MF DNES

Fabio, věř v zázraky. Nibali (marně) psal svému sokovi

- — Tomáš Macek

Bylo to vymyšlené dokonale. Jubilejní, 100. ročník Gira d’Italia odstartuje ze Sardinie, rodiště Fabia Arua. Odtud se vydá na Sicílii, kde přišel na svět Vincenzo Nibali. Úvodní etapy tak propojí místa vážící se k posledním dvěma italským vítězům závodů Grand Tour.

V minulosti se ti dva muži měli rádi asi jako kočka a pes. Jejich vzájemný duel na stém Giru přivede tifosi do varu, těšili se organizáto­ři. Jenže patrně nepřivede. Aru, předloňský šampion Vuelty, se 2. dubna při vysokohors­kém sou- středění v Sieře Nevadě řítil na kole ze sjezdu, když jej defekt poslal drsně na asfalt.

„Naštěstí jsem padl v rychlosti 45 km/h. Kdyby se to stalo o chvíli dříve, kdy jsme jeli sedmdesátk­ou, už bych tu možná nebyl.“

Hned po pádu tehdy naříkal: „Já mám snad zlomenou pánev.“Ne, tak zlé to nebylo. Rentgen žádnou zlomeninu neukázal. Ač potlučen, pokusil se vrátit k tréninku a jezdil alespoň na válcích. Bolest však byla nesnesitel­ná, navíc mu oteklo levé koleno. Podrobné vyšetření odhali- lo poškozenou chrupavku. Lékaři mu nařídili deset dní klidu.

Vzápětí jeho tým Astana až překvapivě brzy oznámil, že se Aru nestihne na Giro připravit, a proto ho letos nepojede.

„Nemohu vůbec ohnout levou nohu,“popisoval 26letý jezdec. „I když jdu jen na procházku, bolí to. Potřeboval bych zázrak. Přitom jsem si tolikrát představov­al, jak pojedu Giro na své Sardinii.“

V tu chvíli se do celé záležitost­i kupodivu vložil Nibali, od letoška lídr nové stáje Bahrain Merida.

Když ještě s Aruem závodil za Astanu, vyjadřoval se o něm s despektem. Byli příliš rozdílní. Nibali se navíc nemohl zbavit pocitu, že jej mladý kolega nekultivov­aně vystrnadil z přízně u šéfů týmu. „Nejsem právě Fabiovým fanouškem,“vykládal loni na jaře. „Je až příliš popudlivý. Mým radám nenaslouch­á, nedůvěřuje mi. Věří jiným lidem.“

Přesto nyní Nibali sedl a prostředni­ctvím listu Gazzetta dello Sport poslal svému krajanovi otevřený dopis, v němž ho vyzýval, aby účast na Giru předčasně nevzdával.

„Fabio, neztrácej naději, ještě ne,“psal. „Může to být velmi obtížné, ale já věřím, že stále máš šanci být na startu Gira. Nejsem lékař, ale někdy se dokážeme uzdravit rychleji, než lidé očekávají. Nevzdávej se naděje, Fabio, i když se už všechno zdá být ztraceno. Zázraky se dějí. Giro začíná ve tvém domově a na ostrovech, kam se nedostává tak často. Můžeš se pokusit startovat, a pokud zjistíš, že opravdu nedokážeš pokračovat, opustit závod.“

Nibali jistě snil, že v cestě za třetím titulem z Gira porazí právě ně- kdejšího týmového konkurenta Arua a s ním také Quintanu, Adama Yatese, van Garderena, Pinota, Dumoulina a další velmi silné soupeře. Přesto tento dopis mnohé překvapil. Co jej k němu vedlo? Sblížil je snad loňský společný start v jednom týmu na hrách v Riu?

Ať tak či onak, ani Nibaliho slova nejspíš Arua nepřivábí. Do startu Gira stále zbývají dva týdny. Včera, po další kontrole u lékaře, nicméně vydal tým Astana prohlášení, v němž potvrdil: Fabia Arua se Giro týkat nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia