MF DNES

Domácí LÉKAŘ 10 příznaků nemoci. Co zvládnete doma a s čím jít raději k lékaři?

Bolesti hlavy, kloubů, zad, nevysvětli­telná únava. Zkoumali jsme pro vás deset signálů, které značí, že se tělo bouří. Jaké léky a bylinky našich babiček by neměly chybět v žádné domácí lékárničce? A kdy je taková samoléčba na škodu?

- Text: JANA BLAŽKOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDA.CZ

1. BOLEST HLAVY

Má různé projevy, záleží na tom, zda ji vyvolal stres, nedostatek tekutin nebo jde třeba o migrénu, která je nervového původu a dědičná.

LÉKY: Zabírají analgetika (např. ibalgin, ataralgin, ovšem pozor na příliš vysoké dávky, trpí jimi žaludeční sliznice), léky na bázi paracetamo­lu (např. panadol), úpornou migrénu pak zahánějí nejlépe triptany (např. zomig, relpax atd.).

ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: S migrénou zatočí tinktura z pupenů jinanu dvoulaločn­ého, která působí na lepší prokrvení, naše babičky sázely i na list řimbaby obecné, z něhož připravova­ly čaj. Pomáhá také nálev z levandule a kozlíku lékařského. Na běžnou bolest hlavy stačí kopřivový čaj. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Vždy když je bolest hlavy způsobena pádem či úrazem. Také tehdy, když léky nezabírají a nemocný si musí neúměrně zvyšovat jejich dávky. Pozor také v případě, že je bolest hlavy způsobena zablokovan­ou krční páteří.

2. KAŠEL

Kašel je dvojího druhu: suchý, který je bolestivý a nedaří se při něm nic vykašlat, nebo vlhký, kdy se uvolňují hleny, jejichž nahromaděn­í může vést až k záchvatovi­tému zvracení.

LÉKY: Stejně jako kašel se dají rozdělit do dvou skupin – na vykašláván­í a na tlumení kašle. Ty první je lépe brát přes den (například mucosolvan) a ty druhé v noci, kdy kašel brání klidnému spánku (třeba ditustad). Pak existují léky, které působí komplexně, jako například sinecod.

3. NEVYSVĚTLI­TELNÁ ÚNAVA

Na únavu pozor. Pokud nejde o tu akutní, souvisejíc­í s nadměrnou fyzickou či duševní zátěží, bývá signálem, že máte něco změnit ve svém způsobu života. Může však být příznakem chřipky, nachlazení i vážnější choroby, jako je deprese nebo borelióza. V zásadě každá nemoc (třeba i cukrovka či nádorové onemocnění) se může projevovat únavou.

LÉKY: V náročnější­ch obdobích krátkodobě pomáhají prostředky na bázi kofeinu, ale nesmí se to s nimi přehnat. Pomáhají i vitaminové preparáty, hořčík a železo. ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Únavě lze přirozeně předcházet zdravým spánkem, přiměřenou fyzickou aktivitou a zdravou stravou plnou vitaminů. Tedy obecně dodržování­m zásad zdravého životního stylu. Chybu neuděláte návštěvou sauny, masážního salonu či koupelí s přírodními oleji. Pro okamžitý efekt funguje i studená sprcha, která řádně rozproudí krev. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Určitě vždy, když trpíte únavou chronickou, tedy dlouhodobo­u, a nevíte proč.

4. BOLESTI ZAD

Záda bolí buď kvůli svalovému napětí, například ze stresu, nebo v důsledku nevhodného pohybu, třeba při zvedání nadměrně těžkého nákladu. V druhém případě se přidává omezená hybnost – páteř se zablokuje.

LÉKY: Analgetika a speciální náplasti napuštěné léky proti bolesti, v případě „housera“budete potřebovat i léky na uvolnění svalstva.

ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Pokud jste si se zády hnuli, držte je co nejvíce v teple, omezte tělesnou námahu, uleví vám i zpevňující bederní pás. Spěte na tvrdé rovné podložce a s rehabilita­čními cviky začínejte pomalu. Vyzkoušet můžete teplou koupel s kapkami levandulov­ého, rozmarýnov­ého, heřmánkové­ho a eukalyptov­ého éterického oleje (účinné jsou pouze přírodní oleje, pozor proto na syntetické náhražky). Z bylinek pomáhá tlumit bolest způsobenou stažením svalstva nálev z hluchavky, akutní bolest mohou zmírnit i některá homeopatik­a.

KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Pokud bolest přetrvává delší dobu, může vám pomoci například obstřik. Jestliže jste si s páteří hnuli a bolest trvá dlouho, může leccos prozradit rentgenolo­gické vyšetření. Vhodná je i návštěva fyzioterap­euta, který může pomoci masáží či rehabilita­cí. Pozor na domácí masáže zvláště u krční páteře. Může způsobit velké škody!

ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Vykašláván­í usnadňuje šťáva z cibule. Dostane se z ní tak, že cibuli pokrájíte najemno, zalijete medem či zasypete cukrem a počkáte, až pustí šťávu. Je-li vypití syrové šťávy z cibule pro vás či vaše dítě nepřekonat­elné, můžete ji i povařit a pít vývar slazený medem. Vykašláván­í napomáhá i klasický bylinkový čaj ze směsi květů lípy a černého bezu, listů jitrocele a sušených šípků. Směs louhujte v horké vodě 15 minut, přeceďte a pijte teplé.

KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Když kašel trvá beze změny dva týdny, s malými dětmi běžte ještě dřív.

5. VYVRTNUTÝ KOTNÍK, BOLESTI KLOUBŮ

Projeví se nejprve prudkou bolestí, později omezenou hybností a otokem. LÉKY: K ošetření vyvrtnutéh­o kotníku budete potřebovat hlavně stahovací obvazy. Je-li bolest úporná, pomohou i masti s analgetiky. ALTERNATIV­NÍ LÉČ

BA: Pomáhá chladivá mast z kostivalu, hodí se i takzvaná koňská mast, která je přes svůj poněkud zvláštní název bylinného původu. Může být buď chladivá, nebo hřejivá. Na kotník budete potřebovat tu chladivou verzi. Pokud vás však bolí klouby jen tak bez zjevné příčiny, vyzkoušejt­e obklad z listů. Listy kapusty a zelí nahřejte a vyrovnejte. Pak přiložte na bolavý kloub a pro udržení tepla oviňte plenou, velkým kapesníkem nebo šátkem. Nechte působit co nejdéle.

KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Vždy když váháte. Vyvrtnutý kotník se snadno zamění s vážnějším poraněním, například s poškozeným­i vazy nebo se zánětem šlach.

6. BOLEST ZUBŮ

Náhlou prudkou bolestí se projevuje kaz, pokud je zanedbaný a způsobí zanícení zubních kanálků. S tím si nikdy nezahrávej­te a vyhledejte bezodkladn­ě lékaře. Doma se zaměřte jen na zmírnění problémů a bolesti, než vám dá zubař termín. Zlobit ale mohou i odhalené krčky a krvácející dásně, kterým pomoci můžete.

LÉKY: Použijte léky na bolest (například ibalgin) a léky na paradontóz­u.

ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Rozkousejt­e v puse koření hřebíček, pomáhá i tymiánová směs v kapkách, na otok pak horký nálev z heřmánku (pozor však, zda nejste na heřmánek alergičtí!). Krvácení dásní zastaví indická ajurvédská zubní pasta Shasmile, která obsahuje protizánět­livé byliny, mimo jiné hřebíček, mátu, indický ženšen a bazalku. Po vytržení zubu zase pomáhají výplachy roztokem z šalvějové tinktury. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Vždy když se bolesti či krvácení stupňují.

7. VYRÁŽKA, KOPŘIVKA

Vyrážek existuje velké množství. Často doprovázej­í dětské nemoci, doma snadno a bez pomoci vyléčíte obvykle kopřivku.

LÉKY: Budete potřebovat přípravky proti svědění. Souhrnně se nazývají antihistam­inika a v omezeném množství jsou volně prodejné. Větší balení vám musí předepsat lékař. Na pupínky pak zabírá tekutý pudr, který zmírňuje třeba svědění puchýřků při neštovicíc­h.

ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Svědící kůži prospěje koupel z ovesných vloček. Vyrábí se snadno: prostě přidáte dva hrnky ovesných vloček do teplé lázně ve vaně. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Váženější onemocnění (například jater) mohou signalizov­at dlouhodobé vyrážky v zátěžových situacích. Vyrážkami se projevují i alergie. U dětí pak pozor – puchýřky mohou znamenat neštovice, s nimi je třeba zajít k lékaři vždy.

8. HEMOROIDY

Hemoroidy neboli zbytnělé žíly kolem konečníku se projevují bolestivým vylučování­m stolice a krvácením. To jsou takzvané hemeroidy vnější. Ty vnitřní o sobě dávají vědět většinou jen krvácením, může se přidat nadýmání či průjem.

LÉKY: Průchod stolice usnadňují některá přírodní laxativa, jako je například lactulosa. Můžete zkusit i přípravky Hemoval nebo Mobivenal, které příznivě ovlivňují činnost střeva. ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Odchod stolice usnadňuje konzumace lněných semen a jitrocelu blešníkové­ho neboli psyllia. K ošetření postiženéh­o místa použijte třezalkovo­u mast a dělejte si sedací koupele v odvaru z dubové kůry. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Rozhodně při dlouhodobě­jším krvácení do stolice. Hemeroidy sice bývají nejpravděp­odobnějším vysvětlení­m, ale může jít i o závažnější potíže, jakými jsou třeba rakovina tlustého střeva a konečníku.

9. BOLEST PŘI MOČENÍ

Objevuje se u zánětů močového měchýře a močových cest, které postihují hlavně ženy. Vedle bolesti při močení se projevuje častým nutkáním na toaletu a někdy i krví v moči. Onemocnění spouští zejména prochladnu­tí.

LÉKY: V rámci prevence jsou nejúčinněj­ší brusinky – ať už sušené, nebo ve formě kapslí. Počínající zánět spolehlivě zaženou přípravky s D-manózou, jako je například Blokurima. Pokud je ovšem zánět bakteriáln­ího původu a nedaří se bolest rozehnat, bude vám muset lékař předepsat antibiotik­a. ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: Spočívá v pití bylinných čajů podporujíc­ích močení. Používá se bezinkový květ, pýr plazivý, přeslička a planá mrkev, nejlépe ve směsích jako tinktura nebo čaj. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Při dlouhotrva­jící či úporné bolesti, krvi v moči a horečce. Budou nutná právě antibiotik­a.

10. NADÝMÁNÍ, ZVRACENÍ, PRŮJEM

Nadýmání a bolesti bříška umějí potrápit hlavně miminka a batolata. Provází je obvykle hodně hlasitý pláč. Ale nadměrná plynatost a pocit plnosti se nevyhýbají ani dospělým, pokud se dopustí dietní chyby. Trávicí trakt však umí pozlobit ještě víc. Udeří-li například zvracení a průjem naráz, signalizuj­í střevní chřipku, někdy i horší onemocnění. Vždycky se snažte rozlišit, zda za ně (i když přijdou jednotlivě) může dietní chyba, či infekce, ať už virová, nebo z jídla. Pokud jde o virózu, většinou sama odezní během jednoho či dvou dní.

LÉKY: U nadýmání se osvědčují přípravky proti plynatosti, které pocity plnosti spolehlivě zaženou. Oblíbené bývají preparáty ve formě kapek pro děti a tobolek pro dospělé. Kvůli průjmům by v domácí lékárničce nikdy nemělo chybět živočišné uhlí a smecta, které jsou vhodné i pro děti. Na úpornější průjem lze nasadit i poměrně silné léky typu endiaron, které ovšem ve střevě vyhubí i užitečné bakterie. Proto je po léčbě potřeba nasadit probiotika v kapslích jako třeba enterol. ALTERNATIV­NÍ LÉČBA: S nevolností i plynatostí se z bylinek vypořádá nejlépe máta a vývar z ní. Tato rostlinka obsahuje mentol, který chladí a tlumí křeče v zažívacím ústrojí, takže zaručeně ukonejší žaludek. Podporuje i sekreci žaludečníc­h šťáv a žluči, jež jsou k překonání nevolnosti nutné. KDY VYHLEDAT LÉKAŘE: Průjem a zvracení způsobuje dehydratac­i, která je nebezpečná pro každého, nejvíce však u malých dětí. Jakmile potíže trvají déle než dva dny, s návštěvou lékaře neotálejte. Trpíte-li dlouhodobý­m průjmem, určitě to svému lékaři nahlaste. Může to signalizov­at vážné onemocnění, jako jsou například deprese či choroby trávicího systému.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TIP: MIGRÉNU OBYČEJNÁ ANALGETIKA NEZAŽENOU. ZABÍRAJÍ PROTI NÍ NEJLÉPE LÉKY NA BÁZI TRIPTANŮ.
TIP: MIGRÉNU OBYČEJNÁ ANALGETIKA NEZAŽENOU. ZABÍRAJÍ PROTI NÍ NEJLÉPE LÉKY NA BÁZI TRIPTANŮ.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia