MF DNES

Sobotka: Nekryjte úniky daní

- — Josef Kopecký

Jiří Zíka, ředitel Cermatu, ale nesouhlasí. Trvá na tom, že zveřejnění testů rovné podmínky narušilo,

Daňová správa musí dát podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky občanům jasné, srozumitel­né informace, jak přistupova­la k emisím korunových dluhopisů od roku 2012. „Je tu podezření na daňové úniky v řádu stovek milionů korun,“řekl včera Sobotka. Ministra vnitra Milana Chovance znepokojuj­e riziko, že promlčení daňových úniků nastane už letos v létě.

„My si myslíme, že v některých případech docházelo k obcházení daňové povinnosti,“řekl Chovanec. „Hodiny tikají a my to nechceme nechat promlčet,“prohlásil ministr vnitra.

„Není možné, aby se daňová správa zaměřovala na malé drobné podnikatel­e, aby se zaměřovala na zaměstnanc­e a obcházela v tichosti velké firmy, miliardáře, bohaté lidi. My jsme přesvědčen­i o tom, že daňové zákony tady musí platit pro každého,“řekl Sobotka.

Chovanec se pustil přímo do ředitele daňové správy Martina Janečka. „Chtěl bych ho upozornit, že je státní úředník a i on se může dopouštět některého z trestných činů, jako je porušení povinností při správě cizího majetku, případně trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“zakončil své výtky.

Podle Sobotky prý nejde jen o případ dluhopisů Agrofertu, které koupil šéf ANO Andrej Babiš, ale i o majitele Student Agency Radima Jančuru. „Řešením je, aby daňová správa řekla občanům, že konala, že nezavírala oči jen proto, že za tím stáli miliardáři,“prohlásil premiér.

Daňová správa podle něj dluží odpovědi na otázky, které si klade už několik týdnů veřejnost v souvislost­i s nezdaněným­i korunovými dluhopisy, které umožňovaly podnikatel­ům do konce roku 2012 vyvádět prostředky z bilance jejich společnost­í jako alternativ­u dividend právě formou korunových dluhopisů.

„Podezření vzbuzují úrokové sazby, za které byly tyto korunové dluhopisy emitovány. Daňová správa celou dobu o této věci mlčela,“řekl Sobotka.

Vláda tento týden podpořila Babišův návrh na zdanění výnosů z korunových dluhopisů od příštího roku. Sám čelí kritice kvůli nákupu dluhopisů své tehdejší společnost­i Agrofert v hodnotě téměř 1,5 miliardy korun, úročené šesti procenty. Úroky si mohla firma odečíst a Babiš je nemusel podle tehdejších zákonů zdanit.

 ??  ?? Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia