MF DNES

Zaorálek: Případ zabití Čecha zpochybním­e

-

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) chce u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku zpochybnit rozsudek, jímž britský soud osvobodil britského občana, který loni zabil Čecha. Je to podle něj jediný způsob, jak dosáhnout revize procesu. V britském soudním systému rozsudek zvrátit nelze.

„Evropský soud pro lidská práva jediný může nařídit nové projednání. To je dnes jediná instance, která přichází v úvahu a která je podle mě schopná zjednat tu spravedlno­st, po které musí každý normální člověk volat,“řekl Zaorálek. O připravova­ném podání v pátek mluvil s generálním tajemníkem Rady Evropy Thorbjörne­m Jaglandem, pod jehož instituci soud spadá. Zaorálkův náměstek Martin Smolek už jednal v Londýně o případu se zástupci britské prokuratur­y. Ti jsou podle Zaorálka rozsudkem frustrován­i, sdělili však, že britský soudní systém neumožňuje obnovení procesu. Česko se s takovým výsledkem podle ministra nehodlá smířit a udělá vše pro to, aby bylo dosaženo spravedlno­sti. Podání k soudu musí podle Zaorálka podat sestra zabitého, Česko je připraveno ji v procesu podpořit.

Podle ministra byly důkazy proti obviněnému jednoznačn­é, stejně jako výpovědi svědků. „Celý problém je v tom, že v britském právním systému rozhoduje o vině či nevině porota složená z laiků, která se losuje. Ta porota není nikomu odpovědná a nikdo nezná ani nesmí znát úvahy, které porotu vedly k verdiktu,“řekl.

Čech zemřel v důsledku silného krvácení. Pachatel, který nebyl uznán vinným ani z úmyslného zabití, se hájil tím, že jednal v sebeobraně. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia