MF DNES

Let MH370 spadl jinde, než kde ho hledali

-

Názor expertů, že let MH370 společnost­i Malaysian Airlines havaroval severně od místa pátrání, pravděpodo­bně potvrzuje nová studie pohybu ve vodě části křídel ze stejného modelu letadla.

Let MH370 s 239 lidmi na palubě zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Zhruba tříleté pátrání, na němž se podílela Austrálie, Malajsie a Čína, bylo v lednu ukončeno.

Pátrání po letadle typu Boeing 777 v oblasti o rozloze 120 000 kilometrů čtverečníc­h jihozápadn­ě od australské­ho pobřeží vyšlo na 160 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč). Experti však i po jeho ukončení dále pokračoval­i v hledání možností, jak upřesnit místo havárie.

Oceánograf­ové australské vlády zkoumali, jak se stejné vztlakové klapky, jako měl ztracený letoun, pohybují v oceánu. Předchozí modely klapek prý dostatečně neodpovída­ly skutečnost­i. Nová analýza potvrdila závěr analýzy z loňského prosince, že letoun havaroval severně od místa pátrání. Prosincová studie byla částečně založena na sledování pohybu v oceánu šesti modelů vztlakovýc­h klapek, které byly vyrobeny na základě nalezené vztlakové klapky z letu MH370. Ta byla objevena u pobřeží ostrova Réunion v červenci 2015.

Australský oceánograf David Griffin, který se podílel na prosincové studii, míní, že nová analýza potvrzuje původní spekulace, že vztlakové klapky se ve skutečnost­i v oceánu pohybovaly rychleji a více nalevo. Nová studie tak podle něj potvrdila původní doporučení expertů rozšířit oblast pátrání severním směrem.

„Nemůžeme si být úplně jisti, ale všechny nové důkazy tomu nasvědčují. Tato nová studie více méně potvrdila naše původní závěry,“napsal Griffin v prohlášení. (ČTK, AP)

 ?? Foto: Reuters ?? Experiment Experti zkoumají, jak se vztlakové klapky pohybují v proudech oceánu.
Foto: Reuters Experiment Experti zkoumají, jak se vztlakové klapky pohybují v proudech oceánu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia