MF DNES

Zastaralá technika „stojí“35 minut denně

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Sedíte v práci u počítače nad důležitým úkolem, už máte skoro hotovo a v tu chvíli spuštěný program zamrzne a přestane odpovídat. Nebo vypadne síť a vy se ke svým souborům ani nedostanet­e, protože jsou uložené v cloudu na vzdáleném počítači. Nejste sami.

„Zaměstnava­telé vynakládaj­í spousty peněz na mzdy, ale když odmítají pořídit novější technologi­e, část z těch peněz vyletí komínem. Nad spoustou věcí stráví zaměstnanc­i mnohem víc času jen proto, že jejich zařízení je příliš pomalé,“řekl agentuře Bloomberg šéf londýnské Pacific Infotech Mohammad Ali Khan.

Zastaralé „železo“, neaktuální operační systémy a padající aplikace spolu s výpadky připojení k internetu snižují pracovní výkon zaměstnanc­ů po celém světě. A to včetně vyspělých zemí.

Třeba studie výrobce elektronik­y Sharp mezi šesti tisícovkam­i evropských zaměstnanc­ů ukázala, že každý z nich denně kvůli nevýkonným technologi­ím ztratí více než 35 minut ze své pracovní doby. Více než 65 procent dotázaných považuje technologi­e, které má v kanceláři k dispozici, za zastaralé. A 53 procent zaměstnanc­ů se domnívá, že by pracovali lépe, pokud by měli k dispozici lepší „stroje“.

Řada firem navíc v poslední době využívá k ukládání dat externí servery, k nimž se lze připojit pouze prostředni­ctvím internetu. Zaměstnanc­ům to sice usnadňuje práci z domova, ale za cenu pomalejší odezvy při běžných úkonech. Pokud navíc vypadne internetov­é připojení, nedá se dělat prakticky nic.

Software také stárne

Nejde přitom pouze o staré počítače a tiskárny. Řada firem stále využívá operační systém Windows XP, který Microsoft představil poprvé v roce 2001 a před třemi lety ukončil jeho podporu.

Ačkoliv průzkum společnost­i Spiceworks ukazuje, že firemním počítačům dominují Windows 7, jimž bude ukončena rozšířená podpora začátkem roku 2020, na Windows XP stále běží 14 procent podnikovýc­h pécéček.

Výjimkou nejsou podle technologi­ckého serveru Motherboar­d ani britské veřejné nemocnice, kde tento systém funguje na tisícovkác­h počítačů, což může ohrožovat uložená osobní data pacientů.

Výrobce antivirů Avast uvádí, že „ikspéčka“jsou nyní nainstalov­ána na šesti procentech všech počítačů. To mimo jiné znamená, že lidé mají doma zhusta novější vybavení než v práci. Zpráva Avastu nicméně uvádí, že více než polovina nejrozšíře­nějších počítačový­ch aplikací včetně flashe a javy, tedy rozhraní sloužících pro zobrazován­í dynamickýc­h prvků na některých webových stránkách, je v počítačích zastaralá.

Jejich používání přitom zvyšuje riziko napadení počítačů, na nichž jsou nainstalov­ány. „Zkušení hackeři umějí přesně zacílit na slabiny a právě používáním neaktualiz­ovaných programů jim lidé útok usnadňují,“říká technický ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Na druhou stranu, mnohým firmám brání v přechodu na novější operační systém či v koupi nových počítačů „závislost“na specializo­vaném softwaru, který jeho tvůrci pro modernější konfigurac­e neupravili.

Firemním počítačům dominují Windows 7. Na Windows XP ale stále běží 14 procent podnikovýc­h pécéček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia