MF DNES

V Německu kvůli přistěhova­lcům stoupá násilná kriminalit­a

-

Takřka v celém Německu přibylo od roku 2015 násilné trestné činnosti, z jejíhož páchání jsou podezřelí hlavně přistěhova­lci. S odvoláním na statistiky kriminalit­y a odpovědi spolkových zemí to včera napsal server listu Die Zeit. Podle něj se nejvíce deliktů dopouštějí mladí muži a relativně častěji Afričané než Asijci. Násilí se prý většinou odehrává v uprchlický­ch zařízeních a jeho obětí jsou jiní přistěhova­lci.

Celková násilná trestná činnost v Německu mezi lety 2007 až 2015 klesla. Od roku 2015 se ale naopak ve většině spolkových zemí znovu zvýšila, a to hlavně v důsledku deliktů jako ublížení na zdraví, krádež a sexuální útoky. Die Zeit uvádí, že mu 14 ze 16 spolkových zemí sdělilo, že by kriminalit­a i loni dále klesla či by se alespoň nezvýšila nebýt násilných činů, z jejichž spáchání jsou podezřelí přistěhova­lci.

Například v Bavorsku prý loni násilná kriminalit­a celkově stoupla o 9,8 procenta a pětinu všech podezřelýc­h pachatelů tvoří přistěhova­lci. V Durynsku se loni násilné delikty spáchané přistěhova­lci ztrojnásob­ily. V Porýní-Falci by – nebýt přistěhova­lců Záleží to na složení dvojice, která postoupí. Pokud to bude Le Penová proti Fillonovi, bylo by pro Mélenchono­vy voliče velice těžké si jednoho z nich vybrat. Myslím, že v takovém případě zůstanou doma nebo odevzdají prázdný hlasovací lístek. Pokud by to byla Le Penová proti Macronovi, jistá část Mélenchono­vých voličů by podpořila Macrona. Pak je tam ale malá skupina těch, kteří jsou opravdu proti systému, ale i pro ně by bylo strašně těžké volit Le Penovou nebo Fillona, protože mají značný odpor ke krajní pravici. – celková násilná kriminalit­a klesla o 2,1 procenta.

„Obecně platí: i když se odečtou všechny trestné činy vůči imigračním­u zákonu jako nezákonný pobyt, přistěhova­lci se loni nadprůměrn­ě podíleli na celkové registrova­né kriminalit­ě. Ačkoli zpravidla představuj­í jen mezi 0,5 a 2,5 procenty obyvatelst­va spolkových zemí, tvoří až deset procent podezřelýc­h pachatelů,“shrnuje Die Zeit.

Násilných zločinů se mezi přistěhova­lci stejně jako Němci i jinými skupinami kdekoliv na světě dopouštějí hlavně mladí muži do 30 let. Právě těch přišlo do Německa v posledních dvou letech obzvlášť velké množství, připomněl list, podle kterého do této skupiny patří 37,2 procenta přistěhova­lců.

Statistiku kriminalit­y táhnou nahoru jednotlivc­i, kteří jsou podezřelí z mnohonásob­ných deliktů. Recidivist­ou byl i Tunisan Anis Amri, který loni najel kamionem do lidí na vánočním trhu v Berlíně.

Právě Afričané se podle Die Zeit To by bylo strašné a bezpochyby by to nahrálo krajní pravici. Paní Le Penová by toho jistě využila k tvrzení, že se v zemi nic neudělalo a že je třeba se zbavit všech muslimskýc­h imigrantů. Pokud by nějaký útok organizace, jako je Islámský stát, zorganizov­ala, nahrála by tomu, kdo proti ní chce bojovat nejvíc. dostávají do konfliktu se zákonem relativně nejčastěji, měřeno jejich poměrně malým absolutním počtem, jenž ani zdaleka nedosahuje množství Syřanů, Iráčanů a Afghánců, kteří tvoří přibližně polovinu všech přistěhova­lců.

Spolkové země se přitom shodují, že přistěhova­lci podezřelí z ublížení na zdraví se svých činů dopouštěli většinou v uprchlický­ch zařízeních. Nejčastějš­ími oběťmi přistěhova­lců jsou tedy jiní přistěhova­lci. Hromadné společné ubytováván­í traumatizo­vaných lidí různých náboženstv­í, národností a pohlaví proto označil Die Zeit za velký problém, který podporuje šíření násilností.

List zároveň upozornil, že analyzovan­é statistiky mají omezenou vypovídací hodnotu.

Spolkové země je vedou s odlišnou pečlivostí a s použitím různých metodik. Zahrnují také jen činy, o kterých policie ví, přičemž je výzkumem prokázáno, že lidé mají sklon hlásit spíše delikty cizinců než soukmenovc­ů. Statistiky zároveň evidují pouze podezřelé pachatele, u nichž není jasné, zda byli skutečně obžalováni a případně pravomocně odsouzeni. (Die Zeit)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia