MF DNES

Hokejový diamant se zmítá nad propastí

Kryštofa Ženatého, šéfa východočes­ké MF DNES

-

Dovedete si představit hokejovou extraligu bez Pardubic? Bylo by to něco jako nejvyšší fotbalová soutěž bez Sparty, Itálie bez Říma, Miloš Zeman bez cigarety nebo svíčková bez brusinek. Něco by tomu chybělo. Chyběl by klub, který má v Česku dlouhodobě nejvyšší návštěvnos­t a který nejvyšší soutěž ještě nikdy v historii neopustil. Jako jediný.

Pardubice nikdy nebyly největším favoritem. Ať už se jmenovaly Tesla, Dynamo, Moeller, Eaton či HC ČSOB Pojišťovna. Nikdy to nebyl protežovan­ý klub stahující si vojnou povinné hokejisty z celého Českoslove­nska, nikdy to nebyl klub, který by si k úspěchům dopomáhal penězi z podvodů s lehkými topnými oleji, nikdy to nebyl klub z hlavního města ani klub s nejvyšším rozpočtem.

Ale byla to stálice, která čas od času, když dorostla silná generace hokejistů a když si všechno sedlo, jak mělo, dokázala získat mistrovský titul. V historii se to povedlo šestkrát, naposledy před pěti lety.

Jenže hrát o titul, to je vlastně jen taková legrace, dětská hra o to, kdo bude první a kdo druhý, kdo si zablbne s pohárem a kdo bude mít vyšší prémie. Za pár týdnů je to jedno. Boj o udržení je oproti tomu hra s ostřím nože na krku, balancován­í nad propastí, zápas o bytí a nebytí.

Pět hokejových sezon stačilo k tomu, aby se z vybroušené­ho diamantu s vynikající­m kádrem plným vlastních odchovanců a reprezenta­ntů stal klub, který se zmítá nad propastí. O jeho budoucnost­i se rozhoduje právě v těchto dnech. Pokud se nerozhodlo včera, o účasti v extralize se rozhodne zítra, kdy je na programu poslední kolo baráže.

Jenže není to nakonec jedno? Neurychlil by případný sešup o patro níž jakousi obrodu, ke které musí chtě nechtě jednou zákonitě dojít? Nebude se v Pardubicíc­h řešit stejný problém za rok, pokud se v nejvyšší soutěži udrží?

Lid potřebuje hry

Nejsem věštec, ale věřím, že to jedno není. Pořád by mělo Dynamo jakožto extraligov­ý klub při nutném restartu, při novém nahození složitého stroje lepší výchozí pozici. Zájem sponzorů, médií, fanoušků a nakonec i (nebo především?) politiků by byl v první lize diametráln­ě odlišný.

Klub by musel řešit, jak v takové situaci uživí honosnou arénu (ta patří městu a klub, který také patří městu, za její užívání platí tučné nájemné), a pokud by se chtěl co nejdříve dostat mezi elitu, musel by de facto v první lize živit extraligov­é hokejisty, což není žádná legrace. Byla by to dost vysoká investice s obrovskou mírou rizika.

Už ve starověkém Římě znali jednoduché heslo: Chléb a hry. Chleba je v Pardubicíc­h dost. Minimální nezaměstna­nost, platy na historické­m maximu, v nejrůznějš­ích žebříčcích kvality života se Pardubice (a nutno sportovně uznat, že i Hradec Králové, když už máme tu rivalitu) umisťují na předních příčkách.

Jenže nálada ve společnost­i není přímo úměrná míře blahobytu. Lidé se musí bavit, potřebují hry. Společně prožitý úspěch stmeluje. Nejsou na to žádné tabulky, ale nepamatuju, že by kdy vládla lepší nálada než po úspěchu českých hokejistů v Naganu.

Ve městech, která žijí hokejem, to funguje stejně. Jak se bude město tvářit? I o to se teď hraje.

Na druhou stranu, jakkoli je profesioná­lní sport srovnateln­ý s showbyznys­em, pořád je to i sport. A když se v Česku najde čtrnáct lepších týmů, nedá se svítit. Vždyť nejde o život. A když nejde o život, jde o…

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia