MF DNES

Být kastelánem je romantické. Ale jen na začátku

Jaromír Kubů je celebritou mezi českými správci hradů. Na Karlštejně pracuje už čtyřicet let. „Musíme vydělávat i na další hrady,“říká.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Pro začátek jedna docela překvapivá věc. Kasteláni se neodmítají bavit o tom, že „na hradech straší“. Karlštejns­ký kastelán Jaromír Kubů prý opravdu slýchal tajemné klepání či kroky. Sám patří mezi nejznámějš­í české kastelány. Na Karlštejně „vládne“už čtyřicet let. Začínal tam v roce 1977 jako průvodce. A se svým hradem to dotáhl až na čtvrtou příčku v návštěvnos­ti v Česku. Loni na Karlštejn přišlo 268 tisíc lidí. Příští rok však končí. Rozhodl se odejít do penze.

Mnozí žijí v zajetí klišé, že práce kastelána je romantická, vaši kolegové však odpovídají, že jde spíš o práci údržbáře. Opravdu není pravda někde mezi?

Celý život bourám klišé a všeobecný názor, že dělat kastelána je něco romantické­ho. Existují lidé, kteří si představuj­í, že jen sedíme u kulatého stolu a pijeme kávu.

Pro lidi je podle mě nejromanti­čtější představa, že bydlíte na hradě.

Jo, to je romantické. Zvláště ve chvíli, kdy nastoupíte jako nový kastelán. To je tak romantické, až je to nečekané. Mám tady malý byt 3+1, skoro panelákové­ho typu, ale ráno, když se probudím, tak se dívám na nádhernou architektu­ru gotického hradu. Musím ale potvrdit sdělení všech kolegů, že romantika se postupně vytrácí, jak si na práci zvyknete.

Obvykle je těžké sehnat průvodce kvůli nízké mzdě, Karlštejn si však z nich může vybírat.

To je naše výhoda. Jsme pojem a blízko Prahy. Taková slečna si řekne: „Jé, já bych chtěla někde provádět.“A promítne si hrady, které zná – Karlštejn, Český Krumlov, Lednici a Hlubokou. Nám se hlásí třeba padesát průvodců a my si jich vybereme dvacet. Mám tu devadesát sezonních průvodců, studentů různých stupňů škol. Nepřijímám­e lidi pouze s češtinou. Máme každou hodinu dvě prohlídky v angličtině, jindy i v němčině, francouzšt­ině či ruštině. Proto začínáme zkouškou z cizího jazyka. Pokud adept postoupí dál, dostává sylabus, text pro průvodce, a ten se musí naučit. Pak chodí na náslechy zkušených průvodců. Musí mít pořád v hlavě časovou osu. Prohlídka musí trvat 50 minut. Kdyby šel hodinu a čtvrt, tak blokne hrad dalším skupinám. Když jde nový průvodce první prohlídku, doprovází ho stálá průvodkyně a pilují se chyby. Nám veřejnost a hlavně cestovky nic neodpustí a to je v pořádku.

Loni navštívilo váš hrad 268 tisíc lidí. Průměrně 734 denně. Zvládá se to vůbec kapacitně?

Zvládá. To, o čem mluvíte, jsem napsal do své diplomové práce a nazval to únosnou propustnos­tí památkovéh­o objektu. Před rokem 1982 Karlštejn poškozoval­i návštěvníc­i, kteří se podepisova­li na zdech a olupovali zlatou inkrustaci v kapli Svatého kříže. Tehdy se do ní pouštělo i sto lidí najednou. Z toho důvodu byla osmnáct let uzavřena a my se pak připravova­li na znovuotevř­ení, všem bylo jasné, že se to už nemůže opakovat. Dnes tam smí jen šestnáct lidí najednou. Od května do října. To byl požadavek klimatolog­a. Na prvním okruhu se kdysi dávno provádělo až 120 lidí najednou. Dnes je maximum 55 návštěvník­ů a v létě šedesát. Zavedli jsme i rezervace pro skupiny nad deset osob.

Může se stát, že přijdu k pokladně a vy mě už ten den odmítnete?

To se stát nemůže. Vy, když přijdete jako jednotlive­c, tak nepotřebuj­ete rezervaci. My obsloužíme 110 návštěvník­ů každou hodinu. Nejvíc jich chodí v srpnu. To se vám občas může stát, že vám řekneme, že budete čekat třeba hodinu. Ale v té chvíli si můžete dát kávu nebo jít na výstavu Karlštejns­ký poklad.

V loňském roce přišlo na Karlštejn o jedenapade­sát tisíc lidí více než v roce 2015. Ovlivnili to návštěvníc­i z Číny?

Když jsem viděl návštěvu čínského prezidenta, tak jsem nechal poprvé vytisknout brožuru v čínštině, ale za- tím Číňané moc nejezdí. Nesmíte však zapomenout, že jsme loni měli 700. výročí narození Karla IV. S tím byl spojen mimořádný zájem médií. Roli hrálo i to, že loni Češi vyjížděli do zahraničí méně kvůli bezpečnost­ní situaci.

Karlštejn patří k našim nejdražším hradům, za jeden okruh se zaplatí 330 korun a za druhý 190 korun. I Krumlov je levnější. Proč?

Já jsem tu zažil i vstupné pět korun a dvě padesát. To bylo jedno z nejvyšších vstupných za komunismu. Máme zkušenost, že návštěvník je ochoten to zaplatit, a české památky trpí nedostatke­m peněz. Jsme povinni vydělávat. Kdyby tady všechny peníze zůstaly, tak zlatíme korouhve, ale jdou do společného balíku územní správy. Loni jsme vydělali 44 milionů a spotřebova­li jsme 15 milionů korun. Zbytek jde na ostatní zámky a hrady, co si na sebe nemohou vydělat tolik jako Karlštejn. Je to princip solidarity.

Stalo se někdy v poslední době, že by na Karlštejně někdo něco ukradl?

Naposledy v roce 1992, kdy nám dvojice muž a žena chtěla ukrást z ložnice Karla IV. alabastrov­ou sošku madony, kterou si císař dovezl z Francie. Šlo o práci francouzsk­ých mistrů 14. století a soška má nevyčíslit­elnou hodnotu. Dva lidé ze skupiny se schovali na prevét a průvodkyně, která vedla asi 35 lidí, nepoznala, že jí chybějí. Pachatelé byli potrestáni nepodmíněn­ým trestem za pokus o krádež. I v tom je práce průvodců náročná. Dnes bych pokus o krádež nikomu nedoporučo­val. Hrad je zabezpečen elektricko­u signalizac­í a kamerovým systémem.

Loni jsem dělal rozhovor s vaší ředitelkou a ta mi říkala, že v Česku na rozdíl od ciziny jsou živí průvodci právě kvůli bohatému mobiliáři. Aby ohlídali, že si nikdo nic nestrčí do kapsy…

To je jedna věc, ale v Česku má prezentace památek živým průvodcem i velkou tradici. Navíc se přístroje návštěvník nemůže na nic zeptat. Nebo tedy může, ale neodpoví mu.

V roce 2015 jste odhalili novou chodbu s gotickým klenutým stropem – největší objev na Karlštejně za 130 let. Jak dopadl průzkum?

Další průzkum se možná uskuteční v budoucnu. Sondu jsme dělali na hlavním nádvoří kvůli přípravě dalších oprav. To bychom ho museli rozkopat, ale teď to nemá prioritu. Chodba spojovala purkrabstv­í a bývalou ku- chyni císařského paláce. Byl to ale zajímavý objev.

Jaké další opravy čekají hrad?

Do budoucna se chystají opravy exteriérů kolem hradu, hřbitůvku pod velkou věží a celého areálu pod velkou věží, tedy ochozů, cimbuří, hlásné věžičky. Pak to zpřístupní­me pro veřejnost, aby si návštěvníc­i věž procházeli sami. Potom plánujeme jiné využití přízemí císařského paláce, kde jsou dnes veřejné záchodky a sklad. Využitelný pro veřejnost bude i parkán a obranná ulička kolem jádra hradu.

Karlštejn má otevřeno i v zimě, co kvůli tomu musíte splnit?

Památkový ústav je tu nejen od toho, aby národní bohatství provozoval, ale i chránil. V zimě je velké nebezpečí poškození mobiliáře třeba zanesenou vlhkostí. Proto hrady hlídají klimatolog­ové a zimní prohlídky se uskutečňuj­í jen tam, kde není ohrožena vnitřní výzdoba.

Je něco pravdy na tom, že budete po 40 letech na Karlštejně končit?

Jsem už od loňska v důchodu. Řeknu vám to otevřeně: mám tady svého zástupce, který ví o hradě všechno, a když mi teď bude 64, to je věk, kdy už člověk může pociťovat určitou únavu. Kdybych na hradě měl pracovat méně kvalitně, tak v této funkci nemám co dělat. Proto budu příští rok končit.

To opustíte milovaný byt?

Ano, protože ten hrad není náš, je ve státním vlastnictv­í.

Kde máte tedy kořeny?

Pocházím z Rytířovy Lhoty u hradu Kost, v šestnácti letech jsem začal jako průvodce na Kosti.

Když jste na hradě čtyřicet let, můžete říct, jak se teď Karlštejn za tu dobu změnil?

Všechno bylo jiné. I odpovědnos­t kastelána. Tenkrát nebyla tak velká, hodně se všechno řešilo v centru. Kasteláni byli žoviálně nazýváni lepšími domovníky. Dnes máme větší pravomoci. Ale co se týče hradu, tehdy celá obec byla neopravená. V restauraci u Karla IV. lidi odmítali, že mají plno. Tehdy tu stály čtyři hospody, zatímco dnes je jich patnáct a padesát občerstvov­acích stánků. Hrad byl šedivý a ošuntělý. I když je pravda, že před revolucí se opravila omítka a střecha na velké věži. Ale ani teď, v roce 2017, není ještě Karlštejn úplně opravený.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia