MF DNES

Daně 2017: nic víc než folklor

Je dobře, že jsou volebním tématem daně a ne třeba v Česku neexistují­cí uprchlická krize. Daňové návrhy jsou ale bez koncepce.

- Martin Lobotka hlavní analytik Conseq Investment Management, a.s.

Že je volební rok, by poznal i Marťan: parlament řeší zákony, které zvyšují výdaje. Rostou nebo mají růst důchody a platy státních zaměstnanc­ů, dávky, úlevy, podpory, dotace. Největší bizarnosti a la rok 2006 se sice neopakují, přebytkový rozpočet minulého roku – byť je to jednorázov­á záležitost, která se nebude opakovat – však nedá legislativ­cům před volbami spát.

K tomuto folkloru letos patří i daně. Na jedné straně je to dobře. Hlavním tématem voleb se taky mohla stát (neexistují­cí) utečenecká krize v Česku. Na druhé straně jsou však skoro všechny nápady bez koncepce.

ČSSD svými návrhy u daně z příjmů fyzických osob nesmyslně rozpoutává třídní boj v rámci svého přirozenéh­o elektorátu, jímž jsou zaměstnanc­i. Méně vydělávají­cím přihazuje pod záminkou solidarity bohatých s chudými stokoruny, které ale po tisícovkác­h bere těm, kteří mají toliko dvojnásobe­k či trojnásobe­k průměrného platu. Slibuje také sektorové daně, což může být teoreticky smysluplné (například jako řešení tržní nedokonalo­sti), v současné podobě však její návrh vypadá, že jde o to jediné: když to banky zaplatit můžou, tak musí. Prvoplánov­ý populismus a fixace na jednoduché parametry (sazba daně) však brání ČSSD v řešení skutečného problému. A tím je v ČR extrémně komplikova­ný a nepřehledn­ý daňový systém. Jeho zjednoduše­ní by přineslo dost prostředků, aby se ČSSD nemusela k třídnímu boji snižovat.

Přístup v duchu „elitářství nestrpíme“také ignoruje barevnost reality. Jak správně upozorňuje KDU-ČSL, nebere například v potaz různé rodinné situace: rodič s příjmem nad 40 tisíc a partnerem na rodičovské dovolené není totéž, co nerodič s tímtéž příjmem. Společné zdanění manželů dává smysl, jinak však KDU-ČSL ve své daňové politice svůj rodinný stín nepřekraču­je. Úlevy na sociálním pojištění (svého druhu daň), růst slev na děti či nápady s odpočtem nákladů na městskou dopravu pro seniory nebo děti z daní, nejsou reformou, jakou ČR potřebuje. Naopak, systém jen komplikují.

Na opačné straně barikády není situace lepší. Výkřiky, že návrhy ČSSD posílají zemi do chudoby (Kalousek), klišé jak z libertariá­nských blogů, že jdou proti aktivním lidem (Fiala), apokalypti­cké vize kapitánů ekonomiky, že vyšší daně povedou k odchodu firem a menší motivaci lidí se vzdělávat (Pavel Kysilka), nestojí za komentář.

Konkrétní kroky opozičních stran jsou také slabé. ODS sice mluví o zjednoduše­ní a stabilizac­i systému, konkrétní kroky jsou však jen parametric­ké: snížíme tamto pojištění či daň, živnostens­ké paušály budou bez omezení, tam dáme strop na to či ono... ODS prý výpadek zaplatí „z rušení nesmyslnýc­h dotací (120 mld.)“a z úspor sociálních dávek, což připomíná legendární slib ministra financí před minulými volbami o stamiliard­ových úsporách ze zastavení korupce a plýtvání. TOP 09 není o nic lepší a koncept cyklicky očištěného deficitu ani jedné z partají nic neříká. A daňová politika se nese zase jen v duchu toho, kdo komu kolik a skrze co vezme či dá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia