání naprosto veřejným, aby pak oznámil, že je nezveřejní.

Ale to ještě není celá pointa. Místo aby ministryně školství zasáhla a sdělila jí řízené organizaci, že se má začít chovat rozumně, CERMAT přechází do protiútoku. Vydává prohlášení, že ve věci jím zveřejněný­ch a zároveň nezveřejně­ných testů požádal o právní zastoupení.

Argumentuj­e autorským zákonem a porušením autorských práv. Jenže přijímací zkoušky jsou prokazatel­ně součástí úředního díla, jež je z právní ochrany vyňato a má být z povahy věci transparen­tní. Vždyť je sám CERMAT veřejným činí, ať už instrukcí ředitelům, nebo následným zveřejnění­m na svém webu. Pokud se najde právní génius, který zdůvodní protizákon­nost zveřejnění zadání, soud bude muset nutně sankcionov­at především CERMAT.

Ještě vám to dává smysl? Na ministerst­vu školství to asi smysl dává. Jinak by nebylo možné, aby úřad toleroval stejnou absurditu, která se před několika lety odehrála u maturit. Je možné tolerovat chybu napoprvé, ale tolerovat ji i napodruhé, jde-li o pochybení v takovém rozsahu, je prosté diletantst­ví. Ve volebním roce to připomíná střelbu do vlastní nohy. S excelentní­m výsledkem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia