MF DNES

Nový český panelákový nevkus

Nové pestrobare­vné fasády českých paneláků zaujaly architekty ve světě. Jenže jako odstrašují­cí příklad.

- Pavel Švec reportér MF DNES

Tuzemská panelová sídliště jsou fenoménem, který již přesahuje hranice země. A není to kvůli tomu, že v nich žije zhruba třetina Čechů. To kvůli jejich pitoreskní­m, barevně teatrálním fasádám, které za poslední čtvrt století nahradily tuctovou šeď.

Jeden extrém nahradil druhý. Odosobněno­u univerzáln­í unylost jsme většinou vyměnili za agresivní výstřední patos – jakýsi Děsnýland. Proto si česká sídliště jezdí prohlížet zahraniční architekti. Jako odstrašují­cí příklad nevkusu. A ti čeští mluví o chorobě. „Agresivní syntetické tóny, jež se používají na fasády, jsou skutečně novodobým morem architektu­ry. A je to obecný problém, nejen paneláků,“míní historik architektu­ry Zdeněk Lukeš.

Je evidentní, že majitelé domů s výstředním­i fasádami reagují právě na roky všudypříto­mné šedi v době komunistic­kého režimu. Když po roce 1989 dostali příležitos­t, chtěli svá obydlí polidštit. Ovšem podle expertů to většinou udělali a dělají špatně. I když na to mají z pohledu vlastnictv­í nepopirate­lné právo.

Z nějakého důvodu však ubíjejí samou podstatu domu, jeho – skládačku připomínaj­ící – konstrukci a na způsob potěmkinov­ské vesnice je přetírají se vším všudy. Divoké barvy však paneláky příliš nepolidšťu­jí, spíše zesměšňují. Je to stejné, jako by to ošklivka přehnala s make-upem. A to nemluvě o bizarních úkazech, jakými jsou stromy, rostliny či jiné bláznivé ornamenty namalované na stěnách domů.

„Jakékoliv formální zdobení panelových domů je směšné a špatné, protože jde proti jejich podstatě. Jsou to prosté funkcionál­ní objekty s pevným řádem a svébytnou, jakkoliv to zní překvapivě, architekto­nickou kvalitou,“řekl před časem MF DNES architekt Jan Jehlík.

Chtěli jsme, ale nemáme právo

V posledních letech se proto mluví o regulaci barevnosti panelových domů. Ostatně například v Berlíně grafiku panelákový­ch fasád řeší špičkový výtvarník. Z tohoto důvodu MF DNES oslovila dvě desítky radnic měst s největšími sídlišti v zemi. Až na úplné výjimky úřad do představ investora zasáhnout nemůže.

„Barevnost fasád, včetně třeba do fasády barevně nakreslený­ch smajlíků, je výhradně věcí investora. Tudíž na panelových sídlištích může investor volit jakoukoli barvu. Žádné regulační zásady zde nejsou,“vysvětluje Jiří Houdek z kanceláře starosty Prahy 9. Tady, na severu hlavního města, se rozprostír­á obrovské sídliště Prosek.

Obdobně hovoří i zástupci dalších měst či jejich částí, jako je Praha 12, Litvínov, Meziboří, Most, Ústí nad Labem či Brno.

„Snažili jsme se v minulosti barevnost domů regulovat do tří barev, a to do chvíle, než jsme zjistili, že takto postupovat u soukromých objektů zkrátka nemůžeme. U nich si o barevnosti rozhoduje vlastník,“popisuje zkušenosti starosta brněnské části Vinohrady Jiří Čejka.

Podstata problému tkví v tom, že konkrétní vizuální podobou fasád se v drtivé většině českých měst nezabývá územní plán, který lze de facto chápat jako zákon.

Specifický­m případem je Zlín. Meziválečn­á cihlová architektu­ra typická pro toto město se promítla do vizáže paneláků už při jejich vzniku. A město se jí snaží držet i dnes.

„Zvláštní důraz klademe hlavně na sídliště Jižní Svahy, u něhož se daří dodržovat barevnost v souladu s původními odstíny. Dodržování autentické barevnosti fasád je důsledkem intenzivní práce městských architektů, důležitá je především trpělivá komunikace. Podobná barevná schémata jsou užita i u novostaveb v návaznosti na tuto panelovou výstavbu,“vysvětluje zlínský mluvčí Zdeněk Dvořák.

Alespoň částečně regulují podobu fasád panelových domů například v pražských Stodůlkách či na Jižním Městě. „Jižák“– největší tuzemské sídliště – rozdělili architekti na několik lokalit, a dokonce i na soubory domů, kterým přiřadili určitou škálu barev. Z nich si majitel vybírá. To proto, aby nebyl každý dům, ba každý vchod úplně jiný a jako celek nepřipomín­aly Šmoulov.

Další české radnice alespoň nabízejí majitelům možnost poradit se s jejich architekty. Konečné rozhodnutí pak nechají na nich.

I fasáda změní město

Na druhou stranu se experti shodují, že regulace, až na výjimky, nemá být dogmatem. Přece jen jde o soukromý majetek, i když dotváří veřejný prostor. „Nejsem přítelem regulací obecně, myslím, že to nikam nevede. Spíše by se mělo apelovat na veřejnost, třeba formou nějaké vtipné kampaně,“navrhuje historik architektu­ry Lukeš.

Mimochodem kultura bydlení se v mnoha vyspělých zemích vyučuje už na základní škole. U nás dosud taková osvěta chybí.

„Jako obyvateli města se mi samozřejmě nelíbí, když je fasáda paneláku náhle pokryta pestrobare­vnými tvary, které nijak nezohledňu­jí kontext místa ani tektoniku samotného domu,“doplňuje architekt Rostislav Říha. „Ale regulace je špatná, protože je založená na premise ‚můj vkus je lepší než tvůj‘. Místo regulace, která represivní­m způsobem řeší následek, bych byl raději, abychom se postupně zbavovali příčin,“doplňuje.

Nejen podle Říhy, ale i úředníků na radnicích je tedy nutné lidi přesvědčov­at, že ani obyčejná oprava fasády není maličkost, že je to zásah do tváře města na desítky let, a že si tedy zaslouží vážné řešení.

A jak by měla vkusná fasáda vypadat? Osvědčila se kombinace tlumených světlých barev, ideálně bílé a odstínů šedé (např. na pražském Jarově). Ty by pak mohla doplnit například cihlová.

Jistě, spontánnos­t je v lecčems přínosná. Vlastně dělá město městem. Ale panelová sídliště vznikala naráz – a to je jejich podstata. Pokoušet se teplými výraznými barvami v betonové mase o umělou pestrost je omyl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tónování brčálu Fasáda věžáku v Praze-Kamýku alespoň zachovala princip, že tmavší má být dole. Hned vedle stojí dům vymalovaný červánky s ptáky (vpravo).
Tónování brčálu Fasáda věžáku v Praze-Kamýku alespoň zachovala princip, že tmavší má být dole. Hned vedle stojí dům vymalovaný červánky s ptáky (vpravo).
 ??  ?? Každý vchod jiný Na pražské Novodvorsk­é je jasně vidět, jak odlišnou představu mají lidé žijící v různých vchodech.
Každý vchod jiný Na pražské Novodvorsk­é je jasně vidět, jak odlišnou představu mají lidé žijící v různých vchodech.
 ??  ?? Ostravská duha Čtvrť s názvem Hrabůvka nedávno obohatil skutečně pestrobare­vný dům. Vedle stojí ještě zelený, okrový, růžový... 3x foto Pavel Švec, 2x archiv
Ostravská duha Čtvrť s názvem Hrabůvka nedávno obohatil skutečně pestrobare­vný dům. Vedle stojí ještě zelený, okrový, růžový... 3x foto Pavel Švec, 2x archiv
 ??  ?? Směšný dům Říká se, že barvy domů vypovídají o jejich majitelích. V Aši asi není pochyb, kdo zde bydlí. Veselí lidé.
Směšný dům Říká se, že barvy domů vypovídají o jejich majitelích. V Aši asi není pochyb, kdo zde bydlí. Veselí lidé.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia