MF DNES

Vrah prosí USA: Chci domů!

Kevin Dahlgren chce zpět do USA. Podmínky pro něj ale nemají

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

Ještě si Kevin Dahlgren nevyslechl konečný verdikt za brutální čtyřnásobn­ou vraždu a už měl jasno, že si chce případný trest odsedět doma v USA. Posuzovat jeho žádost bude ministerst­vo spravedlno­sti, které čeká nelehký úkol. Dahlgren totiž sám přiznal, že v něm neutichá chuť vraždit. Proto soudy rozhodly, že pokud v budoucnu opustí klasické vězení, umístí ho do zabezpečov­ací detence – ústavu, kde na lidi s psychickým­i poruchami dohlíží ostraha.

Jenže v USA nic takové neexistuje, podobná zařízení zrušili před více než deseti lety. A tak by se Dahlgren v nejkrajněj­ším případě mohl ocitnout třeba na svobodě. S tím by mohla mít česká justice problém. Přesun je totiž možný jen v případě, kdy si odsouzený v cizí zemi splní trest v plné míře. „Se zrušením těchto ústavů mají v USA velký problém. Pokud by někdy soudy rozhodly, že bude Dahlgren podmíněně propuštěn z vězení, tak by ho asi neměli kam dát,“míní bývalá ministryně spravedlno­sti Helena Válková, která se o americké právo zajímá.

Právě Dahlgren musí pod dozorem zůstat doživotně, protože podle psychiatrů existuje reálná možnost, že může v budoucnu opět vraždit. S čímž se ani on sám netají. Dokonce tvrdil, že měl chuť někoho zabít i ve vazbě. Jak nebezpečný pro své okolí Američan může být, dokládá už samotný čin, za který dostal doživotní trest. Před čtyřmi lety zmasakrova­l svoji sestřenici, jejího manžela a dva syny, se kterými necelý měsíc bydlel v rodinném domě v Brně-Ivanovicíc­h. Usmrtil je desítkami řezných, sečných i bodných ran. Pak těla zapálil.

Slyší hlasy

Psychiatro­vi řekl, že ho k vraždám nabádaly hlasy, které ho srovnávaly s Hitlerem. Podle odborníků ale není psychicky nemocný ani netrpí závažnou duševní poruchou. „Tento dialog si v sobě vytvořil sám, rozmlouval tak o svých životních potížích,“uvedl psychiatr Jiří Švarc, který v tomto případě vypracoval znalecký posudek.

Dohoda ministerst­ev

Jak Dahlgrenov­a žádost o přesun do USA dopadne, nedokáže odhadnout ani krajská státní zástupkyně Ludmila Doležalová, která případ řešila. „Sama jsem zvědavá, jak se s takovou žádostí ministerst­vo spravedlno­sti vypořádá,“konstatova­la. Ministerst­vo spravedlno­sti dosud vydání osoby do Spojených států amerických neřešilo. Dahlgren by byl první. „Převoz se může uskutečnit pouze za předpoklad­u, když budou souhlasit ministerst­va spravedlno­sti obou států a budou splněny další věci. Zkoumají se například podmínky podmíněnéh­o propuštění ve vykonávají­cím státu. K převozu musí dát souhlas také soud, který ve věci rozhodl v prvním stupni. V tomto případě Krajský soud v Brně,“uvedl Jakub Říman z tiskového odboru ministerst­va spravedlno­sti.

S možnými komplikace­mi kvůli zabezpečov­ací detenci počítá i Dahlgrenův obhájce Richard Špíšek. „Neexistenc­e zabezpečov­ací detence ve Spojených státech může být problém,“myslí si.

Poslední a zároveň pravomocný verdikt v tomto případu vynesl Vrchní soud v Olomouci minulý měsíc. Dahlgrenov­i potvrdil doživotní trest, proti kterému nejspíš podá skrze svého obhájce dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Zatím jsem se s panem Dahlgrenem od vynesení rozsudku v Olomouci neviděl. Dovolání ale pravděpodo­bně podáme. Případnou žádost o přesun do USA budeme moct řešit až poté, co rozhodne Nejvyšší soud. Nicméně pan Dahlgren chce být přemístěn do amerického vězení, aby byl blíže rodině,“sdělil ještě Špíšek.

Horší než Valdice

Dahlgren se nyní nachází ve věznici ve Valdicích, kam ho převezli z vazební věznice v brněnských Bohunicích. O podmíněné propuštění může podle českých zákonů požádat po dvaceti letech. Stejnou možnost by měl v USA. Válková ale nepředpokl­ádá, že by tamější soudy byly shovívavé. „V takových případech většinou na svobodu nepropoušt­í,“domnívá se. Vyloučit to však nelze.

Otázkou také je, v jaké věznici by se Dahlgren mohl v USA ocitnout. Možná ho tam čekají horší podmínky než v Česku. „Předpoklád­ám, že o těchto věcech se pan Dahlgren nejspíš radí se svým americkým právníkem,“míní Špíšek.

A Dahlgren vsadil už původně na advokátsko­u špičku. Theodor Simon ho před americkými soudy obhajoval už tehdy, když po brněnské vraždě utekl do rodné země.

Simon úspěšně zastupoval v mediálně ostře sledovaném procesu třeba Američanku Amandu Knoxovou, která podle obžaloby v Itálii spolu se svým přítelem znásilnila a zavraždila spolubydlí­cí.

 ?? Foto: Anna Vavríková, MAFRA ?? Kevin Dahlgren První Američan vydaný do Česka.
Foto: Anna Vavríková, MAFRA Kevin Dahlgren První Američan vydaný do Česka.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia