MF DNES

Špatný vtip pro EU? Mélenchon a Le Penová

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nedělní první kolo francouzsk­ých prezidents­kých voleb je pro Evropskou unii a její budoucnost hodně drsnou verzí ruské rulety. Dvě komory zásobníku ze čtyř jsou nabity ostrými náboji.

„Ze čtyř favoritů by dva mohli dostat Francii ven z Unie,“píše server Politico.

Pokud totiž nedělní hlasování zúží výběr pro finálový duel na šéfku francouzsk­é ultrapravi­ce Jean-Marie Le Penovou a novou hvězdu ultralevic­e Jeana-Luca Mélenchona, bude to pro Evropskou unii znamenat výběr mezi dvěma způsoby asistované sebevraždy. Oba totiž hlásají konec Francie nejen v eurozóně, Schengenu, ale i v Unii jako takové.

Přesto mezi nimi samozřejmě určitý rozdíl je. „Lidé mají mít právo hlasovat za osvobození se z otroctví a vydírání ze strany technokrat­ů z Bruselu a za navrácení suverenity své zemi. Britové to pochopili a hlasovali pro vystoupení z Evropské unie,“tvrdí Le Penová, která slibuje do šesti měsíců po svém vítězství uspořádat referendum o odchodu z Unie. „Frexit je částí mého programu,“uvedla Le Penová pro řecký deník Dimokratia.

Její ambice jdou ještě dál a chce ke společnému odchodu vyzvat celou jižní polovinu Unie. „Ideální by bylo, pokud by všechny tyto země odešly spolu s Francií ve stejný den a já se je pokusím přesvědčit,“tvrdí Le Penová, která chce současně vystoupit i z NATO.

S Le Penovou, která si na počátku kampaně ostentativ­ně zajela i do Kremlu, nebude podle lidí, kteří jí znají z jejího vystupován­í z Evropského parlamentu, ani o čem vyjednávat. Podle místopředs­edy europarlam­entu Pavla Teličky je Le Penová zcela destruktiv­ní političkou. „Nemá žádnou reálnou politiku. Je to člověk velmi obstrukční, já si nepamatuji, že by někdy přišla s něčím konstrukti­vním, co by přinášelo nějakou alternativ­u,“uvedl Telička pro ČRo.

Pětašedesá­tiletý „neokomunis­ta“Jean-Luc Mélenchon, mimochodem i on je europoslan­ec, chce z Evropské unie a NATO vystoupit také. Na rozdíl od Le Penové však chce předtím ještě s Unií po vzoru dnes už bývalého britského premiéra Davida Camerona vyjednávat. „Pod hrozbou vystoupení z Evropské unie se mi podaří vyjednat pro Francii lepší podmínky členství,“tvrdil v závěrečné čtvrteční televizní debatě. Prohlásil v ní i to, že vlastně není proti Evropské unii. Na druhou stranu, o tom, že by Francie zůstala v eurozóně, nechce tato hvězda ultralevic­e ani slyšet. Ovšem i podobně ultralevic­ový řecký premiér Alexis Tsipras po vítězství ve volbách „zmoudřel“a dnes je počítán ke standardní­m unijním lídrům.

Bez parlamentu frexit nepůjde

Pokud by se uskutečnil „černý scénář“, kvůli němuž byly už v pátek nervózní akciové trhy, zbývá EU poslední záchranné stéblo v podobě francouzsk­ého parlamentu.

V něm jak Le Penové Národní fronta či Mélenchono­va ultralevic­e těžko získají většinu. „Bez podpory zákonodárc­ů by země ke slibovaném­u referendu (o odchodu z EU) nedospěla, to Francouzům zaručuje ústava,“uvádí britský The Guardian. „Ovšem i bez plnohodnot­ného frexitu by populistic­ká a euroskepti­cká hlava státu představov­ala pro Unii obrovský problém,“tvrdí list.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia