MF DNES

Tažení proti pivním „klubům“

Klubovny, které neevidují tržby, jsou podle hospodskýc­h nekalou konkurencí

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Karel Ferschmann už 25 let ve své vsi provozuje hospodu. „Pokud v klubových hospodách nalévají i veřejnosti a každý týden tam zajíždí pivovarské auto, je to pro regulérní hospody nekalá konkurence. Nechápu, proč by pro ně měla platit jiná pravidla a proč by neměly evidovat tržby,“říká starosta Němčovic na Rokycansku, kde žijí necelé dvě stovky obyvatel.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek s ním souhlasí. „Moje teta má hospodu v malé obci. Stačí, aby si na hřišti otevřeli klubovnu, a ona může zavřít. Pokud spolek provozuje hostinskou činnost, měl by podléhat stejným pravidlům,“vysvětluje.

Argument, že při dodržování všech podnikatel­ských povinností hospody jako centra společensk­ého života z vesnic zmizí úplně, před hospodským­i neobstojí. „Ať tedy hospodu podpoří obec,“namítá Ferschmann, jemuž elektronic­ká evidence tržeb (EET) problém nedělá. Zakoupil za šest tisíc korun tablet, internet má zadarmo a ve vsi mají obecní wi-fi.

Pití piva není veřejně prospěšné

Poslední dobou se zejména v malých obcích, kde je obtížné udržet restauraci, rozmohly klubové hospody. Provozuje je některý místní spolek coby vedlejší činnost a kterýkoliv kolemjdouc­í se může stát členem. K zakoupení občerstven­í stačí podpis do sešitu.

Pokud tato vedlejší činnost nepřesáhne tržbami ročně 175 tisíc korun, nebo pět procent veškerých příjmů, nemusí se takový spolek zapojit do elektronic­ké evidence tržeb.

Aby byl spolek vyňat z povinnosti evidovat tržby, měla by být taková zisková činnost příležitos­tná. Pokud tedy pořádá ples na začátku a na konci sezony nebo prodává občerstven­í dvakrát ročně na hasičské soutěži, EET se vyhnout může. Prodej klobás a piva při pravidelný­ch zápasech na obecním fotbalovém hřišti se však bude obhajovat obtížně.

Většina spolků má skutečně základ v nějaké zájmové činnosti – ať už jsou to hasiči, myslivci, šipkaři či ochotníci – nicméně pokud občerstven­í prodávají pravidelně a pro širokou veřejnost, s původním posláním spolku už to nemá nic společného. Je přitom jedno, jestli je to záležitost zisková, nebo jestli provoz takového zařízení skončí na nule.

„Klub musí mít charakter neziskové, veřejně prospěšné činnosti. Pití piva to být nemá,“myslí si Jiří Fojtík, ředitel sekce metodiky a výkonu daní z Generálníh­o finančního ředitelstv­í.

Tradice pomůže

Finanční správa se proto při kontrolách chystá posuzovat, jestli nejde jen o maskování podnikatel­ské činnosti. „Pokud mají vystavené ceníky, pivo se prodává za tržní cenu, podnik má pravidelno­u otvírací dobu a služby může využívat i veřejnost, není se o čem bavit,“prohlašuje Fojtík.

Přihlížet bude finanční ředitelstv­í například i k tomu, jestli má spolek delší tradici a nevznikl v nedávné době čistě účelově.

Zřejmě nejznámějš­ím klubem je „Klub labužnický­ch pohodářů“, který spravuje Dagmar Krylová. Ta dlouho točila pivo pro šachisty v klubu ve Vrbce u Ledče nad Sázavou a dnes ochotně radí dalším zájemcům o založení spolku, jak na to. „Už takhle máme spolek šipkařů, kolařů, nově se na mě obrátili ochotníci,“uvedla již dříve Krylová.

V Česku je přibližně 140 tisíc různých spolků. Zpravidla žijí z členských příspěvků, darů nebo z dotací od obce či kraje. Ze zákona mohou vedle hlavní zájmové činnosti provozovat i vedlejší ziskové činnosti. Ty svým charaktere­m mají jejich hlavní poslání podporovat, anebo mají vyplývat z hospodárné­ho využívání jejich majetku. Výdělek musí být celý investován do činnosti spolku.

Finanční správa v současné době jedná o navýšení hranice tržeb ze 175 tisíc a o tom, že do ní nebude započítáva­t příjmy z podnikání, které spolek obdrží na bankovní účet.

 ??  ??
 ?? Foto: Alexandr Satinský, MAFRA ?? EET v praxi Ministr financí Andrej Babiš po zavedení elektronic­ké evidence tržeb objížděl tuzemské restaurace. Od té doby vyplulo na povrch několik problémů zákona, které řeší finanční úřad.
Foto: Alexandr Satinský, MAFRA EET v praxi Ministr financí Andrej Babiš po zavedení elektronic­ké evidence tržeb objížděl tuzemské restaurace. Od té doby vyplulo na povrch několik problémů zákona, které řeší finanční úřad.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia