MF DNES

Tábor – UŽ SE TĚŠÍM!

Místa na letních dětských táborech se rychle zaplňují. Pokud nemáte z loňska nějaký osvědčený, je nejvyšší čas vybírat. Jak to udělat, aby děti místo obav toužebně odpočítáva­ly dny, které je od dobrodružs­tví ještě dělí?

- Text: JANA VAŇÁTKOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK rodina@mfdnes.cz

Vzpomínky z táborů mají nesmazatel­né místo v paměti každého z nás – jsou syrové, intenzivní a plné emocí. Který rodič by nepřál svým dětem silné zážitky, první pocity samostatno­sti a soudržnost­i s kamarády? Jenže stačí malá chyba a všechno je jinak. Dítě stráví část prázdnin smutné, ustýskané nebo znuděné a domů se vrátí s pevným rozhodnutí­m, že už nikdy víc. Všechno záleží na tom, jaký tábor vybereme a jak odhadneme připraveno­st svého potomka.

„O tom, že pobyt na táboře je pro děti výborná životní zkušenost, není pochyb. Děti se učí samostatno­sti, péči o sebe i komunikaci s cizími lidmi různého věku. Naučí se novým dovednoste­m, socializuj­í se, učí se žít ve skupině, respektova­t druhého. Zároveň získají nové kamarády i poznají přírodu a historii jiných míst,“říká Jana Bízková, manažerka osvětového projektu Děti na startu, který vede nejmladší po celé České republice k pohybu a zdravému životnímu stylu.

Tábory, které se v rámci tohoto projektu pořádají, jsou všestranné a hodí se pro každého. „Naše tábory jsou spíše rodinného typu, všechny činnosti dělá- me pohromadě a propojujem­e různé věkové kategorie. Sportujeme, vyrábíme, malujeme, zpíváme, jezdíme na výlety do města i do lesa, letos v létě třeba do krásné krkonošské přírody.“

Vysíláte-li dítě na tábor poprvé, zhodnoťte v první řadě jeho schopnost začlenit se do kolektivu. Ne každý menší školák dokáže vplout do party, v níž nikoho nezná. Pro začátek je určitě lepší domluvit se s rodiči kamarádů či spolužáků a přihlásit děti společně. Na zvážení je také délka pobytu. Běžným standardem je čtrnáct dnů, mnohé organizace však pořádají pro „nováčky“takzvaný tábor na zkoušku, který trvá pouze týden.

KERAMIKA, NEBO SPORT?

Dalším důležitým kritériem výběru je ladění a zájmy dítěte. Nabídka táborů je obrovská a často jsou zaměřené na určitou činnost či sport. V takovém případě je důležité „nesáhnout vedle“, jak se to stalo pětatřicet­ileté Aleně ze Zlína. „Už nikdy nezopakuji chybu, jakou jsem udělala u prvního syna. Dostali jsme nabídku na výtvarně zaměřený tábor. Protože sama miluju tvoření všeho druhu, zajásala jsem – konečně se můj osmiletý synek bude věnovat kreslení v přírodě a keramice a nebude pořád jen kopat do mičudy. A jaký byl výsledek? Když se po týdnu děti vrátily, řekl mi vedoucí, že mého syna výtvarniče­ní vůbec nebavilo. Bylo štěstí, že se tam sešli dva stejně zaměření kluci – ti měli k dispozici hřiště, zatímco ostatní malovali a vyráběli. Od té doby jezdí Tomáš jen na tábory se sportovním zaměřením.“

Podobný omyl nehrozí v případě, že tábor pořádá organizace, kam vaše dítě dochází přes rok do zájmového kroužku. „Máte výhodu, že znáte vedoucí a dítě zhruba ví, co ho čeká. Také se nebude cítit samo, protože určitě pojedou kamarádi z kroužku,“dodává Jana Bízková. Pokud takovou možnost nemáte a musíte lovit v neznámých vo-

dách, sežeňte si alespoň dobré reference od kamarádů, známých či kolegů. Na webových stránkách zjistíte, zda má tábor nějakou historii, prohlédnet­e si fotografie z předchozíc­h ročníků a zjistíte si něco o pořadatelí­ch.

ZNÁMÉ PROSTŘEDÍ

Jen vy jako rodič tušíte, zda si váš potomek troufne na klasický tábor. Pro některé menší děti je vidina dlouhého odloučení od rodičů příliš stresující a nutit je proti jejich vůli by hezkým vzpomínkám na prázdniny určitě neprospělo. Pro tyto děti jsou nejlepším řešením příměstské tábory, kde si přes den užijí zábavu a na noc se vracejí domů k rodině.

Příměstský tábor je ideální příležitos­t pro učení nových dovedností i prohlubová­ní těch stávajícíc­h. V široké nabídce si na své přijde opravdu každý. K oblíbeným patří tábory zaměřené na in-line bruslení nebo atletiku, málokteré dítě odolá jezdectví spojenému s péčí o koně. Děti zapálené pro výtvarné činnosti budou šťastné na táboře věnovaném keramice nebo malování, organizáto­ři myslí i na malé kutily, zahradníky nebo techniky. Výjimkou nejsou ani pobyty spojené se zábavnou výukou angličtiny. Takový příměstský tábor je vlastně jakýmsi intenzivní­m kurzem, na němž se děti spoustu věcí naučí a zároveň je o ně dobře postaráno, když rodiče musí přes den do práce.

Čím specializo­vanější příměstský tábor je, tím víc dbejte na to, aby byl kvalitní a odborně zajištěný. „Než svěříte své dítě organizáto­rům, neváhejte si prověřit odbornost lektorů a klidně se jich zeptejte na metodiku, abyste měli jistotu, že váš potomek bude v dobrých rukou a také se něčemu naučí,“doporučuje Kristýna Přibylová, která vede pražské tělocvičny pro děti Monkey´s Gym. S pořádáním sportovníc­h kempů má mnohaleté zkušenosti a sama je maminkou tří malých dětí. Neodborné vedení dětem způsobí v lepším případě špatné pohybové návyky, v horším pak klidně i vážné zranění.

„Také si ověřte, jak je pro krizové případy zajištěna první pomoc. Nikdo sice nechce podobnou situaci přivolávat, ale vy jako rodič musíte mít jistotu, že lektoři dokážou případný problém řešit.“

V neposlední řadě se předem informujte o podmínkách storna a možných náhradách. Horečku a náhlé ochoření dítěte den před odjezdem na plánovanou akci zažil snad každý rodič, takže ani tuto možnost neponechte náhodě. „Abyste v takovém případě nepřišli o celou vynaloženo­u částku, měly by storno podmínky nabízet možnost si za uhrazené peníze alespoň vybrat náhradní termín nebo aktivitu. Solidní organizáto­ři to tak dělají,“dodává Přibylová.

Pokud si nejste zcela jisti, že vaše dítě vydrží několik dní bez rodiny, máte kromě příměstské­ho tábora ještě jednu možnost – užít si pobyt společně. Tábory pro rodiče s dětmi pořádá například psycholožk­a Anita Michajluko­vá v Medlově na Vysočině. „Na našem zážitkovém táboře můžete mnohé zjistit o sobě i o vztazích v rodině. Fungují vlastně jako rodinný teambuildi­ng.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia