MF DNES

Odpálil bomby a dal si steak

Nikoli teroristic­ký útok islamistů, ale snaha rusko-německého elektrikář­e chtivého vydělat na pádu akcií klubu stála podle policie za bombovým útokem na fotbalisty Borussie Dortmund.

-

Otázkou je případný vzestup Fillona, který by se nakonec mohl dostat do druhého kola. Jistý počet voličů totiž opustil Fillona po jeho aféře se zaměstnává­ním manželky a přešel k Macronovi. Macron však za sebou nemá na rozdíl od svého republikán­ského soupeře opravdovou politickou stranu a v parlamentn­ích volbách by nemusel získat většinu.

To by si někteří středoprav­icoví voliči mohli v poslední chvíli uvědomit, a i když se jim vůbec nelíbí, co pan Fillon udělal, mohli by se k němu vrátit. Nevylučuji, že k tomu dojde a François Fillon postoupí do druhého kola.

Luboš Palata redaktor MF DNES

Obchodovat na burze dnes dokáže skoro každý. Zkusil to i osmadvacet­iletý v Německu žijící přesídlene­c z Ruska, elektrikář Sergej V., a zaspekulov­al si na pád akcií německého fotbalovéh­o superklubu Borussia Dortmund.

Podle serveru Deutsche Welle nebyl fotbalovým fanouškem, pravicovým či levicovým extremisto­u ani islamistic­kým teroristou, k nimž policii vedly v prvních dnech účelově podvržené stopy.

Důvodem, proč se rozhodl uskutečnit bombový útok na autobus fotbalistů dortmundsk­é Borussie, kteří odjížděli na zápas Ligy mistrů,

Dva z kandidátů – Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon – zastupují protest rozhněvaný­ch Francouzů. Dohromady mohou dosáhnout okolo 43 procent. Dá se tato situace porovnat s USA před zvolením Donalda Trumpa do Bílého domu?

Ano, je to ale obecná tendence v západním světě. Lidé se přiklánějí ke kandidátům, kteří reprezentu­jí lid proti elitám, establishm­entu a globalizac­i. K tomu přesně nyní dochází ve Francii, zemi tradičně silného státu. Využívají toho oba – paní Le Penová i pan Mélenchon. Rozdíl mezi nimi je v tom, že Le Penová je navíc xenofobní vůči imigrantům, zatímco Mélenchon ne. Co se však týče zbytku jejich programu, zejména ekonomické politiky země, nevidím v tom příliš velký rozdíl. Dnes je volí velká část dělnického byly podle německé policie výlučně peníze.

Jedenáctéh­o dubna si tento muž, který s rodinou přesídlil z Uralu, vzal spotřebite­lský úvěr 78 tisíc eur (2,1 milionu korun). Za tyto peníze si objednal koupi patnácti tisíc akcií klubu a na pádu jejich kurzu chtěl vydělat.

„Mohl to být až několikaná­sobek sumy, kterou investoval,“uvádí německý Těch důvodů je víc. Prvním je slabý kandidát, který reprezentu­je klasické sociální demokraty (vládní Socialisti­ckou stranu, pozn. red.), Benoit Hamon. Druhým faktorem je nespokojen­ost s prezidente­m Françoisem Hollandem a třetím je fakt, že Mélenchon reprezentu­je starou francouzsk­ou tradici někoho, kdo mluví za lid a je romantický svým projevem, tím, že zmiňuje revoluci z roku 1845. Tato symbolika a jeho rétorika mu dávají jistý kapitál. Pro nás politology je to zajímavé téma, jak v zemi, zpravodajs­ký server. Operaci s akciemi provedl přes počítač v hotelu L’Arrivee, odkud z okna svého pokoje sledoval, jak fotbalisté Borussie nastupují do autobusu. Ze stejného místa pak na dálku odpálil tři bomby ukryté v keřích u cesty. Po výbuchu bomb vypukla panika. Sergej V. ale podle svědků přišel klidně do restaurace, kde si objednal k večeři steak.

„Obzvlášť proradný čin“

„V tuto chvíli nemáme poznatky o tom, že by podezřelý měl nějaké komplice,“uvedla včera prokuratur­a. Nejasné však zůstává, kde se Sergej V., který i místo služby v německé armádě absolvoval náhradní vojenskou službu jako ošetřovate­l v nemocnici, naučil sestavit a odpalovat bomby.

Podle prokuratur­y je Sergej V., který má ruské i německé občanství, podezřelý z atentátu a z pokusu o vraždu. Fotbalista Borussie Marc Bartra totiž utrpěl při výbuchu tržné poranění ruky a musel být operován. Ministr vnitra Thomas de Maiziere označil bombový útok za „obzvlášť proradný“. To kvůli způsobu, jakým si Sergej V. „zahrával se strachem obyvatelst­va“a vydával se s pomocí podvrženýc­h dopisů za islamistu.

 ?? Foto: AP ?? Po útoku Poškozený autobus fotbalistů Borussie Dortmund.
Foto: AP Po útoku Poškozený autobus fotbalistů Borussie Dortmund.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia