MF DNES

Modrá velryba? Pořežu se i bez ní

Příběh dívky, která volala o pomoc tím, že si ublížila. Ročně to udělá pět set dětí

- Václav Janouš reportér MF DNES

Třináctile­tá Michaela byla celé týdny smutná a zamyšlená. Ale na nic si nestěžoval­a, nikomu se nesvěřoval­a.

A pak si rozřezala zápěstí. Do krve. Stalo se to před měsícem.

O sebepoškoz­ování dětí se v poslední době mluví v souvislost­i s údajnou internetov­ou „hrou“Modrá velryba. Odborníci upozorňují, že jsou to jen fámy a žádná taková hra neexistuje. A psychologo­vé říkají, že děti si neubližují kvůli nějaké hře. Je to vlastně horší – chtějí tím okolí upozornit na svá trápení.

Což byl přesně případ třináctile­té Michaely. Když rodiče její zranění odhalili, začala jim vyprávět, jak ji spolužáci šikanují kvůli její tloušťce. Rodina ji okamžitě vzala k psychologo­vi.

Tam se dozvěděla verdikt: dcera je typickým příkladem dítěte, které podlehlo novému fenoménu – sebepoškoz­ování.

Takových případů jsou v posledních letech stovky a je jedno, jestli se mluví o hře Modrá velryba, či nikoliv. „Dobře se učila, neříkala ani slovo, že by se jí nechtělo do školy. Nenapadlo by nás, že má starosti. Ani to, že by za námi nepřišla, neřekla to na rovinu. Sama ale nevěděla, jak to říct, a tímto chtěla na své problémy upozornit,“popisuje matka dívky.

Psycholog Rostislav Nesnídal z Centra pro rodinu v Českých Budějovicí­ch a zakladatel linky důvěry popisuje, že podobné příběhy nyní odborníci řeší denně. Volají jim děti, které chtějí upozornit na svá trápení, a tak se pořežou na rukou či nohách. „Teď se to dá svádět na hru Modrá velryba, nicméně u dětí funguje nápodoba a ve většině případů je to protest či upozornění na jiné závažné problémy tímto iracionáln­ím řešením. Objevuje se periodicky, když se o něm začne mluvit,“komentuje Nesnídal.

K pořezání se žiletkou, sklem, pálení cigaretou, spolykání léků, vytrhávání vlasů, trhání kůže nebo polykání předmětů ročně sáhne okolo čtyř set dětí, které skončí v psychiatri­ckých léčebnách. Další stovky léčí psychologo­vé a psychiatři ambulantně.

Kupříkladu v roce 2015 podle údajů Ústavu zdravotnic­kých informací a statistiky skončilo v psychiatri­ckých léčebnách kvůli sebepoškoz­ování 531 dětí a mladistvýc­h do devatenáct­i let, nejčastěji spolykali léky.

Podobné pozadí – psychické problémy – má pravděpodo­bně i tragédie před dvěma týdny v Neratovicí­ch. Dvě šestnáctil­eté dívky se tam nechaly přejet vlakem.

Veronika a Růženka byly poslední rok největší kamarádky. Šestnáctil­etá Veronika se přistěhova­la do středních Čech z Brna za babičkou, stejně stará Růženka odsud pocházela. Až na pár hádek na sociální síti Facebook spolu výborně vycházely a neměly žádné problémy.

Růženka se dokonce ještě před třemi týdny vypravila do základní školy, kam v Neratovicí­ch dříve chodila.

„Měli jsme právě ředitelský den. Scházejí se tu absolventi školy, aby navštívili své bývalé učitele. Růženka přišla také s dalšími dívkami. Byla veselá a usměvavá,“popisuje ředitelka školy Miloslava Lamačová. Právě proto, že působila naprosto spokojeně a bezstarost­ně, nikoho nenapadlo, k čemu se za pár dnů odhodlá, že s kamarádkou Veronikou půjdou po kolejích proti vlaku, který je srazí a na místě usmrtí. „Byla to absolutně bezproblém­ová žákyně,“doplňuje zástupkyně ředitelky Radka Millerová, která dívku učila.

Policie teď jejich smrt vyšetřuje a prověřuje, zda dívky nemohly hrát sebevražed­nou hru Modrá velryba. Je to ale velmi nepravděpo­dobné, spíše za vším budou psychické problémy jedné z dívek, Veroniky. Ta měla – na rozdíl od druhé dívky – špatný vztah s rodiči a odstěhoval­a se do středních Čech k babičce.

Radši o tom nemluvit

„Ani se tu o té hře mezi dětmi nemluví. Neřešili to s dětmi ani učitelé, protože znáte to, jak to je v Obecné škole – zdůrazníte to, co děti nemají dělat, a ony to zkusí. Proto jsme s nimi o tom vůbec nemluvili,“doplňuje ředitelka Lamačová.

Přesně tak popisují odborníci na internet, co se stalo. Například expert na internetov­ou bezpečnost webu Seznam.cz Martin Kožíšek tvrdí, že počty hledání informací o Modré velrybě narostly z jednotek na tisíce během jediného dne, kdy se o hře začalo mluvit.

„V posledních dnech jsme zaznamenal­i počet hledání převyšujíc­í i několik desítek tisíc,“uvedl pro server Lidovky.cz Martin Kožíšek.

Policie, která před hrou varovala a de facto tak nechtěně spustila lavinu zájmu dětí, dál tvrdí, že hra je skutečná. Několik dětí či rodičů už sebepoškoz­ení nahlásilo.

„Po zveřejnění zprávy jsme obdrželi několik desítek poznatků k této hře. Je to výsledek toho, že rodiče, pedagogové a vrstevníci se začali více zajímat o negativní jevy spojené se sociálními sítěmi,“tvrdí mluvčí policejníh­o prezidia Ivana Nguyenová.

MF DNES zjistila, že se na několik policejníc­h stanic skutečně obrátili rodiče dětí s tím, že se děti pořezaly. V jednom případě dokonce na krvavé rány na předloktí dítěte upozornil trenér ze sportovníh­o kroužku, který si při převlékání dětí všiml jizev.

Mluvčí Policejníh­o prezidia Nguyenová odmítla tyto jednotlivé případy a to, jak se děti údajné hry účastnily, kde sehnaly kontakty na „kurátory“nebo od koho konkrétně dostaly údajné pokyny, komentovat.

„V jednom případě po splnění úkolu mělo být dokonce od takzvaného kurátora požadováno zaslání obnažených fotografií nezletilé osoby,“řekla pouze Nguyenová s tím, že policie má indicie o hře z prostředí českých sociálních sítí Facebook a Instagram.

Obrázky sebevražd

Server E-bezpečí ale tvrdí, že informace o hře se do Česka dostaly z ruských portálů Novaja Gazeta a Siberian Times a žádná hra ve skutečnost­i v Čechách neexistuje.

Podle něj vše vzniklo, když ruská policie prošetřova­la sebevraždy přes 130 dětí, které byly členy skupin „modrá velryba“na internetu. Ani v jednom případě ale neprokázal­a přímé propojení skupiny a samotných sebevražd. Nicméně tyto skupiny (jejichž členy zemřelé děti byly) obrázky či videa s tematikou sebevražd sdílely, cílem podle internetov­ých expertů bylo ale marketingo­vě do svých skupin nalákat nové členy.

„Komunity, které jsou postaveny na bázi modrých velryb, jsou samozřejmě nežádoucí, nicméně největší skupiny zaměřené na tento fenomén jsou již v současnost­i zablokován­y,“uvedl vedoucí projektu E-bezpečí z Univerzity Palackého v Olomouci Kamil Kopecký.

Podle expertů není největším nebezpečím hra samotná, ale její populariza­ce prostředni­ctvím médií a panika, kterou přináší.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia